Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2017 08:30 | Správy | Politika

Exminister školstva Draxler o pochybných rozdeľovaniach stámiliónov eur: Tvrdý odkaz Plavčanovi!

Je to zlé, ale bude to ešte horšie! Tak hodnotí pôsobenie súčasného ministra školstva za SNS Petra Plavčana (57) jeho predchodca v úrade Juraj Draxler (41).

Nezvyčajne ostré slová zvolil po tom, ako sa prevalil škandál s prideľovaním stámiliónov eur z eurofondov určených na výskum firmám, ktoré nemajú s vedou takmer nič spoločné. Bývalý politik Draxler Novému Času prezradil, kde všade Plavčan pochybil.

Výzvy na dotácie z eurofondov v programe výskum a inovácie boli vypísané počas vášho pôsobenia. 
 
- Áno, bola jedna výzva, ktorá bola pôvodne vypísaná, keď som bol ministrom. Po voľbách ju nové vedenie ministerstva zrušilo za okolností, ktoré nijako nevysvetlilo. Trošku sa tam pozmenili kritériá a rozbehla sa nanovo. Čo sa týka ostatných eurofondových záležitostí, tak päť mesiacov predtým, ako som skončil vo funkcii, som pozastavil prípravu projektov, lebo to bolo značne netransparentné, a povedal som, že sa k tomu vrátime až po voľbách. Eurofondy sú vždy citlivou záležitosťou a neľahko sa to riadi.
 
Čo si má bežný človek predstaviť pod pojmom netransparentné? 
- Po voľbách sa prestalo komunikovať smerom k prostrediu, ktoré na eurofondy čaká - či už sú to akademici alebo firmy. Prestali sa pravidelne zverejňovať nové informácie, dnes je ťažké si nájsť informácie o eurofondoch - čo sa pripravuje, ako sa rozhoduje - a ten proces sa začal naťahovať. Dve výzvy, ktoré boli vyhlásené minulý rok, čakali na vyhodnotenie dlhé mesiace, čo napríklad akademikov mimoriadne znervózňovalo. 
 
Po voľbách sa menili podmienky v prípade kritizovanej výzvy vedy a výskumu. Ako to bolo nastavené počas vášho pôsobenia? 
- Na výzvy sme my ešte nevyberali hodnotiteľov. Museli sme sa sústrediť na to, aby sa dočerpali prostriedky z predošlého programovacieho obdobia, pretože hrozilo, že prepadnú veľké peniaze. To, ako oni zmenili kritériá na samotný výber projektov, je menej dôležité ako následný výber hodnotiteľov, ale áno, aj tam sa navýšili body za subjektívnejšie možnosti hodnotenia. Už to vytvorilo priestor, aby sa s výberom manipulovalo. Problematický je však hlavne výber hodnotiteľov. V poriadku vôbec nie je fakt, že niekde sú takí hodnotitelia, ktorí sú v konflikte záujmov.
 
Ako by sa mali vyberať hodnotitelia? 
- V prvom rade musia byť podmienky na hodnotiteľov také, aby nedochádzalo k tomu, že niekto má vo výzve svoje projekty a zároveň hodnotí iné. To je pomerne logický konflikt záujmov.
 
Narážate na pána Petra Klama, ktorý hodnotil projekt a zároveň pracuje v ústave, ktorý eurofondy dostal?
- Hovorím vo všeobecnosti, ale nie je v poriadku, ak dochádza k takémuto konfliktu.
 
Má minister právomoci na to, aby tomu zamedzil? 
- Minister má možnosti kontrolovať, aby sa dobre nastavili kritériá, a má možnosť posúdiť, či tá výzva prebehla v poriadku. V prípade, že nie, tak nemá možnosť rušiť jednotlivé projekty, ale ak sú pochybnosti, môže celú výzvu zrušiť a vyhlásiť nanovo.
 
V jednej časti programu nedostali univerzity, ako garanti výskumu, takmer žiadne peniaze. Pričom iné firmy, ktoré nemajú skúsenosti, tržby či zamestnancov, áno.
- Je to veľký problém, pretože ten program má ísť na podporu vedy. Už krátko po voľbách som varoval, že sa tam rozohrávajú hry o to, aby si iní aktéri rozobrali tieto fondy, nie samotné univerzity, čo sa aj potvrdilo.
 
Zástupca neúspešnej firmy František Zvrškovec tvrdí, že jeden z hodnotiteľov si pýtal priamo úplatok. Dochádza pri eurofondoch k takémuto niečomu pravidelne? 
- Vždy sú nejaké šumy, že dochádza k nečistému pretláčaniu niektorých projektov, ale, samozrejme, na to, aby ste mohli na konkrétny poukázať, musíte mať nejaký dôkaz. Aj keby sme z toho úplne odstránili ten možný korupčný faktor, ešte stále to neznamená, že sa eurofondy využijú efektívne. Slovensko nemá štátnu vednú politiku, ktorá by hovorila o tom, ako rozvíjať slovenskú vedu. Takže aj bez korupcie sa tie fondy môžu vyčerpať na rôzne nezmysly.
 
Stretli ste sa vy s tým, že by vám hlásil niekto podobné prípady ako teraz Zvrškovec? 
- Pri eurofondoch je bežné, že sú nepriame indície, že o niektoré projekty majú záujem určití ľudia a pretláčajú ich aj nelegálnymi praktikami. To si povedzme otvorene, ale potrebujete mať dôkaz. Za mnou si však nikto netrúfol ísť s nejakým takýmto návrhom.
 
Nikto na vás netlačil?
- Nepriamo áno. Pri niektorých projektoch boli odporúčania, ktorý projekt by bol horší alebo lepší, ale myslím si, že ľudia vedeli, že sa budem snažiť rozhodovať objektívne a celé to nastaviť efektívne a férovo. A keď som videl, že to nie je celkom transparentné, tak som jednoducho zrušil prípravu eurofondov a povedal som, že sa k tomu vrátime po voľbách.
 
Čo si myslíte o pôsobení ministra Plavčana v rezorte? 
- Z hľadiska možných finančných škôd je najvážnejšie to, ako sa rozdeľujú eurofondy, ale nie je to jediná škoda, ktorá vznikne slovenskej vede a školstvu. Rezort je v tejto chvíli v chaose, stretávam sa s tým, že ľudia, ktorí pracujú na ministerstve školstva alebo v priamo riadených organizáciach, sa potrebujú posťažovať, aké to tam teraz je. Funguje to naozaj veľmi zle, ľudia sú demoralizovaní.
 
Na čo konkrétne narážate - pomalé reformy, platy učiteľov, nedostatočné vybavenie? 
- Je to takmer všetko. Môžete sa opýtať, ako dnes ministerstvo pracuje s vysokými školami, koľko akreditácií sa odobralo nekvalitným programom, alebo sa pozrieť napríklad na to, že priamo riadené organizácie niekedy nemajú financie, pretože sa zle zostaví ročný rozpočet, musí sa to riešiť na poslednú chvíľu. V neposlednom rade sa rozhoduje veľmi chaoticky. Vedenie prijme nejaké rozhodnutie - napríklad to, ktoré sa týkalo obmedzení zákazu používania písaného písma comenia scritp a o niekoľko týždňov sa rozhodne úplne opačne. 
 
Myslíte si, že ten systém rozdeľovania mohol fungovať bez toho, aby minister o tom vedel? 
- Minister nemôže kontrolovať všetky technické podrobnosti, ale nie je prípustné, aby tvrdil, že on za to nenesie zodpovednosť. Pri tom základnom nastavovaní kritérií musí byť aj minister, ktorý pod to dáva svoj podpis. 
 
Nedávno sa Andrej Danko vyjadril, že Plavčana na ministerstve riadi on sám. Je v poriadku, aby ministrovi za chrbtom stál šéf strany a hovoril mu, čo má robiť? 
- V žiadnom prípade to nie je v poriadku. Na druhej strane sa Andrejovi Dankovi čudujem, že takto otvorene prevzal za ten chaos zodpovednosť.
 
Mal by po tom všetkom minister Plavčan zotrvať v kresle ministra? 
- Nie, nemal by ostať vo funkcii. Ale nie som veľkým optimistom, že sa jeho výmenou niečo výrazne zlepší.
 

Juraj Draxler (41)

  • vedie inštitút v Slovenskej akadémii vied a venuje sa verejnej správe
  • v rokoch 2014 - 2016 pôsobil ako minister školstva za Smer
  • pôsobil na viacerých vysokých školách v zahraničí
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?