Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2017 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Štartuje jedinečná knižná edícia: Vyskladajte si knižnicu z najlepších diel od Shakespeara!

Štvrtky budú patriť knihám! Nový Čas vám opäť prináša obľúbenú edíciu šiestich dvojjazyčných kníh.

Školáci môžu za 0,24 eura získať skrátenú a zjednodušenú verziu najlepších diel Shakespeara. Šesť kníh sa tak stane skvelou učebnou pomôckou pre tých, ktorí sa chcú zdokonaliť v angličtine. A to nie je všetko. Učenie možno deťom spríjemniť aj ilustráciami na vymaľovanie priamo v knižke. Neváhajte a vyskladajte si jedinečnú kolekciu.

Učiť sa angličtinu už nemusí byť dráma. Vďaka novej dvojjazyčnej edícii diel Shakespeara, ktorú vám Nový Čas počas nasledujúcich šiestich štvrtkov prinesie, to zvládne každý žiak či študent oveľa jednoduchšie. Othella,​ ​Romea a Júliu, Macbetha, Hamleta, Skrotenie zlej ženy či​ ​Sen noci svätojánskej, ktoré si každý štvrtok budete môcť prečítať v skrátenej podobe na 64 stranách. „Nové dvojjazyčné knihy obsahujú navyše komiksové ilustrácie, ktoré zaiste upútajú pozornosť detí. Nový Čas tak pokračuje vo vydávaní bilingválnych kníh a prináša jednoduchý a zábavný spôsob, ako sa zdokonaliť v anglickom jazyku,“ vysvetlila senior brand manager Nového Času Martina Šebová.

O tom, že knihy v slovenskom a anglickom jazyku sú skutočne dobrou pomôckou, nepochybuje ani odborník Peter Kaláber z jazykovej školy TopEnglish. Keď sa chce niekto zdokonaliť v cudzom jazyku, je vždy vhodné sa daným jazykom neustále zaoberať. Treba zdokonaľovať všetky štyri aspekty vnímania jazyka, a to čítanie, písanie, počúvanie a rozprávanie, pričom posledné menované je najdôležitejšie a, žiaľ, podľa neho aj najťažšie. Práve teraz odporúča čítať takéto knihy nahlas: „Vyžívať pri učení ju môžu začiatočníci aj pokročilí, deti či dospelí. Shakespearove diela vo vydaní Nového Času by som preto ako doplnok k štúdiu rozhodne odporučil.“ Z pohľadu detskej psychologičky sú knihy vhodné najmä pre školopovinné deti. „Vhodnou formou učenia môže byť hľadanie anglických slovíčok v texte, ktoré už poznajú napríklad zo školy,“ zdôraznila Gabriela Herényiová.

 

Rodič by mal čítať spolu s deťmi

Gabriela Herényiová, detská psychologička

- Je to výborná možnosť čítať niečo v slovenskom, ale aj v cudzom jazyku. Už aj za socializmu takéto knihy fungovali a naozaj ide o veľmi dobrú formu učenia. Aj čo sa týka maľovaniek, tvorivým prístupom môže byť dieťa viac motivované. Veľkú úlohu zohráva aj rodič, ktorý by mal knihu prečítať tiež, aby sa mohol s deťmi o nej rozprávať. Môže ich motivovať napríklad tým, že angličtinu využijú v lete na dovolenke, v tábore a podobne.

Otvoriť galériu

Tvorivý umelec

Počas svojho života napísal prinajmenšom 37 divadelných hier, 154 sonetov a niekoľko básní. To sú však len doteraz známe diela. Okrem toho totiž existuje celý rad „stratených hier“ a hier, na ktorých spolupracoval. V priemere teda napísal až dve hry ročne.

Slovná zásoba

Shakespearovi bol v Oxfordskom slovníku angličtiny udelený kredit za zavedenie takmer 3 000 slov do anglického jazyka. Autorova slovná zásoba pritom predstavovala 17-až 29-tisíc slov. Je to viac než dvojnásobok počtu slov používaných priemerným človekom.

Náušnica v uchu

Spisovateľ patril k najväčším kreatívcom a bohémom počas doby alžbetínskej renesancie. Tomu prispôsobil aj svoj vzhľad. V ľavom uchu nosil zlatú kruhovú náušnicu. Túto domnienku potvrdil aj Chandosov portrét - najznámejšie vyobrazenie Shakespeara.

Dvojaký život

Shakespeare žil dvojaký život. V Londýne bol od 17. storočia známy ako slávny dramatik. V jeho rodnom meste Stratford, kde žila jeho žena a deti a kam často chodil, bol známy ako vysoko rešpektovaný obchodník a statkár. Svedčí o tom aj ich rodinný dom, nazývaný Nové miesto, ktorý bol druhým najväčším v meste.

Sprisahanec v rodine

Shakespeare nebol jediný, o kom sa z jeho rodiny hovorilo. Známy, no neslávne, bol aj jeden z jeho vzdialenejších strýkov William Arden, ktorého zatkli za pokus o sprisahanie proti kráľovnej Alžbete I., uväznili v pevnosti a paláci jej veličenstva Tower of London a neskôr popravili.

Epitaf

Shakespeara pochovali 25. apríla 1616 v jeho rodnom meste. Na náhrobný kameň vytesali jeho epitaf: „Drahý priateľu, pre Kristove rany, nevykop nikdy piesok, ktorý skrýva tento hrob. Kto tento hrob zachová, nech ho Boh omilostí, a nech je preklínaný ten, kto pohne moje kosti.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?
Manta Ray dokáže bez problémov preplávať aj dlhšie vzdialenosti.
Foto
Nový prírastok amerického námorníctva: V tomto je prelomová ponorka skutočne výnimočná!
Mount Everest
Najvyššie hory len pre vyvolených? Nepálsky súd odklepol nové pravidlo: Musíme to rešpektovať, tvrdia
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šéf WHO o útoku na Rafah na juhu Gazy: Mohlo by sa to skončiť... to snáď nie!
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Oceňované divadelníčky sedia v base v Rusku: Súd je nekompromisný, prišla ďalšia rana