Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovensko zasiahli extrémne horúčavy, padol tohtoročný rekord: To najhoršie však príde v piatok!

Varíte sa vo vlastnej šťave? V nasledujúcich dňoch dni bude ešte pekelnejšie! Tohtoročný teplotný rekord je už v týchto dňoch definitívne pokorený, meteorológovia zo SHMÚ totiž v utorok v Holíči namerali 37,5 °C.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Výstrahy 2. stupňa pred vysokými teplotami už vyhlásili vo všetkých krajoch. Najhorúcejšie má byť v piatok, keď ortuť teplomera stúpne na tropických 39 °C. Nový Čas v utorok na poludnie zmeral teploty vo viacerých kútoch Slovenska . Pozrite sa, ako zvládajú ľudia horúčavy.

 

Milovníci poriadnych trópov si v týchto dňoch prídu na svoje, všetci ostatní doslova bojujú o prežitie a nevedia, kam by sa pred silnými slnečnými lúčmi ukryli. Hoci meteorológovia hlásia na piatok až závratných 39 °C, nie je vylúčené, že počasie prekvapí a padnú aj 40-ky. SHMÚ dokonca vydal nadnes a na štvrtok v popoludňajších hodinách výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami vo všetkých krajoch Slovenska. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varujú meteorológovia.

Ako prežiť trópy

Ľudia by mali v týchto horúcich dňoch dbať o svoje zdravie. „V horúčavách by sme mali jesť pravidelne, no menšie porcie a ľahšie stráviteľné jedlá. Treba dodržiavať pitný režim počas celého dňa a napiť sa ihneď po prebudení. Pokiaľ človek nie je donútený, nemal by sa medzi 11. až 15. hod. zdržiavať na priamom slnku,“ radí prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš. Klimatológ SHMÚ Pavol Faško predpokladá, že doteraz teplotne nadnormálne leto bude v tropickom trende pokračovať aj v auguste.

Pri meraní teploty sa však netreba spoliehať na domáce merače. „Teplota je meraná v meteorologickej búdke alebo v radiačnom kryte vo výške 2 metrov nad zemou. Musia byť zabezpečené podmienky ako biely náter búdky. Nie je jednoduché zmerať presnú teplotu doma, pretože teplomer pripevnený napríklad vonku na okne ovplyvňuje aj teplota samotnej budovy,“ vysvetľuje meteorológ SHMÚ s tým, že aj teplomer na priamom slnku meria nepresne.

Na Slovensko priletí prach zo Sahary

Dnes k nám začne prenikať prach zo Sahary a po zrážkach môže zašpiniť autá. Na svojom facebooku o tom informuje SHMÚ. „S vysokou pravdepodobnosťou sa bude prach nad Slovenskom nachádzať aj v nasledujúcich dňoch,“ uvádza SHMÚ s tým, že prízemná koncentrácia prachu môže niekde presiahnuť 50 ug/m3. „Pri dlhodobejšej expozícii to už môže mať nezanedbateľný vplyv na ľudské zdravie," vysvetľuje.

Najteplejšie dni v tomto roku

Pavol Faško, klimatológ SHMÚ

V prvých augustových dňoch bude určite dosiahnutá doteraz najvyššia teplota vzduchu v roku 2017, keď 20. júla na stanici Mužla namerali 35,9 °C. Je možné, že v aktuálnej vlne horúčav zaznamenajú aj rekordy pre konkrétne dni. Napríklad celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty pre 1. august -38,4 °C namerali v Dudinciach v roku 1994. V nasledujúcich dňoch sú tieto teploty aj o niečo nižšie, takže nie je vylúčené, že môžu byť prekonané.

Na Slovensko priletí prach zo sahary

Dnes k nám začne prenikať prach zo Sahary a po zrážkach môže zašpiniť autá. Na svojom facebooku o tom informuje SHMÚ. „S vysokou pravdepodobnosťou sa bude prach nad Slovenskom nachádzať aj v nasledujúcich dňoch,“ uvádza SHMÚ s tým, že prízemná koncentrácia prachu môže niekde presiahnuť 50 ug/m3. „Pri dlhodobejšej expozícii to už môže mať nezanedbateľný vplyv na ľudské zdravie," vysvetľuje.

Akvapark, Trnava - 12.30 hod.

Nový Čas nameral: 37 °C

Otvoriť galériu

Daniela Gloss (42), riaditeľka akvaparku v Trnave: „Teplo mi vôbec neprekáža, ja milujem horúce dni. Celý rok čakám na leto, preto si ho užívam, aj keď popri práci. Keď mi je horúco, som rada pri vode a milujem teplé večery, keď môžem len tak sedieť vonku.“

Prešov - 12.30 hod.

Nový Čas nameral: 33 °C

Otvoriť galériu

Miloš Marinica (29) s dcérkou Isabellou (3), Bertotovce: „Dcére som kúpil na osvieženie v tomto teple zmrzlinu. Jahodová jej chutí najviac, ale topí sa rýchlejšie, ako ju stihne zlízať.“

Kriváň - 12.30 hod.

Nový Čas nameral: 23,5 °C

Otvoriť galériu
Sabina (27), Dubnica nad Váhom.
Zdroj: TASR, Tivi.sk

Sabina (27), Dubnica nad Váhom: Sabina je tanečnica z Lúčnice a v utorok bola aj s kolegami na Kriváni. „Zažila som tu horúčavu, akú máme u nás doma v Dubnici, len Kriváň je o dvetisíc metrov vyššie.“

Magio pláž, Bratislava - 12.30 hod.

Nový Čas nameral: 36,2 °C

Otvoriť galériu

Františka Bubanová (20), Bratislava: „Horúce leto milujem. Počasie nám vyšlo, tak som zobrala kamaráta Félixa (40) zo Španielska zahrať si volejbal na Magio pláž. V tomto teple sa aspoň trochu cíti ako doma.“

Staré hory, Donovaly - 12.30 hod.

Nový Čas nameral: 30,3 °C

Otvoriť galériu

Oliver Lovas (6), Staré Hory: „V Myšiačikovom detskom parku je zábava. Môžeme sa tu čľapkať a studenšia voda mi neprekáža.“

Predpoveď počasia

Streda: 33- 37 °C

Štvrtok: 32- 37 °C

Piatok: 34-39 °C

Sobota: 32-37 °C

Nedeľa: 32 - 37 °C

Teplotné rekordy na Slovensku

Najhorúcejší deň - 40,3

  • 20. júla, 2007, Hurbanovo

Najteplejšia noc - 27,3

  • 29. júla 2013, Piešťany

Rekord na Lomničáku - 19,3

  • 3. augusta, 1998, Lomnický štít

Prvý tropický deň v roku - 30

  • 24. apríla, 1968, Hurbanovo

Najväčšie trópy v Bratislave - 39,4

  • 8. augusta, 2013, Letisko M. R. Štefánika

Najvyššia priemerná denná teplota - 32,6

  • 8. augusta, 2013, Piešťany
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Novy Cas, nov, kil, iglu, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!