Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2017 08:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Komplikácie pre cestujúcich v bratislavskom kraji: Bude cestovaniu na jeden lístok koniec?!

Je integrovaná doprava v ohrození? Medzi dopravcami v integrovanom dopravnom systéme (IDS) to poriadne vrie.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) totiž v súčasnosti testuje bezkontaktnú platobnú kartu, na ktorú by sa dala kúpiť električenka. Na tom nie je nič zlé, keby o celom zámere dostatočne informoval ostatných prepravcov. Tí varujú, že tento krok nie je v súlade s prepravným poriadkom a môže to mať dopad na cestujúcich. Vrásky na čele to robí aj hlavnému mestu. Čo môže konanie DPB spôsobiť?

DPB v týchto dňoch pripravuje testovanie bezkontaktnej platobnej karty ako nosiča predplatného cestovného lístka. V praxi to znamená, že na VISA alebo MasterCard kartu by ste si mohli kúpiť električenku a jazdiť ňou MHD. Ako informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová, služba by mohla byť cestujúcim k dispozícii už túto jeseň.

Presný termín však podľa nej bude závisieť aj od dohody s partnermi zapojenými v IDS a hlavným mestom. Presne tu však nastáva problém. Prepravcovia totiž o novinke nie sú dostatočne informovaní, hoci DPB tvrdí, že projekt s technickým riešením predstavil ešte začiatkom roka. O technickej špecifikácii nevie dosť ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Keby sa chcela do nového projektu zapojiť, musela by obmeniť stovky predajných a kontrolných zariadení, čo môže podľa hovorcu Tomáša Kováča trvať aj dva roky. „Využitie platobných kariet v rámci IDS nie je ani v súlade s aktuálne platným prepravným poriadkom,“ uviedol.

Otvoriť galériu

Komplikácie pre cestujúcich

Ako vysvetlil Kováč, ak platobné karty nebudú fungovať na všetkých predajných miestach dopravcov, bude to pre partnerov nevýhodné z pohľadu predajnej provízie. Keby totiž karta fungovala ako električenka len v prostriedkoch DPB, výnosy by šli do vrecka najmä im. „Pre cestujúcich zasa bude komplikované orientovať sa v predajnej sieti,“ dodal s tým, že náročná bude aj kontrola lístkov. Presné informácie chýbajú aj koordinátorovi dopravy Bratislavskej integrovanej doprave (BID), ktorá inak projekt platobných kariet víta. Hovorkyňa BID Eva Kukurová vysvetlila, že na to, aby mohli cestujúci plnohodnotne využívať celú integrovanú dopravu, všetky cestovné lístky a prepravný poriadok, musia platiť a fungovať rovnako u všetkých zapojených dopravcov.

Znepokojený primátor

Otvoriť galériu

Nový Čas má k dispozícii list podpísaný primátorom Ivom Nesrovnalom. „Existuje znepokojenie, aké dopady bude mať vaše konanie, ktorým ste iniciovali zavedenie nového projektu a zrealizovali zákazku bez vedomia a podpory partnerov,“ píše primátor na adresu DPB. Naznačil, že môže dôjsť k tomu, že služby sa budú poskytovať v rozpore s cenníkom a prepravným poriadkom. Mohlo by dôjsť teda k porušeniu zmluvných podmienok. Dopad to môže mať na budúcnosť integrovanej dopravy aj cestujúcich.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!
Rakety do raketometov
Členské štáty Európskej únie sa dohodli, čo spravia s výnosmi z ruských aktív: Skvelá správa pre Ukrajinu!
NAKA zadržala 14-ročného mladíka: Na základnú školu mal poslať výhražný mail o bombe!
Rakety do raketometov
Zbierka Munícia pre Ukrajinu má úspech: Toto nakúpia z prvých vyzbieraných peňazí
Robert Fico vytiahol zo škatuľe bielu holubicu.
Foto
Fico priniesol na Slavín veľké škatule: Neuveríte, čo z nich vytiahol! To vám niečo pripomenie
Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!