Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2017 07:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Tajomstvo legendárnej trilógie Slunce, seno... Růžičková robila hercom na pľaci peklo!

Humor, dobrá nálada a úderná pointa! To všetko sú zaručené ingrediencie filmov, ktoré neodmysliteľne patria k letu.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

V špeciál­nom letnom seriáli vám prinášame prehľad obľúbených trhákov, ktoré televízie každé prázdniny reprízujú. A ľudia si ich vždy radi pozrú, aby si zaspomínali, aké boli letá kedysi romantické.

 

Slunce, seno...

Otvoriť galériu

Dedinská zábava

Neodmysliteľnou súčasťou televízneho leta je obľúbená trilógia Slunce, seno... českého režiséra Zdeňka Trošku (64), na ktorej sa diváci bavia už viac ako tri desaťročia. Prvý film Slunce, seno jahody mal premiéru v roku 1983, Slunce, seno, a pár facek v revolučnom roku 1989 a o dva roky nakoniec vznikol tretí diel - Slunce, seno, erotika.

Samotný režisér obľúbenej letnej trilógie sa však po rokoch priznal, že výsledok nakrúcania celkom nenaplnil jeho predstavy. „Považujem to za zmrzačené,“ komentoval svoju prácu Troška, ktorému do nakrúcania počas totality zasahovali komunisti.

„Na riaditeľstve Československého filmu vtedy prebiehali schvaľovačky. Boli to naozaj nepríjemné chvíle pre každého filmára, pretože na nich mohol byť prítomný len režisér. A niekedy ani on nie. Do strižne za mnou prišli dvaja páni, ktorým sme museli založiť film do strihačského stola, a niektoré scény tak zmizli nadobro. Vo filme tak chýba asi desať minút so scénami, ktoré prekážali komunistom, a preto ho nemám rád!“

Keďže súdruhovia si Troškovu prácu vysvetľovali po svojom - ako znevažovanie socialistickej spoločnosti, nedôstojné uťahovanie si z dôchodcov či žartovanie na účet družstevníkov, už už to vyzeralo, že Slunce, seno... neuzrie svetlo sveta. Navyše kruté sankcie hrozili aj režisérovi, ktorému chceli dať päťročný dištanc.

Surová Růžičková

Dej príbehu Slunce, seno... Troška umiestnil do prostredia, ktoré dôverne poznal, svojej rodnej dediny Hoštice. Rovnako nesmrteľnými sa stali aj filmové hlášky účinkujúcich. A hoci Hoštice zľudoveli a z trilógie sála pohoda, nakrúcanie nebolo vždy idylické.

Mnohí hereckí kolegovia Heleny Růžičkovej († 67) sa dodnes sťažujú, že nakrúcať s ňou nebola žiadna slasť a na pľaci ju nevedeli vystáť. Svoje o tom vie aj jej filmová dcéra Blažena, ktorú si zahrala vtedy len šestnásťročná gymnazistka Veronika Kánská (50). „Pravdupovediac, veľmi ideálne vzťahy sme nemali. Podľa mňa bola Helena niekedy až zlá... Povedala by som to tak, že nemala rada mladé dievčatá,“ spomínala v jednom rozhovore. „Keď hrala, že má niekoho zbiť, tak ho zbila skutočne. Keď mi dala facku, spadla som do misy s cestom a mala som taký opuch, že mi štáb musel chladiť tvár,“ priznala Kánská.

Otvoriť galériu

A zopár tvrdých rán sa ušlo aj Škopkovej malému filmovému synovi Martinovi, keď otrávil králiky farbičkami. „Helena bila chlapca tak, ako to malo byť. Ten bol však nečakaným výpraskom taký prekvapený, že zabudol kričať. Opäť som záber stopol. Spýtal som sa Martina, prečo nekričí. A to môžem? Odpovedal mi so vzlykaním. Musíš! A tak sa scéna opakovala. Chlapec plakal a jeho mama, ktorá stála ved­ľa kamery, plakala s ním. Neskôr sa nám zverila, že to bol prvý výprask v jeho živote,“ spomínal si Troška.

