Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2017 12:29 | Šport | Šport mix

Jana Gereková končí s biatlonom! Svoje rozhodnutie vysvetlila dôležitým ľuďom

Biatlonistka Jana Gereková (32) skončila s kariérou, za hlavný dôvod uviedla zdravotné problémy.

Jedna z najvýraznejších osobností slovenského biatlonu tak už nepomôže v olympijskej sezóne a chýbať bude na najvýznamnejšom vrchole, ZOH 2018 v Pjongčangu.

Gereková svoje rozhodnutie označila za neodvratné. "Presvedčili ma zdravotné dôvody, okrem iných aj problémy s kolenami. Označila by som ich za hlavné, no nie jediné," vysvetlila v rozhovore pre TASR. "Jednoducho cítim, že prišiel čas to ukončiť. Už sa mi nechce tak trénovať a s tými problémami, aké som si prežila tento rok nevidím šancu, že sa na olympiádu zodpovedne pripravím. Je to veľký športový sviatok a ja cítim, že na to už nemám."

Podľa Gerekovej jej rozhodnutie nebolo náhle. "Dlho som premýšľala a nepoviem presne, ktorý deň som sa takto rozhodla. Oznámila som to na vyhodnotení sezóny na zväze dôležitým ľuďom, ale určiť čas mojej voľby nemôžem, bol to dlhší proces."

 

Z biatlonu sa nevytratí, už onedlho zamieri s tímom do švédskeho Idre na sústredenie. "Už ma však nikto neprehovorí, pôjdem tam len ako súčasť tímu, no nebudem sa pripravovať. Vo VŠC Dukla mi vyšli v ústrety, chcem sa poďakovať hlavne riaditeľovi Romanovi Benčíkovi, pomáhať budem kde sa dá, no bez aktívneho pretekania."

S biatlonom sa nemieni nadobro rozlúčiť. "Budem rozmýšľať nad možnosťami, je to otvorené, čo príde, to zvážim. Niečo robiť musím a ak zostanem pri biatlone, budem len rada. Ak by som pôsobila aj naďalej na Dukle v prepojení na zväz, tak by som to len uvítala. Zatiaľ však nič definitívne neriešim, ešte mám platnú zmluvu vo VŠC, ale čo presne bude ďalej, neviem."

Pri rozlúčke so súťažným kolotočom si zaspomínala aj na svoje kariérne vrcholy. "Spomínam si, keď som sa dostala prvýkrát do top desiatky na MS v Chanty-Mansijsku roku 2011 s 8. miestom v stíhačke. Tých súťaží, na ktoré si rada spomínam, je viac. Jednou z nich bola aj mix štafeta v Kontiolahti na Svetovom pohári v roku 2012 s tretím miestom."

Pre trénerku reprezentácie Annu Murínovú vznikol rébus, ktorý musí riešiť. Neustále verí, že Gereková názor zmení a bude pokračovať. "Preto sa k tomu ani nechcem nejako zoširoka vyjadrovať. Ja si myslím, že to nie je ešte definitívne. Síce nám toto rozhodnutie pred dvoma týždňami na vyhodnotení povedala, no zmluvu vo VŠC Dukla má až do olympiády a bude mať naďalej možnosť trénovať. Nie je to uzavreté, pôjde s nami aj na sústredenie do švédskeho Idre a tam bude dostatok času, aby som ju zlomila," dúfa Murínová. Po skončení aktívnej kariéry 32-ročnej Gerekovej by sa situácia v reprezentačnom tíme dosť skomplikovala. "Ak by čo len jedna ochorela, nemáme štafetu, ďalším už chýba primeraná výkonnosť a dosť zaostávajú," dodala Murínová.

Kariéra Gerekovej sa začala v roku 2001 a už v roku 2006 štartovala na ZOH v Turíne. Trojnásobná olympionička najviac v seriáli Svetového pohára dosiahla viacerými umiesteniami v top desiatke, pred dvoma rokmi skončila v šprinte SP na 4. mieste v Anterselve a 5. v mass pretekoch v Oberhofe, 6. priečky pripojila v roku 2013 v šprinte SP v Ruhpoldingu a v Östersunde. Na MS bola najvyššie v individuálnych pretekoch v roku 2011 s 8. miestom v stíhacích pretekoch a so štafetami trikrát skončila siedma, v roku 2011 a v mixe v rokoch 2012 a 2013. Na ZOH 2014 v Soči pomohla mix štafete k 5. miestu. V sezóne 2014/2015 sa stala Kráľovnou biatlonovej stopy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz