Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2017 10:37 | Správy | Domáce správy

To sú mozgy! Slovenskí študenti predstavia vozík ovládaný mimikou a myšlienkami

Štdenti dvoch univerzít majú skvelý nápad. Vďaka nim budú môcť pacienti s telesným postihnutím či po operácii ovládať svoj vozík bezdotykovo - len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere.

Študenti Materiálovotechnologickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave upravili v rámci výskumno-vývojového projektu Think and Go elektrický vozík pre hendikepovaných tak, aby reagoval na myšlienky a mimiku používateľa. Navrhli a implementovali hardvérové riešenie pre riadenie elektrického vozíka i jeho miniatúrnej verzie. Zároveň vyvíjajú softvér, ktorý dokáže dobre rozpoznávať a zaznamenávať signály tela zdravotne postihnutého používateľa a následne ich prenášať do pohybu vozíka.

Vozík plánujú predstaviť v utorok 11. júla v Trnave v budove Materiálového výskumu MTF a Univerzitného vedeckého parku CAMBO. Hlavným prínosom projektu študentov je možnosť bezdotykového riadenia mobilných elektrických vozíkov s využitím moderných technológií a myšlienok človeka s uplatnením najmä v nemocniciach, Health Care zariadeniach či v domovoch sociálnej starostlivosti. Pacienti s telesným postihnutím či po operácii budú môcť ovládať svoj vozík bezdotykovo - len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere. Jediným manuálnym bezpečnostným prvkom by malo byť Stop tlačidlo. Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže rovnako uplatniť aj v iných odboroch - v psychológii, v zdravotníctve a podobne. Riešenie je vyvíjané v spolupráci s firmou Qintec, a.s., ako aj v spolupráci so Slovenskou zdravotníckou univerzitou, doktorkou Elenou Žiakovou, odborníčkou na neuroplasticitu.

Projekt Think and Go realizovali v končiacom akademickom roku 2016/2017 na MTF STU študenti, ktorí sa téme rozhodli venovať mimo školských povinností v skupine mladých vedcov Minerva group pod vedením Maximiliána Strémyho a pod záštitou prorektora STU Olivera Moravčíka. Na projekt získali aj grant Tatrabanky Vedieť viac. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Rozhodnutie, na ktoré čakal celý svet: Izraelský premiér o UKONČENÍ vojny
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Ponorka Titan.
Záhada ponorky Titan ODHALENÁ: Bolo všetko inak? Takto mali zomrieť milionári
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Rokovania o mieri pretrvávajú: Ako pokračuje diskusia v Egypte?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!