Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Informatik z Trebišova prišiel so škandalóznym obvinením: Nútili ma vydať dokumenty opozície!

Skutok sa nestal! Tak to vidia súčasný primátor a aj bývalý poslanec.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Informatik na trebišovskom mestskom úrade Martin Rechtorovič však verejne priznal, že hlava mesta Marek Čižmár a najmä poslanec Miroslav Halapin naňho vyvíjali nátlak a na radnici sa čítala pošta opozície už dva roky pred prepuknutím podobného škandálu s otváraním listov v parlamente. Prípad už rieši aj polícia.

Informatik to, že na pokyn bývalého poslanca a so súhlasom primátora vydal internetovú poštu súčasnej opozície, priznal pred svedkami na zastupiteľstve. Došlo tak k nehoráznemu úniku informácií.

Otvoriť galériu
Novému Času Martin Rechtorovič povedal aj viac: „Vyvíjali na mňa nátlak. Neskúmal som obsah cudzej pošty, lebo keď zamestnanec odíde z úradu, vyčistí sa počítač a pridelí inému. Exposlanec Miroslav Halapin však trval na vydaní dokumentov. Ja som nechcel skončiť ako môj predchodca, ktorý za také niečo vyletel. Preto som žiadal, aby o vydaní cudzích dát vedel môj nadriadený. Tak došlo k stretnutiu aj za účasti primátora, kde odzneli požiadavky a primátor povedal - však urobte. Tak došlo k odovzdaniu zložky dát, no ja som sa nepodieľal na jeho úniku, to musel urobiť niekto iný. Či to bolo morálne, nech si spytuje svedomie iný.“

Otvoriť galériu
Polícia už pritom tento prípad skôr vyšetrovala, ale keďže do januára 2016 nešlo o trestný čin, páchateľa nestíhali. Teraz však vznikli nové skutočnosti o nátlaku. „Vyšetrovateľ začal stíhanie pre podozrenie z trestného činu ohovárania a v súčasnosti prebieha vyšetrovanie,“ uviedla policajná hovorkyňa Jana Mésarová. Informatik už vypovedal na polícii, pretože súčasný primátor a aj exposlanec za únik informácií podali trestné oznámenia. Čižmár a aj Halapin však podiel viny na tom popierajú, nátlak odmietajú. „Povedal som len pravdu a mám o tom aj dôkazy. Primátor o nátlaku možno ani nevedel, ale ja som sa ho pýtal, či môžem požadované údaje o opozícii uvoľniť. Dal súhlas, čiže sa to dialo s jeho vedomím a po nátlaku spomínaného exposlanca. Ja mám čisté svedomie!“ dodal Rechtorovič.

Otvoriť galériu

Odznelo pred kamerami

„Keď v roku 2015 unikli informácie, zlyhal ľudský faktor. Bola to požiadavka na vydanie materiálu zo strany poslanca a s vedomím vedenia,“ uviedol na zastupiteľstve v Trebišove informatik mestského úradu Martin Rechtorovič. „Sám budem zvedavý s vedomím koho bola táto požiadavka?“ opýtal sa priamo primátor Marek Čižmár. „Bol to exposlanec Miroslav Halapin a vedel o tom pán primátor,“ reagoval informatik.

Reaguje poslanec

 

„Je to smutné, ale v Trebišove sa čítala pošta primátora o vyše dva roky skôr ako sa v národnej rade otvárajú listy poslancom! Dozvedel som sa o tom priamo od informatika ešte v marci 2015, keď mi telefonicky oznámil, že to nechcel urobiť, ale tlačili naňho a išlo o mailové komunikácie, dokumenty a fotografie, ktoré sa dokonca objavili na facebooku. Primátora som preto požiadal, aby v tejto veci úniku podal trestné oznámenie, čo aj urobil, ale uviedol, že po prešetrení nezistil nijaké okolnosti, že sa skutok stal,“ uviedol súčasný poslanec a bývalý primátor Marián Kolesár.

Otvoriť galériu

Vinu popierajú

„Nemal som na to dôvod, vylučujem to,“ reagoval Novému Času na obvinenie z naliehania na vydanie cudzích dát z počítačov už bývalý trebišovský poslanec Miroslav Halapin. Primátor Marek Čižmár k tejto kauze poskytol toto stanovisko: „Údajný únik informácií sa neudial s vedomím primátora mesta, čiže nie som osobou, ktorá sa na ňom podieľala. Aj z uvedených dôvodov som podnikol právne kroky na očistenie svojho mena.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia