Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2017 18:05 | Správy | Servis | Zdravie

Bolesti hlavy? Zabudnite na tabletky z lekárne: Práve tie ich môžu vyvolať!

Zažil ju už takmer každý! Bolesť hlavy je niekedy jednorazová a ako prišla, tak aj odíde. Niekedy sa neustále vracia. V Ambulancii Dr. Bubána sa odborníci pozreli na to, čo všetko môže znamenať.

Zrejme neexistuje nikto, kto by nezažil bolesť hlavy. Samotná bolesť hlavy môže byť ochorením, ale rovnako môže byť sprievodným znakom iných zdravotných problémov. Ako sa vyznať vo svojej bolesti a vedieť si pomôcť, keď udrie, radí vo VIDEU neurologička MUDr. Jarmila Bujdáková.

 Nepríjemná migréna

Keď samotná bolesť hlavy predstavuje ochorenie, hovoríme o primárnych bolestiach. Takými je napríklad, migréna. Migrénou v súčasnosti trpí odhadom až každá tretia žena a každý desiaty muž.

Sekundárne bolesti hlavy vznikajú následkom úrazu, zmeny tlaku v lebke alebo infekcie. Bolesť hlavy môže signalizovať aj nádor na mozgu, ten však býva príčinou len v menej ako 1% prípadov. Prekvapivo, bolesť hlavy môže vyvolať aj časté užívanie liekov.

 Tabletky z lekárne neliečia

Voľnopredajné lieky môžu podľa neurologičky spôsobiť viac škody než osohu. „U nás je veľmi častá bolesť hlavy, ktorá je spúšťaná tým, že pacienti si sami liečia bolesti hlavy,“ vysvetľuje neurologička.

Ak vás často bolieva hlava a je pre vás bežnou rutinou, že si dáte tabletku z lekárne, zbystrite pozornosť! Práve tieto lieky totiž môžu spustiť chronické bolesti a telo sa na nich stane priam závislým.

„Keďže voľnopredajné lieky sú zmesové, spúšťajú veľmi často bolesť hlavy, ktorá sa stáva chronickou. Pacient začne najskôr na piatich tabletkách počas mesiaca. Ale keď pacient berie zmesové preparáty, bolesť hlavy sa navyšuje, pretože telo si stále pýta svoju dávku,“ varuje MUDr. Bujdáková.

 

Bolesť hlavy spúšťa aj sex

Povedzte o bolestiach hlavy lekárovi! Bolesťami hlavy telo signalizuje problém a patria do rúk lekára. Toho bude zaujímať charakter aj lokalizácia bolesti. U lekára sa preto pripravte na viacero otázok:

Prichádza bolesť náhle? Koľko trvá? Kde vás bolí hlava? Vadí vám svetlo alebo hluk? Spúšťa u vás bolesti športovanie alebo sex?

Popri tom bude odborníka zaujímať, či sa vo vašej rodine vyskytujú podobné problémy. Až potom vás môže lekár poslať na ďalšie vyšetrenia, napríklad krvné testy, röntgen lebky, CT či MR vyšetrenie či elektroencefalografiu.

 Ako sa liečia bolesti hlavy?

Liečba bolestí hlavy závisí od typu a charakteru bolesti a od toho. Najčastejšou formou je podávanie analgetík na utlmenie bolesti. V prípade, že bolesti sprevádzajú iné ochorenie, ako napríklad vysoký krvný tlak, nastúpi liečba hypertenzie.

Často však okrem liekov lekár „predpíše“ aj zmeny v životnom štýle. Od bolestí môže uľaviť relax a odpočinok, aeróbna fyzickú aktivitu, ale pomôcť môže aj úprava stravovacích návykov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tivi.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!