Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2017 11:04 | Správy | Domáce správy
Video

Príbeh zabijaka detí z Manchestru: Ako sa z nesmelého tínedžera stal atentátnik?

Tvár samovražedného zabijaka, ktorý chladnokrvne zniesol zo sveta 22 ľudí a ďalších 119 zranil, je už známa!

Podľa vyšetrovateľov má krv bezbranných detí a mladých ľudí na rukách Brit s líbyjskými koreňmi Salman Abedi († 22). O útočníkovom prepojení na teroristickú organizáciu polícia nepochybuje.

Krajina sa zomkla a pre bezpečnosť občanov do ulíc nasadili až 3 800 vojakov. Kam viedli kroky teroristu krátko pred útokom na koncerte v Manchestri?

Otvoriť galériu

Vraždiace monštrum, ktoré na svoje obete čakalo v pondelok večer vo vstupnej hale Manchester Arény, kde v závere vystúpenia americkej speváčky Ariany Grande (23) odpálilo nálož plnú klincov, sa pred spravodlivý súd nepostaví. Pri samovražednom atentáte so sebou stiahlo aj 22 nevinných ľudí. O to väčšia tragédia je, že obeťami sú aj deti. K jeho besneniu sa už prihlásil ISIS.

Otvoriť galériu

Teroristický výcvik v Líbyi?

 

Salman Abedi († 22) bol druhý najmladší zo 4 súrodencov. Jeho rodičia sú líbyjskí utečenci, ktorí prišli do Británie, aby unikli režimu Kaddáf­fího. Usídlili sa v Londýne, neskôr 10 rokov žili v Manchestri. Abedi vyrastal v úzkej líbyjskej komunite. V súčasnosti študoval obchodný manažment na univerzite v Salforde. Veriaci z mešity v Didsbury, kam chodili aj Abediovci, rodinu opísali ako silne veriacu. Rodičia s 2 deťmi sa mali do Líbye vrátiť v roku 2011, krátko po zvrhnutí Kaddáfího. Synovia za nimi pravidelne cestovali.

Otvoriť galériu

„Pred 3 týždňami Salman odišiel do Líbye a vrátil sa len nedávno, pred pár dňami,“ povedal pre The Times jeho priateľ zo školy. Vyšetrovatelia pracujú aj s verziou, že práve tam mohol útočník absolvovať tajný teroristický výcvik. Krátko pred činom mal byť aj v konfliktnej Sýrii. S odvolaním sa na tajné služby to uviedol francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, ktorý predpokladá Salmanove prepojenie na Islamský štát.

V pondelok vrah pred útokom cestoval vlakom z Londýna do Manchestru, čo vzbudilo podozrenie, že sa stretol s komplicmi. Britská polícia je presvedčená, že za útok je zodpovedná skupina ľudí. Teraz pátrajú po výrobcovi bomby a ďalších spoluvinníkoch.

Polícia o ňom vedela

Lina Ahmed (21) pre Daily Mail opísala správanie atentátnika: „Pred pár mesiacmi Salman na ulici kričal prvú kalmu (islamskú modlitbu). Hovoril: Je len jeden Boh a prorok Mohamed je jeho posol,“ uviedla jeho známa. Spolužiaci ho opísali ako obyčajného chlapca, ktorý fandil Manchestru United. V poslednom čase sa zmenil. Páchateľ bol podľa britskej ministerky vnútra Amber Rudd polícii známy. V súvislosti s atentátom už zatkli piatich mužov.

Otvoriť galériu

Jedným z nich má byť Salmanov brat Ismael (23). Premiérka Theresa Mayová zvýšila úroveň ohrozenia terorizmom na najvyšší stupeň a vojaci strážia ulice. Podľa agentúry AP Salmanov otec tvrdí, že jeho syn je nevinný. Bývalý libyjský bezpečnostný zdroj ale agentúre povedal, že útočníkov otec Ramadan bol údajne členom salafickej povstaleckej skupiny v Líbyi, ktorá sa opierala o al-Káidu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Ilustračné foto
Foto
Vážna nehoda autobusu: Hlásia niekoľko obetí a množstvo zranených! Mrazivá FOTO
Ilustračné foto
Útoky v Rusku: Militanti hodili výbušninu a začala sa paľba! Znepokojivé, čo sa tam deje
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?