Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2017 11:02 | Správy | Politika

Šéf NKÚ a exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Karol Mitrík: SIS sa z Lexu spamätávala roky!

Kauzy pod koberec nezametá! To tvrdí šéf Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík, ktorý oslavuje vo funkcii 2 roky.

Úrad pod jeho vedením si posvietil na škandál pod strechou Všeobecnej zdravotnej poisťovne v súvislosti s tetou Ankou a v súčasnosti si na mušku vzal aj kauzu okolo predraženého predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Bývalý šéf SIS sa poriadne obul do informačnej služby v časoch, keď jej šéfoval Ivan Lexa a zároveň podporil iniciatívu študentov, ktorá vyhnala počas protikorupčných pochodov do ulíc tisíce ľudí.

Na ktoré veci ste počas pôsobenia v úrade najviac hrdý?

- Mojím krédom bol otvorený úrad pre občana, to znamená, že to, čo zistíme, zverejníme a napíšeme v zrozumiteľnej forme. Predtým sa na našu stránku vešali 200-stranové protokoly s ťažkým kontrolórskym textom, a mnohým veciam som nerozumel ani ja sám. Prvé mesiace sa najskôr zisťovalo, ako sú v úrade nastavené rôzne procesy a dospel som k názoru, že niektoré vnútorné predpisy boli až príliš byrokratické.

 

Dosť sa v poslednom čase hovorí o spolitizovaní polície. Čo bráni tomu, aby úsudok NKÚ nebol zahmlený politickými príkazmi zhora?

- Keď som sem nastúpil, tak som hneď povedal, že ani Najvyšší kontrolný úrad nemôže zostať bez kontroly. Aj preto tento rok podstupujeme hodnotenie kvality kontrolnej činnosti za účasti partnerov z českého kontrolného úradu. Na druhú polovicu roku 2019 sa pripravuje veľká nezávislá kontrola formou „peer review“, ktorú vykonávajú špecialisti minimálne z piatich medzinárodných kontrolných inštitúcií podľa uznávaných svetových štandardov.

Jednou z výrazne medializovaných káuz bolo údajne predražené predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. Čo presne kontrolujete na tejto akcii?

- Kontrola beží druhý mesiac a kontrola nie je náhodná. Ministerstvu zahraničia sme už pred samotným začatím predsedníctva oznámili, že určite na SK press po uzavretí dokumentácie pôjdeme na kontrolu. Koncom septembra by mal byť výsledok. Celé predsedníctvo stálo cca 60 miliónov eur, takže nejde len o rezort zahraničia, pretože tieto peniaze používali aj iné ministerstvá. Zhodnotíme to a napíšeme pravdivý obraz o celom projekte.

Ako dopadlo šetrenie kauzy teta Anka? Čo ste s výsledkami kontroly urobili?

- Bol to zaujímavý projekt a dokazuje, že vieme byť efektívni a dokážeme reagovať na verejnú mienku, ktorá bola v tom čase veľmi rozbúrená. Ak by sme kontrolovali len samotnú tetu Anku, teda zmluvy dotyčného pána doktora, asi by sme sa len ťažko dopracovali k tomu, či bol tento proces transparentný, alebo nie. Pri tejto kontrole sme kontrolovali ďalších 350 podobných subjektov, aby sme situáciu objektívne vyhodnotili, či boli tieto platby a jednotkové ceny vo vzťahu k ostatným spravodlivé, alebo nie. Ukázalo sa, že boli nespravodlivé a naše zistenia sme oznámili najskôr zdravotnej poisťovni a potom ministerstvu zdravotníctva.

Organizátori veľkého protikorupčného pochodu volajú po odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného šéfa Tibora Gašpara či špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Pomohlo by to v boji proti korupcii?

- V prvom rade sa chcem vyjadriť k pochodom, ktoré na uliciach vidíme a považujem ich za absolútne legitímne. Títo ľudia zrejme majú pocit, že v štáte nie je niečo v poriadku a myslím si, že to nie je len signál pre inkriminované osoby, ale signál pre celú politickú scénu, aby sa nad týmto stavom zamyslela. Je to však signál pre nás všetkých vrátane NKÚ. Ja sám som za profesionálny a otvorený úrad, ktorý nesmie nič zametať pod koberec a razím rovnú cestu. Odkedy som nastúpil, kolegom hovorím, že ak predseda úradu niekedy povie, „tu urobte korekciu, toto nezverejníme“, tak to je rakovina, ktorá zožerie NKÚ.

Kauza Gorila sa doteraz nevyšetrila, myslíte si, že raz sa tak stane?

- Myslím si, že isté sekvencie tejto kauzy sa vyšetriť dajú a isté sekvencie sa možno ani neudiali. K týmto záverom sa však musia dopracovať iní profesionáli a nie NKÚ. Ja sám som v takejto inštitúcii, teda v SIS, pracoval a treba povedať, že Slovenská informačná služba je informátorom a nie vyšetrovateľom. Ani v SIS teda nikto nevyšetroval, tá postúpila informácie v danom čase kompetentným, a to, ako s nimi oni naložili, to je už otázka pre iných.

Zužitkovali ste skúsenosti z pôsobenia na poste šéfa SIS vo funkcii riaditeľa NKÚ?

- Môžem povedať, že áno. Tieto skúsenosti mi pomáhajú, pretože v mnohých veciach, ako napríklad procesy vo vzťahu k vyšetrovaniu a k podkladom, ktoré treba poskytnúť vyšetrovacím orgánom, mám určite viac skúseností a zručností. Dnes má NKÚ aj priame kontakty na NAKU a aj na riaditeľa protikorupčnej jednotky.

Ústavný súd zrušil amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré mali okrem iného kryť aj pracovníkov SIS pod vedením Ivana Lexu, ktorí sa mali aktívne zapojiť do únosu Michala Kováča ml. Teraz ich podľa všetkého čaká súd. Čo na to hovoríte?

- Je to temná história Slovenskej informačnej služby a musím povedať, že ešte za môjho pôsobenia niektoré aspekty zlej histórie doliehali na SIS. Do európskych štruktúr sa prvýkrát od tejto inkriminovanej kauzy dostala až v roku 2008. Stálo to veľké úsilie jednotlivých riaditeľov a manažmentu, aby sa do týchto štruktúr dostala, pretože bola vyhodnotená ako nedôveryhodná inštitúcia. Ešte bolo vtedy cítiť, že zahraničie si o nás myslí: „To obdobie bolo u vás veľmi čudesné.“ Trvalo to 14 rokov, aby sme SIS tejto nálepky zbavili. Pre mojich predchodcov to bolo ťažké obdobie a ja som po mojom nástupe len pokračoval v tejto ceste. Pre SIS je veľkou výhodou, že môže zdieľať informácie, a že si ich vymieňa. Slovensko je veľmi zraniteľná jednotka.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN