Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2017 14:00 | Správy | Domáce správy

Podiel domácich výrobkov na pultoch predajní naďalej klesá: Kde ich nájdete najviac?

Podiel domácich potravín na pultoch obchodov sa aj v tomto roku znížil a dosiahol 37,2 %. V porovnaní s minulým rokom to znamená pokles o 1,3 percentuálneho bodu, keďže vtedy predstavoval 38,5 %.

Vyplýva to z najnovších výsledkov prieskumu agentúry GfK, ktorý realizovala pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS).

"Potravinársky priemysel na Slovensku neustále upadá a pokiaľ sa táto situácia nezmení, pokiaľ štát nezvýši podporu, tak s týmto zlým stavom neurobíme nič," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident PKS Daniel Poturnay. Slovenské potravinárstvo a poľnohospodárstvo má totiž podľa jeho slov tretiu najnižšiu podporu štátu v rámci Európskej únie.

"Problém je systémový a je problémom potravinárskeho priemyslu na Slovensku ako takého. Máme problém s tým, aby sme boli konkurencieschopní voči zahraničným potravinám," dodal Poturnay. Preto je podľa neho kľúčové dostať do sektora viac financií a tiež zlepšiť podnikateľské prostredie ako také a znížiť daňové a odvodové zaťaženie. Napríklad, len nový zákon o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia podľa potravinárov zvýšil náklady výrobcov na recykláciu odpadov z obalov z doterajších 5 miliónov eur na približne 40 miliónov eur ročne.

 

Z prieskumu však podľa Poturnaya vyplynulo vážne zistenie aj v tom, že nadpolovičný podiel na pultoch si zachovávajú len potraviny s nízkou pridanou hodnotou, ako je mlieko alebo minerálne vody. Zatiaľ čo podiel výrobkov, ktoré majú vyššiu pridanú hodnotu, klesá a sú nahrádzané stále viac dovážanými potravinami. "Toto je veľmi vážne zistenie a je to zlá správa nielen pre občanov, ale aj pre budúcnosť slovenskej ekonomiky ako takej," zdôraznil Poturnay.

Agentúra GfK uskutočňuje takýto prieskum od roku 2011, kedy predstavovalo zastúpenie domácich potravín na pultoch 50 % a odvtedy sa znižuje. "Každý rok priemerne klesá podiel vystavených slovenských výrobkov o približne jeden percentuálny bod," vyčíslil obchodný riaditeľ GfK Rastislav Kočan.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že najviac slovenských potravín je vystavených v reťazcoch Coop Jednota, a to 56 %, nasleduje CBA so 48 % a zhodne 40 % domácich výrobkov na pultoch má Tesco, Billa a Metro. Približne 37 % domácich potravín má vystavených Kaufland a 14 % Lidl.

Najmenej zastúpené domáce potraviny na pultoch sú pritom v rámci kategórií oleje, cukrovinky nečokoládové, konzervované produkty, a tiež cukrovinky čokoládové. Naopak, najvyšší podiel je pri mlieku, minerálkach, víne, pive či liehovinách a destilátoch.

Z regionálneho pohľadu je pritom najmenej slovenských výrobkov vystavených na pultoch v obchodoch v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Naopak, najviac je v Banskobystrickom, Trenčianskom či Žilinskom kraji. Čo sa týka vystavenia privátnych značiek na pultoch predajní, tie podľa prieskumu v súčasnosti dosahujú 21,1 %. Táto hodnota je oproti minulému roku takmer nezmenená.

Prieskum sa uskutočnil v 360 predajniach po celom Slovensku a sledoval sedem vybraných reťazcov. Už každoročne sa robí pred Veľkou nocou, aby bol porovnateľný a sleduje 16 kategórií výrobkov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Zo slov izraelského premiéra vás zamrazí: Toto sa chystajú spraviť!
Foto
V NHL vystrelil ako kométa, za Slovensko ešte nehral: Nemám deti ani manželku, môžem reprezentovať
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko rokuje o sprísnení zákona: Týka sa pedofilov! Čo ich čaká?
(ilustračné foto)
Poznáte históriu Sviatku práce? TOTO ste netušili! Korene má v Amerike
(ilustračné foto)
Bezpečnosť celej Európy závisí od Poľska?! Zarážajúce slová Tuska: Aha, čo povedal o NATO
(ilustračná foto)
1. mája si pripomíname aj vstup do EÚ: Slovenský pas, patrí k tým najsilnejším na svete!
(ilustračné foto)
Muž s mečom útočil na ľudí! Pobodal niekoľko osôb, nezastavil sa ani pred policajtmi
Neznámy páchateľ posprejoval viaceré vozne odstavené v Bratislave.
Foto
Neznámy páchateľ sa pekne vyfarbil: Takto posprejované skončili vozne v Bratislave
(ilustračné foto).
Opozícia kritizuje koalíciu: Dôvodom je neskorá voľba kandidátov na sudcu ÚS
Na snímke kandidát na prezidenta Ivan Korčok počas úvodnej tlačovej konferencie vo svojej volebnej centrále.
Ivan Korčok prezradil, koho podporí v eurovoľbách! Adresoval aj výzvu vláde
Televíziu opúšťa známa tvár.
Foto
Pretras v JOJke: Po Krescanko Dibákovej ODCHÁDZA z televízie ďalšia dlhoročná tvár!
Vo Vojenskom obvode Valaškovce niekto poškodil 5 traktorov: Sila, čo páchateľ urobil