Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2017 12:04 | Správy | Domáce správy
Video

Aj hendikepovaní majú na Slovensku príležitosť nájsť si uplatnenie: Autista Michal boduje v práci aj na olympiádach!

Do vienka dostal nielen autizmus, ale aj obetavých rodičov a chuť plnohodnotne žiť! Miško Štubňa (24) sa narodil začiatkom 90. rokov, keď bola diagnostika tohto ochorenia na Slovensku ešte v plienkach.

Aj to bol dôvod, prečo u neho autizmus lekári odhalili až v 9 rokoch. Rodičia sa však nepoddali tvrdému osudu svojho syna a rozhodli sa ho zmeniť.  K chlapcovi pristupovali ako k jeho trom zdravým súrodencom, vďaka čomu je dnes samostatnejší ako iní ľudia s autizmom.

Napriek nezvratnej diagnóze je dnes úspešným športovcom. Okrem reprezentácie Slovenska v cyklistike v Číne nedávno získal aj striebro v lyžovaní na Svetovej špeciálnej zimnej olympiáde v Rakúsku a dokonca sa mu podarilo aj zamestnať! 

Otvoriť galériu

Malého Miška si mama z nemocnice odnášala ako zdravého chlapčeka. Keď ho učila prvé kroky, ešte netušila, že ich spoločne čaká tvrdý boj o plnohodnotný život. „Má troch zdravých súrodencov, len vďaka tomu som včas prišla na to, že s ním niečo nie je v poriadku. Prvé signály som si všimla, keď mal 3 roky. Ak som mu veci dostatočne nevizualizovala, slová mu unikali,“ hovorí Miškova mama Mária (60) s tým, že jej syn súrodencov kopíroval a vďaka tomu začal aj rýchlo rozprávať.

„Miško sa naučil rýchlo čítať a písať. Chýbalo mu však abstraktné myslenie,“ hovorí Mária. Od 3. triedy jej syn pre autizmus nastúpil na špeciálnu školu a hoci rodičom lekári radili, aby ho nechali žiť v jeho svete, oni sa rozhodli inak. „Nedalo mi to a išla som do rizika, že sa k nemu musím správať ako k normálnemu, inak by sme sa do ulity stiahli celá rodina,“ opisuje statočná mama.

Otvoriť galériu

 

V práci je šťastný

Problémy však začali, keď ich syn končil štúdium na učilišti. „Hrozilo mu, že nedostane výučný list, keď nebude mať prax mimo školy. Museli sme žiadať o asistenta odborného výcviku, pretože Miško nemohol pracovať sám,“ hovorí Mária, ktorá dnes pôsobí ako predsedníčka Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom (SPOSA.) A tak rodičia neskôr dostali nápad na projekt Autisti v práci, ktorý pomáha autistom nájsť si zamestnanie a vďaka job koučovi si ho aj udržať. Miško už takto brigádoval ako čašník a teraz už vyše roka pracuje v hoteli Carlton v Bratislave.

Otvoriť galériu

„Vydávam tu obedy v jedálni pre personál. Do práce sa veľmi teším. Hlavne na zamestnancov, už ich poväčšine poznám. Mám tu aj kamarátku Barborku,“ povedal pre Nový Čas autista Michal. „Môj veľký sen je stať sa kuchárom. Doma sa učím variť. Zatiaľ len raňajky - uvarím párky aj praženicu, ale učím sa aj ťažšie jedlá,“ prezradil mladík, ktorému pri dennej práci pomáha job koučka Eva. „Miško napreduje. Je samostatnejší. Snažíme sa, aby raz pracoval sám,“ hovorí Eva.

Otvoriť galériu

Vicemajster sveta v lyžovaní

Okrem toho, že si Michal pamätá názvy všetkých hlavných miest aj linky MHD v Bratislave, jeho okolie ho pozná aj ako zanieteného športovca. „Lyžovaniu a cestnej cyklistike sa venujem už od malička a veľmi ma to baví,“ prezrádza mladý bojovník. „Teraz som vyhral striebro za obrovský slalom aj Super-G. Bolo to na Svetovej špeciálnej zimnej olympiáde, kde súťažilo 107 krajín,“ teší sa. Lyžovať ho síce naučila mama, no trénuje ho otec s bratom. V cyklistike zasa Slovensko reprezentoval aj na špeciálnej letnej olympiáde v Číne. Podľa rodičov je u týchto detí dôležitá motivácia. „Ako malý miloval jogurty, bol by pre ne urobil všetko. Keď sa učil lyžovať, mal fázu psích záprahov. Teraz sú mu motiváciou športové úspechy,“ prezrádzajú hrdí rodičia.

