Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2017 16:21 | Správy | Domáce správy

Nespokojný Drucker: Chcú odo mňa zmeny a takto to potom dopadne!

Za rezort zdravotníctva zodpovedám ja, reagoval minister Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) na margo otázky, kto vlastne riadi ministerstvo, v súvislosti s nedávnym telefonátom premiéra Roberta Fica so šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslavom Kočanom, ktorého predseda vlády kritizoval za ozdravný plán.

Vyhlásil to v sobotu minister v relácii RTVS Sobotné dialógy v diskusii s poslancom a členom Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Marekom Krajčím (OĽaNO-NOVA).

Minister chápe, že ozdravný plán bol zle komunikovaný a priznáva v tejto veci chybu. "Nešťastne to komunikovali, to pripúšťam, takže moja zodpovednosť za to a zodpovednosť Kočana, že sme nezvládli komunikáciu. Beriem zodpovednosť za to, že sme zneisťovali. Premiér reagoval spôsobom, ako reagoval, mne sa ten spôsob nepáči, nebol som z neho šťastný, nechcel by som taký telefonát absolvovať, určite sa nepáčil Kočanovi, nechcel ho počúvať. Reagoval spôsobom, kedy vyhodnotil tú situáciu, on je zodpovedný si za spôsob, ako komunikuje," vyhlásil Drucker.

Zároveň rešpektuje, že ľudia zmeny v zdravotníctve zatiaľ nepociťujú. Podľa neho zmeny robí, no nemá potrebu si ku každej robiť tlačovú konferenciu, podstatné sú výsledky. Uvedomuje si, že v rezorte nie je dostatok financií. "Dnes cítim a vidím z čísel, že zhruba 150 miliónov eur je to, čo v systéme zdravotníctva chýba," zdôraznil Drucker.

 

Minister zdravotníctva za svoj úspech zatiaľ považuje to, že na Slovensku zabezpečil lepšiu dostupnosť liekov vďaka zákonu proti ich reexportu. Ďalej spomenul i nastavenie nových urgentných príjmov, nový transplantačný zákon či nové ambulantné pohotovosti.

Nemyslí si, že má v rámci rezortu zviazané ruky. Tým, že stiahol doplnkové ordinačné hodiny, nechcel len presadzovať niečo, čo nemalo podporu u lekárov. Nerozumie tomu, prečo v súčasnosti niektorí tvrdia, že by za doplnkové hodiny aj boli. "Každý hovorí, všetko treba zmeniť, a keď to chcete začať meniť, alebo začnete to už meniť, tak každý hovorí nie u mňa, ale u toho druhého," konštatoval minister.

Marek Krajčí uviedol, že minister Drucker sa snaží, ale myslí si, že zmeny robí s chaosom. "Mne osobne chýbala jasne definovaná vízia. Každému je jasné, že naše zdravotníctvo potrebuje, žiaľ, hĺbkové reformy," uviedol.

Naopak, myslí si, že Drucker má zviazané ruky, podľa neho pláta diery, "v skrini nachádza kostlivcov" a hasí problémy. Nepáči sa mu, že napriek tomu, že rezort je nedofinancovaný, stále sa nájdu firmy, ktoré majú v zdravotníctve slušné zisky.

Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac hodnotí ročné pôsobenie ministra rozpačito. Na jednej strane vyvolal veľké očakávania, ale aj vzhľadom na objektívne politické príčiny výsledky sú podľa neho pomerne chabé. "A čo je horšie, už lepšie ani nebudú, skôr ich bude ešte menej," uviedol.

Ocenil novelu zákona o liekoch a o zabránení reexportu, viac pozitív však nevidí. Podľa neho slovenské zdravotníctvo má vysoké straty zdrojov, ktoré neslúžia svojmu účelu. Myslí si, že v momentálnej ekonomickej situácii má Slovensko primerane potrebám zdrojov dosť. "To, čo nemáme, je kvalita zdravotníctva," zdôraznil.

Za najkľúčovejší krok, ktorý podľa Zajaca zdravotníctvo potrebuje, je definovanie nárokov poistenca na úhradu zo zdravotného poistenia. "To je kľúč k všetkému," dodal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?