Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2017 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Jožo Ráž na rovinu o slovenskej politike: Všetko je špinavé...

Už roky sľubuje odchod a koniec v Eláne, ale nikdy vyhrážky nedodržal. Tento rok spolu s kapelou vyrážajú na turné - ako inak, posledné. A to, čo bude robiť potom, má Jožo Ráž dobre premyslené.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Elán na turné Živých nás nedostanú čoskoro oslávi päťdesiatku. Čo je za tým, že ste tak dlho vydržali?

Musíte vydržať, nič iné sa nedá robiť. My sme vydržali, preto sme najlepší a to je celé.

S pribúdajúcimi rokmi ubúda aj fyzická kondička. Ako sa udržiavate vo forme?

 

Odjakživa trénujem trikrát týždenne hodinu s fyzioterapeutom. Ale okrem toho to musíte mať vrodené a opäť mať tú výdrž. Spolu s Elánom začínalo dvesto ďalších kapiel, ale dnes tu už žiadna z nich nie je, lebo všetci sa buď upili, alebo to jednoducho nevydržali.

Do finále sa dostanú len tí najlepší, skutočne ste si v kapele nikdy neskočili do vlasov?

Nikdy sme sa nehádali a od začiatku máme v kapele absolútnu demokraciu. Ak máme o niečom spoločne rozhodnúť, všetko medzi sebou riešime tajným hlasovaním. Takisto sa navzájom nemiešame ani do svojho súkromia a života, kde kope každý za seba.

Môžete niečo prezradiť na Vaša Patejdla (62) a Jana Baláža (65)? Kto z vás má najťažšiu povahu?

Vašo je predovšetkým vynikajúci muzikant, skladateľ a remeselník muziky, Jano je zasa skvelý gitarista. Celý život robíme to, čo chceme a tak, ako chceme. Ni­kdy sme si do toho nenechali od nikoho rozprávať, preto nám to vydržalo.

Otvoriť galériu

To, že hudbu definitívne zavesíte na klinec, zdôrazňujete už niekoľko rokov, ale stále vypredávate koncerty. Máme vám teda veriť, že skutočne končíte?

Budúci rok oslávime 50. výročie našej existencie a pri tej príležitosti urobíme niekoľko monštruóznych koncertov, aké tu doteraz nikto nevidel a nezažil. A tým ja stopercentne končím. Potom zmiznem a už nebudem k dispozícii...

Ja vám ale neverím, že sa dokážete zobudiť s predstavou, že si už nezahráte.

Veľmi sa na to teším a po ničom inom netúžim. Chcem svätý pokoj, nikoho nevidieť a s nikým nič neriešiť. V jednej ruke budem mať pohár whisky, v druhej dobré cigáro a vedľa seba manželku. To mi stačí. A, samozrejme, teším sa aj na čas strávený s mojimi vnučkami.

Vaši kolegovia z kapely si našli mladšie partnerky, kým vy ste už 45 rokov v ukážkovom manželstve s Barborou, ktorú poznáte od šiestej triedy.

Musíte mať šťastie, že nájdete toho správneho človeka a takisto sa do neho musíte aj niekoľkokrát v živote nanovo zamilovať. Som vďačný Bohu, že to tak je.

Je pravda, že keď ste sa sobášili, mali ste cirkevný obrad s farárom u vás doma?

Áno, prišiel k nám farár a urobil nám obrad. V tom čase totiž nebolo veľmi vhodné chváliť sa kostolom.

Otvoriť galériu

Ste vyštudovaný psychológ. Mali ste niekedy čas sa tomu venovať aj profesionálne?

Nikdy som sa psychológiou profesionálne nezaoberal. V kapele sme sa dohodli, že každý si urobíme nejakú vysokú školu, aby sme nemuseli ísť na vojnu a rozpustiť kapelu. Takže každý z nás vyštudoval vysokú školu, o ktorú mal záujem, alebo ju vedel dokončiť. Psychológiu som síce vyštudoval, ale viac som sa jej nevenoval.

Vy vždy velebíte mladé publikum. Momentálne sa nespokojní mladí ľudia hlásia o slovo v tejto krajine a organizujú protikorupčné pochody. Ste na ich strane?

Ja osobne fandím Robertovi Ficovi a myslím si, že je to najväčší profesionál v našej politike. Robert Kaliňák je zasa môj osobný priateľ, takže vám k tomu nič iné nepoviem. Verím, že sú v poriadku a kto si myslí, že nie, nech to dá najavo a skúsi im to dokázať. To je celé. Ja im ale verím a mám ich rád.

Slovenskom hýbe téma Mečiarových amnestií, ktoré sa idú rušiť. Ako vidíte otváranie kauzy únosu exprezidentovho syna po 22 rokoch?

Kto chce do toho vŕtať, nech sa do toho vŕta. Ja by som sa tým nezaoberal. A poviem vám otvorene, že neviem, kde je pravda. Myslím si, že je to všetko špinavé, lebo taká jednoducho politika je.

Elán má pesničku s politickým podtónom - Z tričiek zúri Che Guevara. Riešite politiku aj v súkromí? Leží vám niečo v žalúdku?

Každý má v živote svoju úlohu. Politici svoju a ja zasa svoju. Ja sa starám o seba a politici o politiku. Uvedomujem si, čo sa deje, myslím si, že svet sa nevyvíja dobrým smerom. Kapitalizmus je podľa mňa cestou do pekla, ale aj tak zostávam optimistom. Dúfam, že to dobre dopadne a naše vnúčatá to zachránia, ale my už nie. To, čo sa na nás valí v tomto svete informácií plnom táranín, oblbovania, zastrašovania ľudí a strašných seriálov, je niečo hrozné. Ale nedá sa s tým nič robiť. Ja robím to, čo môžem, spievam, čo si myslím a iní nech robia tiež to, čo môžu. Ak niekto chce zmeniť tento svet, nech začne najprv od seba.

Takže ešte stále ste nepriateľom pokroku? Stále nepoužívate internet, platobnú kartu a mobilný telefón, aby ste sa uchránili pred tými táraninami?

(Smiech) Na internete som ešte v živote nebol. Mobilný telefón mám, ale je buď vypnutý, alebo odložený niekde v zásuvke. Počítač mám už tretí, len som ho ešte od novoty nezapol. Som veľmi konzervatívny a neplatím ani platobnou kartou, ktorú mám. Ne­chcem, aby niekto vedel, čo som kedy a kde platil. Bránim sa, pokiaľ sa len dá, hoci viem, že sa aj tak neubránim. Upozorňujem ale na jednu vec, že tie dôsledky ešte len prídu a už sa to začína prejavovať, napríklad, že ľudia sa ťažšie rozmnožujú.

Ste nadšeným gurmánom, ktorý sa rád pomotá v kuchyni a pri sporáku. Čo najradšej varíte?

Uvarím čokoľvek, ale najradšej robím vynikajúce steaky. Kedysi som ich pripravoval z brazílskej sviečkovice, ale teraz po tej kauze s pokazeným mäsom sa toho už bojím. Doma mám veľa kuchárskych knižiek, ale do relácie o varení by som nikdy nešiel. Jediný taký program, ktorý sa dá pozerať, je Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou. Ostatné prepínam.

Otvoriť galériu

Byť populárny nie je ľahké a niekedy aj na škodu. Aké sú vaše najbizarnejšie zážitky s fanúšikmi?

Prvých sto fanúšikov, ktorí ma stretli na ulici a dali mi to najavo, mi urobilo radosť. Ale po dvoch miliónoch ma to prestalo baviť. To už sa nedá vydržať.

Nedávno ste si posťažovali, že vás prenasleduje neoblomná fanúšička. Už to ustalo?

Našťastie už sa asi pred štyrmi mesiacmi odmlčala. Ale trvalo to asi osem rokov a už bola strašná. Stále postávala pri našom dome a keď sme sa stretli, vnucovala mi kľúč od jej domu, nech sa k nej nasťahujem. Moja žena bola z toho už chorá. Aj som to dal na políciu a oznámil, že ma otravuje. Policajti si ju predvolali, ale nič neurobili, len sa smiali, veď iné ani nemohli. Ona totiž nič neurobila, len postávala pri mojom dome a pozerala dnu.

Netajíte sa tým, že ste katolík i budhista. No skúšali ste aj mágiu. Ako dopadli vaše experimenty?

Mágii som sa venoval niekoľko rokov. Poznal som všetky bosorky aj bosorákov, ktorých tu máme, ale skončil som s tým. Voľakedy sa vyrábali veľké televízory plné elektrónok, ktoré sa často kazili. Niekedy sa ich podarilo opraviť, ale netreba do nich pchať ruky, keď tomu nerozumiete. A presne tak to je aj s mágiou. Mágia funguje, ale je nebezpečná, nezahrávajte sa s tým. Ja o tom niečo viem a nehodlám sa tým zaoberať. Kto neverí na duchov, bosorky a strašidlá, tomu nič nehrozí. Kto tomu verí, ten sa môže stať obeťou.

Otvoriť galériu

V júni 1999, krátko pred vašou nešťastnou nehodou, zomrel aj textár vášho najväčšieho hitu Voda, čo ma drží nad vodou Jozef Urban (†34). Veríte na veci medzi nebom a zemou?

Bez komentára... Som rád, že žijem. A keďže sa stalo pár zázrakov, som tu. Myslím si, že vyhľadávať takéto magické súvislosti nie je na nič dobré a nikomu to nepomôže. Bol som už na druhej strane a nič som nevidel.

Bilancujete svoj život?

Každý deň žijem podľa hesla, čo bolo, nebolo a do minulosti sa už nevraciam. Žijem len pre tento okamih a ešte tak tri dni. V mojom živote som prežil toľko, že by to stačilo aj na tri životy, ale nemá zmysel spomínať. Treba žiť tu a teraz a robiť všetko pre to, aby bola budúcnosť lepšia.

Keďže veríte na reinkarnáciu, čím ste boli v minulom živote?

To neviem, ale viem, že tých životov už bolo veľa. A po tomto, dúfam, že už nič nebude a nebudem sa sem musieť vracať. Chcem sa stať svätým ešte v tomto živote. Mal som dobrý život, za odmenu. Keď to nejako neposeriem, tak dúfam, že sa sem už nevrátim.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo