Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2017 16:30 | Šport | Hokej

Cíger prehovoril o špinavých zákulisných hrách slovenského hokeja: Bol to podraz za podrazom!

Posledný zápas Slovákov na MS 2017 v Kolíne proti Švédsku znamenal zrejme rozlúčku trénera Zdena Cígera (47) s národným tímom.

Prezident SZĽH Martin Kohút ešte pred záverečným duelom vyhlásil, že Cígera už ďalej nepodporí a ani generálneho manažéra Róberta Švehlu. Cíger v pozápasovom rozhovore so slovenskými médiami prezradil, že ho sklamali Kohútove podrazy a dianie v tejto sezóne označil za sabotáž.

? Teší vás zlepšený výkon v záverečnom zápase proti Švédom?

- Chalani mali chuť dokázať, že nie sú až takí zlí. Hrali dsciplinovane, dali do toho maximum a teší ma, že zápas odohrali nadoraz. Bolo aj vidieť, že už nebola na nich taká psychická ťarcha, boli viac uvoľnení. Skvelý bol aj Jaro Janus, ktorý šiel na turnaji prvýkrát do bránky. Ukázal, že vie chytať, klobúk dole. Nahradil Jula Hudáčka po treťom góle a šiel by možno aj skôr cez víkend, no na tréningoch nebolo toľko priestoru na plnú záťaž. Konzultovali sme to aj s trénerom brankárom, no nie je sranda nabehnúť do takéhoto turnaja.

 

? Hlavne v úvode sme opäť doplatili na slabú koncovku. Čo s tým?

 - Musíme pracovať na zakončení, individuálnyvch činnostiach a podobne, ale to už od mládežníckych kategórii. Hrať na malom priestore sa treba učiť od malička.

? Aké vo vás prevládajú pocity krátko po šampionáte?

- Ešte je priskoro, aby som nepovedal hlúposť. Môžeme sa otvorene baviť po príchode domov, zorganizovať tlačovku či besedu, kde by som aj sám otvoril veľa tém či kritiku, ktorá tu bola. Chalanom sa ani nečudujem, že tak hrali, lebo už ped MS to bolo odovzdané mužstvo. Uvedomujú si, že nie všetko je vyhrať titul v extralige, lebo tento hokej je o inom. A ešte keď im budeme nakladať, tým im nepomôžeme, aby sme z nich dostali niečo navyše. Veľa vecí bolo zlých, dva roky, ktoré som zažil pri seniorskom hokeji, bola katastrofa.

? Neľutujete, že ste vtedy na ponuku prikývol?

- Nikdy neľutujem nič. Hokej robím od šiestich rokov, vyrastal som na štadióne a pracujem v tom, čo mám rád a teší ma to. Trošku ma však mrzí, že niektorí ľudia to aj vedome znechucujú.

? Prezident SZĽH Kohút už vyhlásil, že vás nepodporí. Prekvapilo vás to?

- To je najhoršie, že človek to vie, no ide aj tak do toho. Odišiel by som aj skôr, no len kvôli chalanom som to nechcel urobiť. Neteší ma to a neznášam, keď niekto povie dopredu mne aj generálnemu manažérovi, že s vami už nepočítam, možno, keď získate medailu. To je čo? To sú smiešne veci. Ja však nie som človek, ktorý len tak odchádza z boja. Urobil som, čo som mal a vždy to urobím.

? Bol zlomom neúspechu v Kolíne prvý súboj s Talianskom?

- Zlom nastal už v úvode sezóny. Jeden rok bojkotujeme, druhý sabotujeme. A tí chalani to cítia. Zmenili sme veľa vecí a je neskutočné, čo sme s Robom Švehlom zažili. Čo sa týka cestovania a ostatných vecí. A potom niekto povie, že vás už nechce. Veď ako máme pracovať? Každý len kritizuje a hľadá chyby, ale to je naša mentalita.

? Čo myslíte tou sabotážou?

- Vedomé sabotovanie, človek sa to postupne dozvedá. Opakujem, že beriem plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo, ale nie donekonečna. Nemôžem byť zodpovedný za to, čo sme zanedbali. Bavme sa otvorene a poďme to zmeniť. Ja robím šesť rokov s mládežou, robím veci čo môžem a niektorí si myslia, že som reprezentáciu zobral kvôli peniazom. Keby mi povedali, že tu nemám byť, mali sa postaviť a mohol som byť doma s rodinou. To ma mrzí.

? Prezident Kohút sa s vami v Kolíne stretol?

- Nie a ani som sa s ním nechcel baviť. Asi aj dobre, že pri mne nebol. S takým človekom sa baviť nebudem, to je podraz za podrazom!

? Vraj vám telefonoval?

- Nie. Písal mi len sms-ky, ale také nepodstatné, čo človeka nepovzbudí a nepomôže. Je to falošné, nejaká hra. Ja nie som politik, mám hrať hokej a robím všetko, aby som mu pomohol.

? Vnímali ten naštrbený vzťah aj hráči?

- Povedal som, že sa treba baviť otvorene. Ja som zodpovedný za výsledky, no veci nemôžu fungovať ako doteraz. To videli aj chalani. Nemôžeme pred MS šetriť na hokejkách, korčuliach, pitnom režime, doplnkovej výžive a vymeniť piatich ľudí, ktorí robili pre hokej dlhé roky. To sú ťažké veci a nie každý to dokáže zvládnuť. Potom ešte niektorí nechceli ísť reprezentovať a nechali mladých v štichu.

? Potešili vás nováčikovia, ktorých ste mali v kádri až deväť?

- Každý robil v rámci svojich možností. Určite Zigo s Matouškom, aj Paľo Skalický sa do toho dostával. Treba si uvedmiť, koľko chlapcov dostalo od minulého roku šancu na MS a inak by ju možno nikdy nemali. Získavajú postupne skúsenosti a musíme si tiež uvedomiť, že iných už mať nebudeme teraz. Ak s nimi máme počítať, je potrebné nechať ich hrať. My sme si dali nejaký cieľ. S Robom Švehlom sme si povedali, že budeme hrať kvôli budúcnosti slovenského hokeja s mladšími hráčmi. Ja nemám problém s Hossom či Chárom, ale už majú svoje odohraté. Ale keď chceme niečo robiť, musíme dať šancu mladým.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rag

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť