Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Na Slovensko smeruje nová megainvestícia: Čím priláka Amazon tisícku zamestnancov?!

Máme sa čím pýšiť! Do Serede v okrese Galanta mieri americký gigant Amazon, ktorý sa preslávil najmä predajom rôzneho tovaru cez internet.

Už na jeseň sa v miestnom priemyselnom parku chystá otvoriť logistické centrum, kde bude skladovať nedoručené alebo vrátené produkty. Do troch rokov chce zamestnať vyše tisícky ľudí. S mimoriadne pozitívnou správou sa vynára otázka, kde chce pracovníkov získať. Nezamestnanosť v okrese Galanta je totiž jednou z najnižších na Slovensku.

Amazon už v súčasnosti zamestnáva v Bratislave 850 ľudí. V Seredi vybuduje logistické centrum na šiestich hektároch a zamestná vyše tisíc ľudí. Výšku platu spoločnosť odmietla zverejniť, no už čoskoro začne s náborom. V spoločnosti budete mať možnosť kariérne postupovať a zo skladníka to môžete dotiahnuť aj na manažéra. Firma sa tiež zaviazala počas štyroch rokov preplácať 95 percent nákladov na vzdelávanie.

„Určite tu nájdeme množstvo zamestnancov, ktorí budú otvorení novým možnostiam a skúsenostiam v spoločnosti,“ verí viceprezident Amazonu v Európe Roy Perticucci. Nadšená z nových investícii je aj vláda. „Okrem nesporného prínosu pre ekonomiku a zamestnanosť považujem za dôležité, že projekt bude fungovať aj bez investičnej podpory štátu,“ uviedol minister hospodárstva Peter Žiga.

Otvoriť galériu

 

Nástupný plat neprezradili

Amazonu sme sa pýtali na priemerný plat, ale aj na to, či budúcich zamestnancov budú hľadať na celom Slovensku. Na jeseň internetový gigant zdvíhal platy v Českej republike, nástupná hodinová sadzba sa zvýšila zo štyroch na 4,6 eura. Priemerný plat sa tam pohybuje s príplatkami okolo 1 100 eur. „Všetci zamestnanci pracujúci v Seredi budú mať atraktívne platové podmienky, zaujímavý balík zamestnaneckých benefitov a možnosti kariérneho rastu,“ doplnil Perticucci. Amazon už začal s náborom na viacero odborných pozícií od vedúcich prevádzky a inžinierov až po personalistov, účtovníkov a IT odborníkov.

„Hľadáme ľudí s analytickým myslením s rôznym odborným zázemím a rôznou expertízou, pričom je dôležitá chuť do ďalšieho odborného rastu,“ dodal. Firma si nemyslí, že by bol problém nájsť vhodných zamestnancov. Nezamestnanosť v okrese Galanta však dosahuje len 3,2 percenta. „Na úrade momentálne evidujeme 1 614 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Spoločnosť nás zatiaľ nekontaktovala,“ povedala Iveta Benciová z galantského úradu práce.

 

Skeptickí Seredčania

Primátor mesta tvrdí, že firma Amazon bude pre Sereď obrovskou šancou na zlepšenie kvality práce, ale tiež má obavy, či dokážu obsadiť pracovné miesta. „Bude problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Ak bude plat naozaj nadštandardný, ako to deklarovali, tak myslím, že to bude riešiteľné,“ povedal primátor Serede Martin Tomčányi. Niektorí Seredčania však až takí nadšení nie sú. „Najskôr nasľubujú vysoké platy a potom vás z kože zderú. Robíte dvanástky za minimálnu mzdu a neviem, či je to pre ženu vhodné,“ myslí si Katarína Koncová (48). Naopak, mamička na materskej sa tejto príležitosti veľmi potešila. „Áno, viem o tom, že bude u nás Amazon a veľmi sa teším,“ hovorí Darina Nemcová (33).

 

Zoznam výhod pre zamestnancov:

 nástupný bonus

 zdravotné a zubné poistenie

 životné a úrazové poistenie

 doplnkový dôchodkový plán (po skončení skúšobného obdobia)

 zamestnanecké akcie

 odhad platu: 1 100 €

 

Vznikne tlak na zvyšovanie platov

Martin Reguli, ekonóm

Otvoriť galériu

- Je to veľmi pozitívna správa z pozície príchodu nových pracovných miest. Rozšíri sa tak konkurencia. Problém je vo fakte, že na Slovensku je čoraz menej kvalifikovaných zamestnancov k dispozícii. Môže tým však vzniknúť tlak na atraktívnejšie pracovné podmienky a zvyšovanie miezd. Na druhej strane, v súčasnosti firmy tento problém často riešia príchodom zamestnancov zo Srbska a Rumunska.

 

Budú musieť robiť nábor z celého Slovenska

Ľuboš Vančo, ekonóm

Otvoriť galériu
Ľuboš Vančo
Zdroj: anc

- Čo sa týka štruktúry zamestnancov, ktorý tento tipy služieb prináša, sú to nízko platené miesta. Viaceré okresy Trnavského kraja majú nízku nezamestnanosť. Zrejme nebude ľahké nájsť tisíc ľudí. Je preto možné, že bude musieť robiť celoslovenský nábor. Zrejme sa stane, že Amazon bude musieť hľadať aj mimo Slovenska. Vie sa, že platy v Amazone na základných pozíciách nie sú veľké.

 

Príde na Slovensko Mitsubishi?

Rumunský portál Digi24 informuje o príchode japonskej automobilky Mitsubishi na európsky trh. Tá by spustila továreň na výrobu motorov. Podľa informácií portálu si vyberá aj medzi Maďarskom a Slovenskom. Naši kompetentní však o tom nevedia. „Ministerstvo hospodárstva nerokuje so spoločnosťou Mitsubishi a ani nedisponuje informáciami o takýchto rokovaniach,“ povedal hovorca Juraj Rybanský. Ekonóm Ronald Ižip tvrdí, že vzhľadom na to, že zamestnávatelia majú nedostatok pracovnej sily, tak Slovensko je v tejto oblasti vyčerpané. „Štruktúra slovenskej ekonomiky by sa opäť zhoršila, v priebehu dvadsiatich rokov je možné, že tieto činnosti budú nahrádzané strojmi,“ hovorí. Ak by sa podľa neho postavila automobilka na východe republiky, bolo by to podľa neho vhodné avšak vyriešiť by museli infraštruktúru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!
Vo filme dostal tenisky ako dar od milovanej Jenny.
Foto
Milovníci ikonického modelu, máte sa na čo tešiť: Kultový kúsok z Forresta Gumpa je späť!
V roku 2021 vlastnila 6 300 kúzelných predmetov, avšak odvtedy sa jej zbierka výrazne rozrástla.
Foto
Väčšiu fanúšičku Harryho Pottera nenájdete: Na kúzelnú zbierku minula šialené množstvo peňazí
Ovečky sa minulý týždeň na chvíľu naozaj zúčastnili vyučovania.
Škola zápasila so závažným problémom: Zabehne vám, ako sa na pomoc využili štyri milé ovečky!
Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice