Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2017 11:15 | Šport | Šport mix

Dvojnásobný dopingový hriešnik Haborák: Verím, že Matej Tóth očistí svoje meno!

Vie veľmi dobre, čo zažíva Matej Tóth! Sám tým prešiel! Dvojnásobný dopingový hriešnik Milan Haborák (44) dostal v roku 2010 doživotný dištanc za doping.

Vždy však popieral, že by vedome niečo užil. Milan Haborák si je istý, že Matej to zvládne. „Je to perfektný chlapík. Osobnosť, on očistí svoje meno. Chvíľu to potrvá, ale dokáže to,“ vyhlásil bývalý guliar svetovej triedy, ktorý dodal, že najhoršie je stráviť dva šoky, ktoré športovec zažije.

„Prvotný šok je z toho, keď vám oznámia, že ste dopovali. Ten druhý je podľa mňa ešte horší, lebo sa dozviete, že látku, ktorú vám našli, resp. odchýlku, ktorú vám objavili, môžete mať z nejakej choroby. A to vás vystraší ešte viac,“ prezradil Milan Haborák, ktorý vraj prvotne riešil tento problém.

„Ja som sa dozvedel, že hormón, o ktorom som nikdy predtým nič nepočul, ak je HCG v tele ženy, je to v poriadku, ale ak ho má muž, buď ho užil, alebo má rakovinu semenníkov, prípadne prostaty. To ma vydesilo, takže všetko okolo dopingu som začal riešiť, až keď som si bol istý, že som zdravý,“ pokračoval.

Priznal, že sa istý čas vedome vyhýbal médiám. „Nevedel som, čo mám novinárom vravieť. Medzitým som si zisťoval všetko o látke HCG, lebo v mojich časoch to nebol doping na vedeckom základe, ako to je v súčasnosti. V mojom období bolo užívanie veľmi amatérske a všetko sme si kupovali sami. Najlacnejšie prípravky boli vždy z Poľska alebo cez internet. Nebol žiaden tím, žiadne rozbory, všetko som si zháňal sám za čo najnižšiu cenu. Dnes už viem, že pri takomto zháňaní hrozí, že budú kontaminované zakázanou látkou,“ povedal Milan Haborák, ktorý ešte biologické pasy športovcov nezažil.

 

Podľa neho povolené a aj nepovolené prostriedky nemajú taký vplyv na výkon, ako sa hovorí. Za všetkým musí byť v prvom rade tvrdý tréning. Len ten vedie k úspechu. „Tabletky z vás neurobia atléta ani futbalistu. Neskočíte do výšky 240 centimetrov len preto, že si dáte zakázané látky. Rozhodujúce sú tréning a talent. Už deťom treba hučať do hlavy, že šport sa dá robiť bez dopingu. Keď nám ako malým hovorili, že bez neho to nejde, dnes treba hovoriť, že svoj sen môžu dosiahnuť vlastnými silami,“ dodal Milan Haborák, ktorý pracuje ako šéf centra voľného času v Želiezovciach a atletike ostal verný. „Vediem syna Milanka, s ktorým chodíme po pretekoch. Disciplíny si vybral moje: guľa - disk a zaujíma ho len to, kedy ma prekoná,“ dodal Haborák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Mária Lukačovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bývalý skvelý hokejový reprezentant Igor Liba.
Igor Liba kriticky o slovenskom hokeji: Tím nefunguje, Slafkovský to nezvláda
Zrážka auta s električkou: Priecestie je neprejazdné! Rátajte s ďalšími obmedzeniami
Varovanie pred búrkami
Neďaleko Bratislavy zúrila mohutná búrka: Výška škôd siaha do astronomickej sumy!
Pod oknami pavilónu, kde by mal byť premiér hospitalizovaný, sa zišiel dav, aby mu vyjadril podporu.
Foto
Silná podpora pre Fica: Ministri, rodina aj zástup ľudí! U postreleného premiéra sa nezatvoria dvere
Foto
Slováci to majú stále vo svojich rukách: Kedy postúpia a kedy nepostúpia do štvrťfinále
Shanghai,China-July 6th 2023: Threads, Twitter, Instagram, Facebook, Wechat, Tencent QQ, Messenger, TikTok(Douyin) and Sina Weibo app icon on screen. Assorted social media platform application software
Sociálna sieť pod taktovkou Číny: Informácie o novozvolenom prezidentovi sa tu nedozviete!
Mexico City, Mexico - November 24, 2015: Mexican Police Officers in Riot Gear outside building in Zocalo Square, Mexico City
Násilie vyústilo do krvavých následkov: Útoky na volebných kandidátov priniesli obete
(ilustračné foto).
Začína sa skúška dospelosti: Maturanti, ste pripravení? Termíny pokrývajú tieto dni
Iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Aktualizované
Smutné správy: Zahynul iránsky prezident Raísí († 63) spolu s ďalším vysokopostaveným činiteľom († 60)
Výbuch atómovej bomby (ilustračná foto)
Jadrový test USA prilial olej do ohňa: Kritika zo strany KĽDR! Ich odveta naháňa strach
Medveď ušatý (ilustračné foto)
Policajti odnášali mŕtve telo, napadol ich medveď! Úrady vydali výstrahy: Nejde o jediný útok
Iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Havaroval vrtuľník s iránskym prezidentom: Šéf Červeného polmesiaca potvrdil, na čo sa čakalo