Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2017 10:59 | Správy | Politika
InfografikaVideo

Kiska, urob si doma poriadok: Prezident na lietanie za manželkou minul obrovskú sumu!

Prvá veľká kauza prezidenta Andreja Kisku (53)! Na nátlak poslancov Smeru a SNS v parlamente minister vnútra Robert Kaliňák (45) odtajnil doteraz neznáme informácie o letoch hlavy štátu.

Už dlhšie sa vie, že od svojho nástupu do funkcie lieta Kiska do rodného Popradu za manželkou Martinou (40) vládnym špeciálom. Teraz však verejnosť pozná aj to, že táto vymoženosť stála daňových poplatníkov 955 000 €!

Neskutočne vysoké čísla sa ministerstvo rozhodlo zverejniť po tom, čo ich na to vyzval poslanec Smeru Martin Nemky. Minister Kaliňák tak včera ukázal, že od roku 2015 sa uskutočnilo celkom 881 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Drvivú väčšinu má na svedomí práve Kiska - a to až 454 letov. Z toho sú vyše dve tretiny domov do Popradu. Kaliňák zároveň prízvukoval, že jeho šéf - premiér Robert Fico letku na súkromné účely využil len štyrikrát. „Zo strany predsedu vlády došlo k úhrade všetkých štyroch letov v celkovej hodnote 9 900 €,“ tvrdí ministerstvo.

Otvoriť galériu

Naopak dodáva, že k zaplateniu letov prezidenta, ktoré nesúvisia s výkonom ústavnej funkcie, nedošlo. „Možno konštatovať, že neuhradená suma zo strany prezidenta predstavuje 789 325 €, teda takmer 30 000 € mesačne,“ vyratúva Kaliňák. Ak by započítali ďalších 63 letov z roku 2014, suma by sa podľa neho dostala až na číslo 955 000 €. „ Za zmienku stojí aj sedem letov prezidenta na trase Poprad - Košice (vzdialenosť 112 km), keď museli lietadlá znova letieť z Bratislavy do Popradu a následne do Košíc,“ uzatvára Kaliňák.

 

Frontálny útok na Kisku zo strany vládnych strán prišiel v čase, keď sa nachádza na pracovnej ceste v Izraeli. Prezident tvrdí, že absolvoval rozhovory s Kaliňákom, ako postupovať a ten ho osobne požiadal, aby uprednostnil vládnu letku pred civilnou formou. „Mrzí ma, že minister vnútra opakovane klame a mrzí ma, že takýto človek je na tak dôležitej funkcii akou je ministerstvo vnútra,“ ostro vystúpil Kiska s tým, že je pripravený lietať aj vlastným lietadlom. Práve tieto cesty majú podľa neho vychádzať lacnejšie, avšak Úrad na ochranu ústavných činiteľov tvrdí, že nevie garantovať schopnosť pilota, servis lietadla či bezpečnosť.

Otvoriť galériu
Natália Kisková
Zdroj: anc

Kiska bude musieť vysvetľovať aj svoju návštevu v Poľsku zo začiatku marca. Poslanci v parlamente sa budú zaoberať tým, že vo Varšave poklepkával základný kameň najvyššej budovy centrálnej Európy od slovenskej firmy HB Reavis. Práve v spoločnosti najbohatšieho Slováka Ivana Chreneka pracuje aj jeho dcéra Natália a podľa smerákov a národniarov s ním letela vládnym špeciálom aj ona. Prezident to však popiera. „Nikto z členov rodiny prezidenta Kisku nebol v čase jeho návštevy v Poľsku,“ uviedol jeho hovorca. Pobúrená je aj samotná Natália, ktorá nechápe, odkiaľ taký nezmysel nabrali. „Príde mi to smiešno-trápne, lebo som v Poľsku nebola,“ uviedla Novému Času.

Otvoriť galériu

Kiska si to vypýtal

Eduard Chmelár, politológ

- Jedna vec je, že sa zostruje politický súboj medzi Robertom Ficom a Andrejom Kiskom. Zrejme má premiér nejaké informácie, že Kiska sa pripravuje na vstup do straníckej politiky. Bez ohľadu na to má táto vec svoju vecnú rovinu. My sme si nevolili prezidenta na polovičný úväzok a je nemysliteľné, aby bol verejný záujem štátu rukojemníkom súkromných problémov pána Kisku. Nie je to len otázka finančnej stránky, ale aj bežný výkon, keď polovicu týždňa strávi Poprade. Doplatenie spomínaných peňazí za lety je politikárčenie. Trochu si to Kiska vypýtal, keď hovorí, že je ľudomil a rozdáva plat a toto stojí daňovníkov oveľa viac.

Keď nejde hora k Mohamedovi, musí ísť Mohamed k hore

 

Kiska cestuje často vládnym špeciálom do Popradu, kde býva jeho manželka Martina s ich deťmi. Tá neprejavuje záujem o reprezentovanie Slovenska ako prvá dáma a ani o prípadné presťahovanie do Bratislavy. A tak musí prezident lietať za rodinou do Popradu...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať