Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2017 08:40 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Šéfka bytovej mafie Znamenáková sa úškrnu nezbavila: Z basy vyjde ako dôchodkyňa!

Šéfku jednej zo skupín bratislavskej bytovej mafie Zuzanu Znamenákovú (54) Najvyšší súd definitívne poslal za mreže na 25 rokov. Skončil sa tak viac ako desať rokov trvajúci kolotoč vyšetrovania a pojednávaní. Znamenáková sa svojho typického úškrnu tváre nezbavila.

Najvyšší súd SR v stredu rozhodoval v kauze Zuzany Znamenákovej v prípade vraždy majiteľa domu v bratislavskom Prievoze Viliama Andrášika († 47), prezývaného Motýľ, z roku 2007. Dom chcela získať skupina pod vedením  Znamenákovej (54). Podľa obžaloby mala zaplatiť Milanovi Struhalovi, aby sa Andrášika zbavil, sumu 1,5 milióna slovenských korún. Struhal si na mužovu likvidáciu zavolal na pomoc ďalšie osoby.  Dom Andrášika v bratislavskom Prievoze získal nový majiteľ. Telo Andrášika našli kriminalisti v decembri 2009 vo vodnej nádrži pri Bytči. 

Ako ľudia prichádzali o byty

Vražda Andrášika bola vrcholom ľadovca výčinov Znamenákovej gangu. Pripomeňme si niektoré výčiny skupiny. Znamenáková už v roku 2007 za podvod v jedenástich prípadoch pri obchodovaní s nehnuteľnosťami celkovo za 4 milióny Sk (132 750 eur) dostala podmienečný trest dva roky. S prokurátorom sa vtedy dohodla o vine a treste.  Čo všetko mala na rováši?

 

2003 - Znamenáková manželom z bratislavskej Devínskej Novej Vsi sľúbila nájsť byt. Vzala zálohy vyše 28-tisíc eur a zaviazala sa vybaviť zápis na katastri. Nič však nevybavila a peniaze nevrátila.

2003  - Bratislavskému lekárovi sľúbila sprostredkovanie výmeny bytu. Vzala zálohu takmer 15-tisíc eur. K výmene nedošlo, peniaze  nevrátila.

2005 - Našla „herca“, ktorý vystupoval ako vlastník bytu v bratislavskom Novom Meste. Zabezpečila mu falošné doklady, byt bol predaný za 40-tisíc eur, ale skutočný vlastník nedostal ani cent. Kataster vklad stačil zastaviť.

2005 - Znamenáková sa dohodla s mužom z bratislavskej  Dúbravky, že mu nájde byt po neplatičoch. Dúbravčan však nemal peniaze a tak si ich požičal od muža z Devínskej Novej Vsi. Ten však žiadal za pôžičku ručenie. Do hry vstúpil Znamenákovej kumpán, ktorý tvrdil, že ručiť sa bude bytom jeho svokry v Petržalke, ktorá o ničom nevedela. Pred notárom úlohu „zahrala“ Znamenákovej komplicka s falošnými dokladmi. Kataster vklad nepovolil, lebo záložná zmluva bola neplatná. Muž z Devínskej Novej Vsi však svoje peniaze už nevidel.

2006 - Invalidná dôchodkyňa bez nôh chcela jednoizbový byt v bratislavskom  Novom Meste predať za takmer 50-tisíc eur a kúpiť si garsónku. Známa jej na  sprostredkovanie predaja a kúpy ďalšej nehnuteľnosti odporučila partiu, v ktorej sa pohybovala aj Znamenáková. Predaj a kúpu bytu naťahovali, raz žene na vozíku ukázali jednu garsónku, ale v nej bývala žena s dieťaťom. Invalidná dôchodkyňa napokon zistila, že jej byt už patrí niekomu inému, podpísala totiž nejaké papiere, ale nevie aké. