Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.06.2017 22:33 | Správy | Zahraničné správy

Mayová predstavila post-brexitovú ponuku: Chce, aby občania EÚ ostali v krajine!

Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok vyhlásila, že chce, aby občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve zostali v tejto krajine aj po tzv. brexite, teda jej vystúpení z Únie, uviedol portál BBC. Ministerská predsedníčka zároveň ohlásila plány, ktoré majú "utíšiť ich obavy".

Všetkým občanom EÚ, ktorí legálne žijú v Británii najmenej päť rokov, bude udelený "štatút usadených osôb", pričom tieto osoby si budú môcť priviesť partnerov i deti, navrhla Mayová na minulotýždňovom summite EÚ v Bruseli. Na tých, ktorí nedodržia túto lehotu, ale prídu ešte pred termínom brexitu v marci 2019, sa bude vzťahovať "tolerančné obdobie" s cieľom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Toto tolerančné obdobie bude dvojročné.

Líder labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že Mayovej ponuka nie je "štedrá" a prichádza "trocha neskoro". Labouristi tvrdia, že Spojené kráľovstvo by malo v dôsledku vlaňajšieho hlasovania za brexit poskytnúť jednostrannú záruku bezpečnosti pre obyvateľov Únie, uvádza BBC.

O ponuke Londýna obyvateľom EÚ bol zverejnený 15-stranový dokument, ktorý načrtáva detaily tohto návrhu. Mayová medzitým oboznámila poslancov o výsledkoch bruselského summitu, na ktorom po prvý raz predstavila svoje plány.

 

Premiérka v Dolnej snemovni parlamentu vyhlásila, že tak hodlá uistiť 3,2 milióna obyvateľov EÚ v Spojenom kráľovstve, ako aj občanov krajín Európskeho združenia voľného obchodu (Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko), ktorí sú podľa jej slov "integrálnou súčasťou ekonomickej a kultúrnej štruktúry" Spojeného kráľovstva.

Mayová však zdôraznila, že akákoľvek dohoda o ich budúcom postavení a právach musí byť recipročná a bude musieť po brexite poskytnúť istotu pre 1,2 milióna britských občanov žijúcich v členských štátoch Európskej únie. Predpokladaný termín odchodu Británie z EÚ je 29. marec 2019.

 

Kľúčové body Mayovej návrhu:

1) Tí, ktorým bude udelený štatút usadených osôb, budú môcť žiť, pracovať, študovať a dožadovať sa výhod tak ako v súčasnosti;

2) Lehota vzťahujúca sa na príchod do krajiny je 29. marec 2017 až 29. marec 2019;

3) Občania EÚ žijúci v Spojenom kráľovstve menej než päť rokov budú môcť od určeného termínu ďalej žiť a pracovať v krajine;

4) Tieto osoby budú môcť požiadať o dočasný pobyt po vypršaní dvojročného "tolerančného obdobia";

5) Tí, ktorí v krajine strávia päť rokov, budú môcť požiadať o štatút usadenej osoby;

6) Rodinní príslušníci občanov EÚ žijúci v zahraničí sa budú môcť vrátiť a uchádzať sa o štatút usadenej osoby;

7) Bude možné požiadať o "všeobecné povolenie na pobyt", ktoré úradom poskytne čas na spracovanie žiadostí o zotrvanie v Spojenom kráľovstve;

8) Ministerstvo vnútra nebude viac požadovať dôkaz, že občania EÚ, ktorí nepracovali, majú "náležité zdravotné poistenie".

Na základe predkladaného plánu všetci ľudia s nepretržitým päťročným pobytom v Spojenom kráľovstve budú môcť požiadať o "štatút usadenej osoby" a budú môcť očakávať zhruba tie isté výhody v oblasti finančnej podpory a zdravotnej starostlivosti ako radoví občania Spojeného kráľovstva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný šéf RTVS Ľuboš Machaj tvrdí, že akékoľvek zásahy do fungovania RTVS by boli rizikové.
Miliónový súboj televízií o práva vrcholí: Príde RTVS o ďalší športový trhák?!
Foto
Slafkovský sa doma dlho neohrial: Po príchode na zraz bol okamžite hlavnou hviezdou!
(ilustračné foto)
Počasie sa vyzúri: Bude to sila, v TÝCHTO krajoch platí výstraha!
Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
(ilustračné foto)
Aktualizované
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok