Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2017 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Vyspelá civilizácia s neuveriteľnými znalosťami: Mali Mayovia kontakt s mimozemšťanmi?

Mayovia. Vyspelá civilizácia, ktorá obývala Strednú Ameriku už 2 000 rokov pred naším letopočtom a mala neuveriteľné znalosti o vesmíre.

Astrológia bola ich obrovskou vášňou a poznali dokonca planéty, ktoré ešte vtedy neboli objavené. Je ťažké uveriť, že sa Mayovia niekedy do vesmíru sami nepozreli... Už dlhé storočia predtým, ako do Ameriky prišli Európania, tento kus sveta obývali viaceré vyspelé kultúry. Podľa niektorých archeológov boli Mayovia jednou z najľudnatejších civilizácií v histórii ľudstva.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Okolo roku 800 po Kristovi dosiahla ich populácia svoj vrchol a hustota zaľudnenia na území Mayov (dnešné Mexiko, Honduras, Guatemala, Belize, Salvador) bola až 1 800 - 2 600 ľudí na štvorcový kilometer. O takmer 200 rokov neskôr bolo všetko inak a až 95% mayskej populácie zmizlo. Čo sa vyparili? Alebo niekam odišli?

 

Vojna či sucho?

Niektorí bádatelia si myslia, že Mayovia sa stali obeťami prírodného živlu - veľkého zemetrasenia či výbuchu sopky. Iní vedci z rapídneho poklesu obyvateľov vinia obrovské sucho a následný hladomor. Podľa archeológa NASA Toma Severa zo vzoriek zeminy z oblasti je jasné, že pred viac ako 1 200 rokmi bola oblasť masívne odlesnená. „Vzorky zo starých usadenín prezradili, že peľ stromov takmer úplne nahradil peľ tráv a iných rastlín.“ Klčovanie dažďového pralesa viedlo k erózii pôdy a odparovaniu. Následne prišlo sucho a napriek tomu, že boli Mayovia vynikajúci farmári, za týchto podmienok nedokázali uživiť početnú populáciu.

Otvoriť galériu

Mimozemšťania?

Viacerí záhadológovia sú presvedčení, že starobylí Mayovia buď boli mimozemšťania, alebo so životom mimo Zeme mali minimálne kontakt. Nasvedčujú tomu mnohé záhadné artefakty, ako aj to, že Mayovia na svoju dobu dokonale ovládali astrológiu. Ako je možné, že mali také rozsiahle znalosti o slnečnej sústave a to vrátane planét, ktoré vtedy ešte neboli objavené? Aj mayské pyramídy svedčia o tom, že astrológia bola pre nich veľkou vášňou. Mnohé postavili tak, aby boli v súlade so slnečnou a lunárnou činnosťou. Niektorí nadšenci tvrdia, že samotné pyramídy mohli dokonca slúžiť ako pristávacie dráhy pre kozmické lode.

Mayovia verili, že ich vládcovia boli zoslaní z hviezd a planét. Jedným takým bol aj kráľ K’inich Janaab’Pakal z Palenque v Mexiku, ktorý žil v 7. storočí. Napriek absencii liekov sa na tú dobu dožil neuveriteľného veku 80 rokov. Keď sa vo vnútri Chrámu nápisov našiel jeho hrob, všetkým vyrazil dych jeho sarkofág, teda najmä kresba, ktorá ho zdobila. Ilustrácia zobrazuje kráľa sediaceho v akomsi type kokpitu, okolo ktorého akoby šľahali plamene.

Otvoriť galériu

Je táto ilustrácia dôkazom, že sa kráľ po smrti vracia v rakete na svoju domovskú planétu? Musíme podotknúť, že ilustrácia vznikla pred viac ako 1 300 rokmi. Ako je možné, že by Mayovia nakreslili niečo také bez toho, aby poznali cestovanie vesmírom? Či je azda možné, že s ním mali sami skúsenosti? Možno by to vysvetľovalo ich výborné znalosti z astrológie...

Máme dôkaz

Vodu do ohňa prilieva a teórie živí aj samotná mexická vláda. V roku 2012 mexický prezident Álvaro Colom Cavalleros oznámil: „Mexiko uvoľní kódexy, artefakty a významné dokumenty s dôkazmi o mayskom a mimozemskom kontakte a všetky informácie budú potvrdené archeológmi.“ Tieto tajomstvá úrady držali skryté pred svetom viac ako 80 rokov! Záhadné predmety ako napr. disky s vesmírnymi kresbami pochádzali z chrámu v Calakmule. Regionálny minister kultúry Louis Rosado zašiel ešte ďalej a naznačil, že v džungli sa nachádzajú pristávacie dráhy staré 3 000 rokov.

Otvoriť galériu

Na jednom z diskov bolo znázornené medziplanetárne cestovanie. Mohli také niečo starí Mayovia predpovedať? Či s ním mali sami skúsenosti? Alebo len mexická vláda týmito tvrdeniami chcela pomôcť cestovnému ruchu v krajine...?

V mene Krista

Možno by sme dnes vedeli o Mayoch oveľa viac, nebyť španielskeho františkánskeho mnícha a biskupa Diega de Landu, ktorý navždy zmenil mayskú históriu. Začiatkom 16. storočia mu bola zverená úloha, aby priviedol mayský ľud k Bohu a spravil z divochov kresťanov. De Landa túto výzvu zobral naozaj vážne. Ničil a pálil všetko mayské, čo mu prišlo pod ruky a podarilo sa mu takmer úplne vymazať z histórie mayský jazyk, literatúru, ale aj ich modly, zvyky, rituály, tradície.

Niektorí Mayovia sa však odmietali vzdať vzývania starých bohov, no biskup neváhal a zašiel ešte ďalej. Každého, kto odmietal uveriť v Krista, trestal zatváraním do žalára a mučením, ktoré sa často končilo smrťou. De Landa navždy zničil dedičstvo nevyčísliteľnej hodnoty. Isté je, že ak by k stretnutiu de Landu a Mayov nikdy nedošlo, svet by dnes vedel o tejto záhadnej civilizácii oveľa viac. Ale nebojte sa, mayské sídla ešte určite nevydali všetky svoje staré tajomstvá.

Mayské kódexy

Otvoriť galériu
Diegovi de Landovi.
Zdroj: gettyimages

Diegovi de Landovi sa podarilo zničiť takmer všetky vzácne mayské písomnosti. Zachovali sa iba štyri knihy - vzácne mayské písomnosti známe ako kódexy z predkoloniálnej doby. Ide o formát podobný leporelu s textom a obrázkami.

Otvoriť galériu
Mayské kódexy.
Zdroj: gettyimages

Keďže de Landa si po čase uvedomil svoje hrozivé činy, na znak kajúcnosti sa v roku 1566 rozhodol napísať knihu o mayskej histórii Súvislosti v yukatánskych veciach. Paradoxom je, že pri vedeckom dešifrovaní zachovaných hieroglyfov bolo práve de Landovo dielo veľmi dôležité. Napriek tejto knihe sa dodnes nepodarilo rozlúštiť plné znenie kódexov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Námestie v Topolčanoch.
Váš Tip
V Topoľčanoch dokončili významnú rekonštrukciu: Priestor medzi spoločenským domom a domom kultúry dostal novú tvár!
Foto
Bývalý prvoligista Ďuriš prehovoril o konflikte na dedine: Kričali po mne pri***aný expert!
(ilustračné foto).
Hrozivá nehoda pri Vranove nad Topľou: Po zrážke kamióna s autom vyhasol ľudský život
Ministerka Saková, Dolinková a Šimkovičová.
Foto
Ministerky na stretnutí s premiérom: Takto odborníčka zhodnotila outfity Sakovej, Dolinkovej a Šimkovičovej
Robert Fico a Denisa Saková.
Robert Fico ohlásil nový atómový blok: Tento scenár si ministerka Saková nevie predstaviť
(ilustračná fotografia).
Krvavé následky teroristického útoku: V dedine zahynulo päť vojakov
Vladimir Putin.
Do rozhodnutia Putina sa obula už aj USA: Tento krok svedčí o jeho zúfalstve!
Krásnu mladú ženu niekoľko mesiacov trápili bolesti hlavy.
Foto
Veroniku († 38) trápili veľké bolesti: Neuveriteľné, čo sa dialo na pohotovosti! Zničený manžel prehovoril
Pri požiari bratislavského podniku zasahovalo až 17 hasičov.
Foto
Známy bratislavský bar v plameňoch: Podozrivé incidenty z minulosti! Bol požiar nehodou či zámerom?
Viaceré skupiny spotrebiteľov už obavy z nárastu cien mať nemusia.
Zdražovanie sladených nápojov: Ministerstvo po vlne kritiky cúvlo! Za ktoré položky si NEPRIPLATÍME?
Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!
Vo filme dostal tenisky ako dar od milovanej Jenny.
Foto
Milovníci ikonického modelu, máte sa na čo tešiť: Kultový kúsok z Forresta Gumpa je späť!