Růžičková bola na nože aj s miestnou amatérskou herečkou Mariou Pilátovou (†93), ktorá si zahrala susedu Konopníkovú a Vencovu mamu. Tá na facku a povyšovanie Růžičkovej do smrti nezabudla. „S ničím sa nebabrala. Napriek tomu, že Helena pôsobila priateľsky, len čo donakrúcala obraz, vôbec so mnou nekomunikovala. Nevšímala si nás,“ zaspomínala si krátko pred smrťou obyvateľka Hoštíc. Nevraživosť medzi nimi vygradovala pri nakrúcaní druhého dielu Slunce, seno a pár facek. „Keď sme hrali scénu, ako sa hromadne bijeme pred zámkom, Helena mi takú vlepila, až sa mi hlava otočila. Hovorila, že keď hrá, tak necíti.“ A muselo to naozaj poriadne bolieť, veď sama Růžičková kedysi priznala: „Moja facka skutočne zloží aj vola!“

Farár sukničkár

Farára, ktorý sa neustále pohoršuje nad nemorálnosťami, si zahral Luděk Kopřiva (†80). Mnohí ľudia si ho ešte aj dlho potom mýlili s kňazom. V realite však umravnená velebnosť, ktorá si podmanila babky v dedine, nebola svätuškárom. Okrem toho, že svoje manželky roky podvádzal, na každom kroku mal milenky a rozhadzoval za pôžitky.

Keď raz v Plzni vošiel herec s autom do protismeru, policajti ho pustili bez pokuty. „Sodoma, Gomora, vznešenosť, choďte,“ reagoval podľa slov režiséra Trošku policajt. Alebo keď si Kopři­va v priebehu nakrúcania odskočil po zabudnuté veci do auta, odchytili ho domáci chystajúci sa na krst. Pokrstili by ste nám nášho Vojtíška? - opýtala sa ho jedna z babičiek. „O to nejde, ja vám ho pokrstím, ale bude vám to h*vno platné,“ zaspomínal ďalej na slová kultového farára Troška. Na sklonku života u Kopřivu prepukla Parkinsonova choroba. Navždy odišiel na jeseň 2004, keď sa k nej pridal zápal pľúc.

Nálepka Blaženy

Veronika Kánská (Blažena) sa k svojej úlohe dostala prostredníctvom konkurzu. Troškovi sa hneď pozdávala a žiadal od nej, aby mu predviedla prostitútku zvádzajúcu veksláka na Václavskom námestí. A režisér vedel prečo. Veronike sa vo filme neskôr ušlo veľa šteklivých scén. Ako ich prežívala? „Hanbila som sa. A nemala som z nich dobrý pocit,“ priznala po rokoch blondínka pre český denník Dnes. Následkom toho ju ľudia dodnes oslovujú Blažena. „Už sa jej nezbavím, je to nálepka, ktorou ma označujú všetci. Každému hovorím: ,Ja sa volám Veronika! Lenže ľudia si ma spájajú s filmom.‘“

Jej najväčšou súperkou vo filme i v súkromí bola Petra Pyšová (49), predstaviteľka Miluny. „Rivalkami sme boli i mimo nakrúcania. Skutočne sme si nesadli,“ priznala Kánská.

Chorá Rúžičková

Růžičková, ktorá si získala srdcia divákov, sa na sklonku života musela zmieriť so smrťou svojho jediného syna Jiřího († 43), ktorého pochovala v roku 1999. K jeho smrti prispeli aj obrovské problémy spôsobené nadváhou. O tri roky neskôr ju čakala ďalšia ťažká rana...

V roku 2002 sa Růžičková stretla s kamarátkou, ktorej sa vytvoril na nohe červený fľak po uhryznutí kliešťom. Helena si ho všimla a práve na jej naliehanie sa objednala na hematologické vyšetrenie. Dokonca kamarátku na návšteve u doktorov aj sprevádzala. Růžičková vystupovala svojím typickým bohatierskym spôsobom, s každým sa rozprávala a každého sebavedome zdravila. Nakoniec jej jedna zo sestričiek ukázala nový prístroj na rozbor krvi, ktorý vraj identifikuje každú chorobu. Růžičková si ju dala odobrať... O pár hodín jej oznámili, že má rakovinu.

Ona sa však nezľakla, proti chorobe začala bojovať, dokonca svoje skúsenosti opísala v knihách Denníky medzi životom a smrťou, aby vliala odvahu aj iným. V polovici roka 2003 Růžičkovú navždy opustil manžel Jiří († 71), po ktorého boku prežila 45 rokov. O život bojovala statočne, no nakoniec, len štyri mesiace po jeho smrti, 4. januára 2004 rakovine podľahla.

