Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2017 19:30 | Správy | Domáce správy

Bývalý premiér Vladimír Mečiar po mesiacoch na verejnosti: Obhajoba amnestií v priamom prenose!

Návrat do ringu! Znovuobnovená kauza Mečiarových amnestií z roku 1998 vypudila po čase na verejnosť aj ich strojcu, dvojnásobného slovenského premiéra Vladimíra Mečiara (74).

Zakladateľ HZDS sa po rokoch objaví v politickej debate práve na tému svojich odpustkov, ktoré znemožnili vyšetriť kauzy únosu syna prezidenta Michala Kováča (†86) a následnú vraždu Róberta Remiáša († 25).

Mečiar si dnes užíva politický dôchodok v Trenčianskych Tepliciach a v neďalekej Dolnej Porube. Ak sa aj občas ukáže na verejnosti, politika je pre neho tabu. V poslednom čase ho bolo vídať len na pohreboch bývalých kolegov. Aktuálna zmena nastala po tom, ako sa na pretras v parlamente opätovne dostali jeho amnestie. Dopomohol k tomu film Únos, ktorý okolnosti divokých 90. rokov priblížil aj mladšej generácii.

Mečiar prijal ponuku televízie TA3 a v utorok večer sa má stretnúť v diskusii s jedným z priamych pamätníkov udalostí, podpredsedom parlamentu Bélom Bugárom, ktorý vtedy drel opozičné lavice. „Pripravoval som sa poctivo, lebo Vladimír Mečiar je dobrý rétor, ktorý vie nepravdivé informácie obhájiť tak, že znejú pravdivo. Pripravil som si aj citáty,“ povedal pred diskusiou Bugár. Samotné amnestie nazval čiernou škvrnou, ktorá dodnes traumatizuje spoločnosť.

Otvoriť galériu

 

„Je dôvodné podozrenie, že Kováč bol násilím zavlečený do cudziny s vedomím štátu, pod ktorý SIS patrí. A štát musí potrestať tých, ktorí sa zúčastnili na únose človeka. Vždy sme hlasovali za ich zrušenie, no doteraz chýbala dostatočná politická vôľa,“ povedal Bugár s tým, že to bude hovoriť aj v televízii. So samotným Mečiarom sa stretne po viac ako siedmich rokoch, keď bol ešte súčasťou prvej Ficovej vlády. TA3 neodpovedala, prečo k bývalému premiérovi vybrala práve Bugára, a nie aj niekoho z opozičných politikov.

Martin Poliačik z SaS a Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí však avizovali, že prídu pred diskusiou protestovať proti Mečiarovej obhajobe. „Veľmi negatívne vnímame fakt, že jej hlavný predstaviteľ dostáva možnosť svoje konanie obhajovať vo verejnom priestore bez náležitej oponentúry,“ vysvetľujú.

Budaj trvá na podaní

Amnestie budú na pretrase aj na marcovej schôdzi parlamentu. Na ich zrušenie treba ústavnú väčšinu, teda minimálne 90 poslancov. Fico napriek svojim doterajším postojom hovorí, že ich veľmi rád zruší, ale musí to odobriť Ústavný súd, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov. Predkladateľ návrhu Ján Budaj tvrdí, že návrh z marcovej schôdze nestiahne. Fica obvinil z toho, že len kľučkuje. „Práve preto je zmena Mečiarových amnestií možná len prijatím ústavného zákona, nie prostým poslaním na súd, lebo ten sa už k tejto veci negatívne vymedzil,“ vysvetlil poslanec s tým, že ak by mali poslanci Smeru-SD pri hlasovaní voľnú ruku, viacerí by boli za zrušenie amnestií.

Mečiarove amnestie

- Michala Kováča ml., syna vtedajšieho prezidenta, zavliekli únoscovia v roku 1995 do Rakúska. Za únosom mali údajne stáť príslušníci SIS, ktorej v tom čase šéfoval Ivan Lexa.

- Róbert Remiáš bol spojkou svedka únosu Oskara Fegyveresa, rok po únose prišiel o život pri explózii auta. Fegyveres ešte predtým utiekol do zahraničia.

- Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident SR v roku 1998 schválil amnestie, ktoré znemožnili vyšetrenie týchto káuz.

Lož ako pracovná metóda

Eduard Chmelár, politológ:

Otvoriť galériu

- S dedičstvom mečiarizmu sa nevieme vyrovnať dve desaťročia. Taký Fico je dnes najdlhšie vládnucim politikom, ale najmenej toho zmenil a ovplyvnil. No Mečiar už nemá veľa čo povedať. Stále platí, že lož je jeho pracovnou metódou. On nevie povedať pravdu. Bol to síce jeden z najtalentovanejších rečníkov, ale teraz je už za zenitom.

Únos prepísal rekordy

Otvoriť galériu

Film Únos režisérky Mariany Čengelovej Solčanskej naplnil slovenské kiná na prasknutie. Za prvý víkend ho videlo takmer 68-tisíc ľudí, čím sa stal najúspešnejším slovenským filmom v histórii. Podobnú návštevnosť v prvých dňoch od uvedenia nemala ani evitovka Všetko alebo nič, Červený kapitán či veľkofilm Bathory Juraja Jakubiska. Snímka na motívy skutočných udalostí stihla na vstupnom zarobiť už 370-tisíc eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!