 

Autisti v práci sú výhodní aj pre štát

Ivan Štubňa, Miškov otec a člen SPOSA

Otvoriť galériu

- Na Slovensku nemáme program zameraný na to, čo s autistami po ukončení školskej dochádzky. Od spustenia projektu Autisti v práci sa zamestnali 17 autisti. Už 7 z nich pracuje na pracovný úväzok, 10 k úväzku smerujú ako dobrovoľníci. Čas práce s nimi by nemal presiahnuť 22 mesiacov, po čom je už stredne funkčný autista schopný pracovať bez podpory job kouča. Chceli by sme, aby štát prijal tento program a aby kouči mohli byť platení zo zdrojov cez zákon o zamestnanosti a zákon o sociálnych službách. Príspevok štátu na koučing by tak nepresiahol 1-ročný náklad na ubytovanie v pobytovom zariadení, ktorým však neskôr ušetrí niekoľko tisíc eur ročne. 

 

Dostanú obrovskú šancu sa uplatniť

Gabriela Herényiová, psychologička:

- Je úžasné, že sa pre autistov hľadá práca, pretože aj oni môžu zažiť úspech a cítiť sa potrební pre spoločnosť. Každý autista je však úplne iný, preto by mal mať svojho kouča a druh práce mu musí byť ušitý na mieru. Autisti potrebujú systém, zabehnuté veci, málo zmien a vzruchu a vhodnejšie sú skôr na stereotypnejšie činnosti. Takýmto spôsobom je však možné zamestnať len autistov, ktorí ako-tak komunikujú, záleží tiež na ich veku a odkedy sa im pomáha. Hoci toto postihnutie je celoživotné, máme aj autistov, ktorí študujú na vysokej škole. 

 

Obojstranná motivácia

Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce SR

- Zákon o službách zamestnanosti poskytuje širokú škálu opatrení určených na podporu zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Štát sa snaží motivovať zamestnávateľov, aby ich zamestnali, ako aj motivovať občanov so zdravotným postihnutím k podnikaniu. V tejto súvislosti bude naďalej podporované
zamestnávanie týchto občanov najmä cez vytváranie a udržanie pracovných miest v chránených dielňach a pracoviskách vrátane pomoci pracovného asistenta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


View of russian flag behind barbed wire against cloudy sky. Concept.
Stopka pre výrobky z Ruska? Rázny krok EÚ: Nejde len o potraviny
 Známa herečka Michaela Čobejová (53) rada vyrazí do sveta.
Váš Tip
Dojatá herečka Čobejová sa chváli dcérou: Keď tam vystúpila, všetci stíchli!
Markíza vyjadrila svoje stanovisko k relácii Na telo!
Foto
Markíza nemieni ustúpiť ULTIMÁTAM, posiela jasné stanovisko: Ako bude vyzerať NOVÉ Na telo!
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
Do roku 2045 chce Južná Kórea prepísať históriu: Sila, čo chcú dokázať!
(ilustračné foto).
Predčasný prázdninový režim? Tieto linky MHD si dôkladne prezrite! Začne to už od pondelka
(ilustračné foto)
Policajti našli muža sedieť na zemi: Všetko bolo jasné, keď im dal do rúk modrú nádobku
Oficiálna letná sezóna sa na maďarských kúpaliskách začne 12. júna.
Dráma v Maďarsku! Na Balatone ratovali SLOVÁKOV: Desivé, čo im stalo
(ilustračné foto).
Cestujete autobusmi? V dvoch krajoch vás čakajú zaujímavé výhody! Kedy začnú platiť?
Ilustračná fotografia.
Veľká rana pre slovenský šport: Zomrel náš prvý svetový rekordér!
(ilustračné foto)
Nepríjemná nehoda na východnom Slovensku: Zamestnanec utrpel viacero zranení!
Fašiang je s dcérkou vždy, keď má čas.
Foto
Ďalší PROBLÉM v živote Mareka Fašianga: Opletačky s POLÍCIOU?! Obľúbený herec si zavaril
(ilustračné foto)
Luciin kocúr Leo zmizol v roku 2014: Šokujúci telefonát od veterinára po takmer 10 rokoch!