Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Európska mena zažíva svoj najlepší rok za uplynulé desaťročie: Ako nám silnejšie euro uľahčí život?

Euro mimoriadne posilnilo! Minulý týždeň európska mena voči doláru vyskočila na najvyššiu úroveň za 6 mesiacov a má našliapnuté na svoj najlepší rok za uplynulú dekádu.

Sčasti k tomu prispel aj výsledok tohtoročných volieb vo Francúzsku či v Holandsku, kde utŕžili porážku práve „antieurópski“ kandidáti. Odborníci očakávajú, že sa euru bude dariť aj naďalej. Nový Čas sa spolu s analytikmi pozrel na to, ako sa tento nadpriemerný vývoj dotkne samotných Slovákov. Čo si budeme môcť vďaka silnému euru kúpiť za lacnejší peniaz?

Hoci európskej mene mnohí predpovedali ťažký rok, opak sa stal pravdou! Od začiatku roka totiž euro voči americkému doláru spevnilo o viac než 6 % a podľa agentúry Bloomberg nie je ďaleko od toho, aby sa v prvom polroku stalo najvýkonnejšou menou v skupine 10 najvyspelejších ekonomík G10. Podľa Národnej banky Slovenska si teraz za 1 euro kúpite 1,12 dolára. „Naši analytici odhadujú, že na konci roka to bude na úrovni 1,14 dolára za euro a na konci budúceho roka 1,18 dolára,“ povedal Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit Banky. Hoci euro svoje limity ešte nedosiahlo, odborníci sa domnievajú, že príliš silné euro môže, naopak, poškodiť podniky orientované na vývoz.

Otvoriť galériu

Čo spôsobilo nárast?

 

Ekonomika a politika sú vždy úzko previazané. A aj posilnenie eura podporilo hneď niekoľko politických udalostí. „Jednou z nich je dozvuk víťazstva proeurópskeho reformistu Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách, čo vyvolalo očakávania užšej nemecko-francúzskej spolupráce,“ myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis a hneď ďalšiu príčinu vidí vo Washingtone okolo odvolania šéfa FBI Jamesa Comeyho a údajných blízkych vzťahov s Ruskom. „A napokon, ekonomike eurozóny sa darí a klesajú jej riziká,“ dodal Pánis. Podľa analytičky trhu Kataríny Muchovej zo Slovenskej sporiteľne dolár oslabil aj kvôli politike prezidenta USA Donalda Trumpa.

Lacné dovolenky

Čiastočne už tento rok, ale najmä na budúci sa dovolenkári môžu tešiť na lacnejšie dovolenky. „Bude to mať vplyv hlavne na tých, ktorí chodia do dolárových krajín. Najmä v poslednom období, keď sa zhoršila bezpečnostná situácia, Slováci vyhľadávajú skôr európske destinácie, kde sa platí eurom alebo lokálnymi menami, ktoré v poslednom období skôr posilňovali. Môže sa to prejaviť na dovolenkách v budúcom roku, keďže teraz už tie služby boli nakontrahované a pohyb bude skôr minimálny,“ vysvetlil Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit Banky. Aj toto leto si už v niektorých krajinách cestovatelia kúpia za euro viac ako po minulé roky. „Ak by niekto šiel do Ameriky či Južnej Ameriky, tak tam by pri výmene eur dostal viac. V Turecku zasa líra oslabovala kvôli Erdoganovi voči všetkým menám na svete a v tomto dôsledku budú lacnejšie aj dovolenky v Turecku,“ doplnil Boris Tomčiak, analytik Finlord.

Ceny potravín

Silnejšia európska mena sa premietne aj do zlacnenia vybraných druhov potravín. „Zlacní sa dovoz exotického ovocia či tovarov, pretože káva a kakao alebo ananásy, tak tie sa udávajú v dolároch. Bude sa to pohybovať rádovo v niekoľkých percentách, to môžu prebiť zľavové akcie obchodných reťazcov,“ tvrdí analytik Boris Tomčiak. Ceny však neklesnú okamžite. Ak by tento trend pokračoval, tak by sa to mohlo pozitívne prejaviť na cenách istého sortimentu najmä počas vianočného predaja. „Ale tieto veci sa nedejú skokom, pretože obchod čerpá zo svojich zásob a zo svojich predchádzajúcich kontraktov,“ hovorí analytik obchodu Ľubomír Drahovský. 

Nákup elektroniky

Výhodné bude aj zariaďovanie bytu či domu elektrickými spotrebičmi. Práve tie sa na Slovensko dostávajú ocenené v dolároch, čo znamená, že silnejším eurom zákazníci v konečnom dôsledku za tovar zaplatia menej peňazí. „Bude to mať dopad na súčasť spotreby, ktorá je dolarizovaná - najmä elektronika z Ázie, na ktorú bude mať pohyb kurzu vplyv,“ myslí si Koršňák. O niečo lacnejší by mohol byť nielen nákup v zahraničí, ale aj dovozový tovar z krajín, kde sa obchoduje v dolároch. „Ale to sa prejaví zrejme až časom, ak by sa sila eura dlhšie udržala,“ doplnil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. 

Benzín a nafta

Aj šoféri majú dôvod na radosť. Od začiatku roka cena konštatne klesá a experti odhadujú, že aj počas leta sa netradične udrží na nízkych hodnotách. Vďačiť tomu máme práve vzťahu dolára a eura. „Posilnenie eura prospeje motoristom, pretože ceny pohonných hmôt sa udávajú v dolároch a pre Európu sa to prepočítava do eur. Keď európska mena zhodnocuje, tak po prepočťe sú ceny pohonných hmôt lacnejšie,“ tvrdí analytik Tomčiak, podľa ktorého zlacnenie benzínu a nafty môžeme zaznamenať už prakticky aj teraz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český moderátor Honza Musil s partnerom Jakubom.
Foto
Známy moderátor po 8 rokoch lásky s mužom šokoval: Dojemné vyznanie ŽENE!
Preslávil ho film Borat.
Foto
Pamätáte si na Borata v ikonických žltých plavkách? Ten už je minulosťou! FOTO, ako vyzerá teraz
Ilustračné foto
Trpia ženy nespavosťou častejšie ako muži? Zlé správy vedcov! Problémov je viac
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Vojna v Gaze trvá už takmer sedem mesiacov: Izraelský činiteľ o tom, aké sú šance na prímerie
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?