Filmové hlášky

1.

Farár Otík: Kelišová, nepokradeš!

Kelišová: I prd, velebnosti. Má to sebrat někdo jinej?

2.

Škopková: Já vím, že můj starej stojí za hov*o, ale je to můj muž!

3.

Škopek: Mámo, já už nemůžu...

Škopková: Tak si povol kalhoty, přece to tu nenecháme.

4.

Jirka Škopek: Tati? Bila tě někdy tvoje maminka?

Škopek: Ne, jenom ta tvoje.

5.

Škopková: Táto, ty si se zul.

Škopek: Ale jenom trošku.

Škopková: Na mou duši, on se zul. To je smrad, že by jeden pad.

6.

Blažena Škopková: Když on je tlustej!

Škopková: Prej tlustej... Se podívej v televizi, jaký jsou tam tlustí, a proč? Protože se maj!

7.

Konopníková: Paní inženýrka, to je něco! Auto má z tuzexu, peněz jako šlupek. Aspoň konečně budeme moct přistavět!

Kameňák

Otvoriť galériu

Ostrá kritika

K nakrúteniu príbehov štvordielnej komédie Trošku inšpirovali klasické vtipy, ktoré zasadil do atmosféry malého juhočeského mestečka. V hlavných úlohách sa blysli typické české postavičky. Napríklad rodina Novákovcov. Herec Václav Vydra (61) si zahral kapitána mestskej polície a typického českého Pepíka. V úlohe jeho ženy učiteľky Vilmy sa ukázala herečka Jana Paulová (62), ktorá sa stará o ich dve deti. Malú českú dedinu však onedlho z monotónneho života prebudí návrat šľachtického páru, ktorému v reštitúcii vrátili zámok. Mesto je teda v pozore, nič sa neutají a pozornosť zbystria aj miestni mafiáni a zbohatlíci.

Rovnako ako pri Babovřeskoch aj pri každej časti Kameňáku sa dokážu diváci od srdca zasmiať. Iné to je ale u filmových kritikov, ktorí po premiérach zostali v kŕči a do smiechu im veľmi nebolo.

Režisér Troška si z toho nikdy ťažkú hlavu nerobil, lebo v kinách sa filmy tešili rekordnej návštevnosti, čo mu prinieslo pekné zisky.

„Kritiku už vôbec nesledujem. Kritizujú ma preto, lebo ma nemajú radi. Prísne sa ku mne správali už v čase, keď som nakrútil Slunce, seno... Povedal som im, že keď sa stretneme na tomto istom mieste o päť rokov, uvidíme, kde bude moja trilógia a kde ich názor. Pokiaľ bude film v zabudnutí a divákmi odmietnutý, hlboko sa im pokloním, ospravedlním sa, odídem na družstvo do Hoštíc a už nikdy nebudem nakrúcať filmy,“ vravel Troška. „Dnes majú tie filmy viac ako tridsať rokov a stále si ich diváci pozrú!“

A urazený režisér sa rozhodol, že to tak nenechá a svoju povesť očistí po svojom. „V Kameňákoch som všetky špecifické postavičky pomenoval menami popredných kritikov a kritičiek. A mali ste to vidieť, išli sa zblázniť a ešte viac mi nevedeli prísť na meno!“

Otvoriť galériu

Poslúcha mamu

Pri nakrúcaní sa režisér často spolieha na svojich najbližších, ale i na svoje dlhoročné overené metódy. „Pozerám sa na členov štábu a keď vidím, že sa smejú, tak je to v poriadku,“ vysvetlil Troška a priznal, že je ešte jedna osoba, ktorej názor je pre neho vždy na prvom mieste. „Moja mamička Ruženka je mojím najväčším kritikom. Pamätám si, že keď som napísal scenár k Slunce, seno, jahody, dal som jej ho prečítať. Keď dočítala, položila okuliare na stôl a skonštatovala: ,No, ale aj tak, nemusel si tam o nás všetko napísať!‘“ A bol rád, že v ňom spoznala rodinu, susedov a celú dedinu. „Veľa ľudí ma prosí o to, aby som ešte nakrútil pokračovanie Kameňáku. Dokonca aj pán producent hovorí, Zdeňek, hneď ti dám na stôl peniaze a toč a toč! Ale mamička Ruženka to zakázala, že je to nechutné, a že mám radšej točiť rozprávky Boženy Němcovej, tak som jej vyhovel,“ dodal Troška.

