Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Eleonóru čaká operácia, Izabelka je jediná zdravá v rodine: Rakovina zabila rodičov, teraz ide po nás!

Mohli by si užívať, chodiť na zábavy a vychutnávať si všetko, čo život mladým ponúka. Súrodenci Eleonóra (23) a Miroslav (21) z Dedinky (okr. Nové Zámky) však majú úplne iné starosti.

Prišli o oboch milovaných rodičov, ktorí zomreli na rakovinu. Odvtedy vychovávajú sami svoju najmladšiu sestričku Izabelku (10). Napriek dobru, ktoré konajú, však dostávajú jednu bolestivú ranu za druhou. Onkologickým pacientom je už aj Miroslav a  nedávno lekári dia­gnostikovali zákernú chorobu aj Eleonóre. 

 

Eleonóra, Miroslav a Izabelka zostali pred rokom na všetko sami. Ich milovaní rodičia Miroslav († 42) a Elena († 42) zomreli na závažné onkologické ochorenia. „Ocinovi našli niečo na mozgu. Nik ho nechcel operovať, pretože to bolo na takom mieste, kde je to nebezpečné,“ opisuje ťažké časy Eleonóra a pokračuje: „Neskôr zistili, že sa mu neprekrvuje miecha, z čoho mal dvojité videnie. Mal veľké bolesti, opuch mozgu, nevládal už nič. Zobrali ho do nemocnice a odtiaľ sa už nevrátil,“ dodala Eleonóra smutným hlasom. Jej drahý otec statočne bojoval s rakovinou 6 rokov.

Otvoriť galériu

Vtedy ešte netušila, že v poradovníku smrti je aj jej milovaná mamička. „Zistili jej rakovinu presne vtedy, keď som mala 20 rokov. Mala nádor na hrubom čreve a keď bola u lekára, už mala štvrté štádium, metastázy. Za pol roka schudla 11 kíl. S rakovinou bojovala dva roky, bolo to strašné,“ premieta si v mysli hrozné chvíle Eleonóra.

Otvoriť galériu

Ochoreli aj deti

Zákerná rakovina však neskončila svoje kruté vyčíňanie v rodine. Po skone milovaných rodičov dýchla ľadovým dychom aj na syna Miroslava. „Liečil sa na rakovinu pečene. Momentálne je z toho vonku, no stále mu tikajú hodiny, kedy sa to opäť všetko v ňom prebudí,“ hovorí Eleonóra, na svoj vek už silná žena, ktorej osud uštedril ďalšiu obrovskú ranu. „Išla som k lekárovi s tým, že mám zväčšené uzliny. Zistili však, že tie sú v poriadku, ale nezdala sa im štítna žľaza. Nastal kolotoč vyšetrení, na konci ktorého boli pozitívne výsledky: mám rakovinu štítnej žľazy. O tri týždne idem do nemocnice na operáciu,“ odhaľuje svoj osud Eleonóra. Z celej kedysi krásnej a na pohľad zdravej rodinky je v súčasnosti zdravá len malá Izabelka, ktorá je pod prísnym dohľadom lekárov.

Nesplnený sen

Napriek hroznej nepriazni osudu myslí Eleonóra pozitívne v každej situácii. „Snažíme sa, ako vieme, sme tu a teraz musíme žiť. Zostala nám malá sestrička Izabelka, o ktorú sa treba postarať,“ vraví Eleonóra, ktorá pracuje vo fotoslužbe a jej brat Miroslav je automechanik. Obaja zarábajú len minimálnu mzdu a boja sa, čo bude s nimi. „Ja budem dlhodobo bez príjmu, keďže budem v nemocnici, neviem, ako to zvládneme,“ vraví smutne Eleonóra. Obe sestričky snívajú aj napriek nepriazni osudu veľký sen. „Izabelka túži mať vlastné fotky s ozajstnými motorkármi. Ona je veľká milovníčka motoriek, tak ako aj ja. Zatiaľ sme jej tento sen nesplnili, no verím, že to ešte stihnem,“ uzavrela s nádejou v hlase statočná Eleonóra.

Riziko je veľmi vysoké

primárka Iveta Mlkvá, Ústav lekárskej biológie, genetiky a klinickej genetiky LFUK a UMB

V tomto prípade hovoríme o hereditárnych onkologických syndrómoch. Vyznačujú sa vysokým počtom chorých členov v rodine. Môžu sa dediť z generácie na generáciu, pričom riziko, že potomok zdedí predispozíciu od rodiča, je veľmi vysoké. V niektorých prípadoch môže dosahovať až 100 % tak, ako u tejto rodiny. Dôležité je, aby lekár v prípade závažnej rodinnej anamnézy myslel aj na potrebu genetického vyšetrenia pacienta, ktoré môže odhaliť vysoko rizikovú genetickú predispozíciu a zabezpečením vhodnej prevencie zachrániť pacientovi život.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!