Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2017 09:50 | Správy | Domáce správy
Video

Policajný prezident Tibor Gašpar: Mŕtvy Tomáš († 17) bol rukojemníkom vodiča!

Nočná policajná naháňačka sa v nedeľu skončila obrovskou tragédiou. Život len 17-ročného spolujazdca Tomáša vyhasol po tom, ako jeho hrudník trafila policajná guľka a agresívny vodič dostal šmyk na železničnom priecestí.

Nad postupom mužov zákona však krúti hlavou celé Slovensko. Naozaj bolo nutné strieľať? V pondelok pred novinárov vystúpil aj policajný prezident Tibor Gašpar a vysvetľoval okolnosti streľby na auto v Hronskom Beňadiku.

Šéf policajtov vyjadril ľútosť nad tým, že si zákrok odniesol nevinný chlapec, ktorý bol rukojemníkom arogantného vodiča. Sú slovenskí policajti na takéto situácie dostatočne vyškolení?

Dvojčlenná hliadka dopravných policajtov zo Žiaru nad Hronom chcela v nedeľu v noci skontrolovať Seat Ibiza, ktorý šoféroval Michal (19). „Z predchádzajúcej činnosti policajti vedeli, že auto porušuje dopravné predpisy, vedeli, že vozidlo zvykne riadiť mladík, ktorý nemá vodičské oprávnenie, o ktoré sa pokúšal trikrát,“ uviedol na tlačovej besede policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že v minulosti sa dokonca mladík pri kontrole snažil zraziť policajta, za čo bol odsúdený za útok na verejného činiteľa. Keď však policajti zapli svetelno-zvukovú signalizáciu, vodič auta sa dal na útek. Podľa polície jeho jazda bola nebezpečná, často prechádzal do protismeru, kde sa mu museli vyhýbať ostatné autá. Policajti preto pritvrdili.

Padli výstrely

 

V neobytnej zóne za obcou Orovnica veliteľ hliadky použil zbraň. „Vystrelil dokopy 3 varovné výstrely v internvale zhruba 30 sekúnd, pričom po 2. výstrele informoval operačné stredisko o použití zbrane,“ vysvetľuje šéf policajtov Gašpar s tým, že bola tma a hliadka netušila, kto sa v aute nachádza. „Policajné auto nemalo označenie polícia, šlo o civilné vozidlo vybavené svetelno-zvukovým zariadením, ktoré používajú hliadky dopravnej polície, aby neboli okamžite identifikovaní,“ hovorí Gašpar. Podľa jeho slov auto nemalo zabudované kamery, takže sa čaká na prepis komunikácie policajta-strelca s operačným strediskom. Keď vodič nezastal, policajt sa rozhodol na auto vystreliť, pričom mieril na pravé zadné koleso. To však netrafil. „Na vozidle je zatiaľ jeden vstrel do kufra vozidla, kadiaľ preletela strela do sedačky, kde sedel Tomáš,“ hovorí Gašpar s tým, že muž zákona strieľal v rýchlosti 120 km/hod. Či bola policajtova zbraň zdvihnutá vyššie, ako mala, ukáže až balistická expertíza.

To, že je chlapec postrelený, zistili až pri obhliadke interiéru. Hoci sa Tomášovi snažili poskytnúť prvú pomoc, ten zraneniam na mieste podľahol. Policajt, ktorý strieľal, potreboval pomoc psychológa a teraz čerpá dovolenku. „Mrzí ma, že zomrel nevinný človek, ktorý bol rukojemníkom vodiča,“ uviedol Gašpar, podľa ktorého policajti každoročne absolvujú cvičenia aj strelecké skúšky. Je to však adekvátny výcvik? „Zrejme nestrieľajú tak často, stretnúť sa s tým môžu, ale nemôžem povedať, že by v tom boli špecialisti a že by sme mali špeciálny trenažér, kde by mohli takýto typ výcviku absolvovať,“ priznal s tým, že zrejme bude nutné vybudovať aj takýto typ trenažéra.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nin, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!
(ilustračné foto)
Keď sa z vyrážky vykľuje RAKOVINA: Ak pupienok vyzerá TAKTO, musíte konať!
Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Developer zdemoloval pamätihodnosť Bratislavy.
Foto
Bratislava prišla o kus histórie: Vzácnosť prežila obe svetové vojny, teraz je fuč! Komu hrozí pokuta?