Filmové hlášky

1.

  • Ta skleróza, to je hrůza, nic si už nepamatuju,ani jestli jsem bojoval v 1. nebo 2. světové válce
  • To já bojoval ještě v té 1., to vim, ale nevím jestli jsem dostal kulkou mezi lopatky nebo lopatkou mezi kulky.

2.

  • Já jsem rozvedená. Teď už se jenom s manželem soudíme o děti. Von je taky nechce.

3.

  • Hele, babi, schovejte tu pistoli, já vás nechci znásilnit.
  • Ale budeš muset!

4.

  • Neměla byste pro mě sex za 52 kaček?
  • To víš,že měla. Dej sem ty prachy a polib mi prdel!

Babovřesky

Otvoriť galériu

Kópia Slunce, seno...?

Komédia Babovřesky je podobne ako Slunce, seno... ďalšou z Troškových dedinských komédií. Prím tu opäť zohrávajú láska, závisť, žiarlivosť, intrigy a vtipné náhodné nedorozumenia. „Je to jednoducho film tak trošku zo života,“ s humorom okomentoval svoje Babovřesky režisér, ktorý sa zase raz neváhal inšpirovať vlastným životom. Dej filmu rozohráva príbeh zasadený do každodenného života obyvateľov českej dedinky. Do mierumilovného života zasiahne smrť storočnej Trudy a vidiecky pokoj čoskoro nahradia napätie a bitka o rozsiahle lukratívne pozemky so starým domom.

Na tie si brúsia zuby starosta a jeho príbuzný, ktorí sa o lukratívnu pozostalosť usilujú s cieľom vybudovať na pozemkoch autobazár. To, že všetko sa bude točiť okolo ťahaníc a malicherných intríg, jemne naznačuje aj poditul filmu Z listov dedinskej klebetnice. O vtipné scény a zápletky sa tak postarala herečka Jana Synková (73) v úlohe miestnej klebetnice Horáčkovej, ktorá sa vo všetkom vyzná, všade bola dvakrát a odvšadiaľ ma kľúče. Všetko sa zmení, keď do dediny zavíta nový farár. Pobožné dámy čakajú staršieho dôstojného pána. No keď z auta vystúpi mladý vyšportovaný tridsiatnik s dvojzmyselným priezviskom Šoustal - Lukáš Langmajer (36), všetci zostanú s otvorenými ústami.

Satan Troška

Dráždivá kontroverzia, ktorú si Troška dovolil, nezostala bez povšimnutia cirkvi a vyvolala vlnu pohoršenia. Sám režisér priznáva, že farári ho pranierovali už počas nakrúcania filmu Slunce, seno...

Otvoriť galériu

„Vtedy som postavou Otíka urazil a zosmiešnil cirkev svätú a jej služobníkov,“ za čo obľúbeného režiséra neminul trest. „Farári v širokom-ďalekom okolí Budějovíc dostali príkaz, aby nepúšťali Trošku do kostola nakrúcať. Ale ja som povedal, že nie všetky kostoly patria svätej cirkvi, sú aj také, ktoré patria obciam,“ prezradil Troška. Kľúčové scény do Babovřeskov teda nakrúcali v jednom obecnom kostole, kde im tolerantne vyšli v ústrety. To však opäť nezostalo bez ohlasu. „Cirkev sa išla zblázniť. Najviac vyskakoval hodnostár menom Jáhen. Tak som sa ním inšpiroval ako postavou v Babovřeskoch 2,“ prezrádza Troška a nebojí sa byť konkrétny. „Ten hnusný, tučný, generálny vikár Fábera s bruchom, ktorý sa kúpe v bazéniku, je akoby on. Nakoniec ma označili za škodcu cirkvi a satana. Ale to je pre mňa česť, lebo po Bohu je satan hneď druhou najdôležitejšou postavou,“ povedal režisér.

Filmové hlášky

1.

  • „Ať to vypadá, jak to vypadá, tak takhle to vypadá blbě.“

2.

  • Všechno najdete na internetu. Jestli chcete, napíšu vám odkazy. Na ty vaše dvě zkušenosti vám to stačí.

3.

  • Pane faráři, ať nám tady nespadnete... na mě.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN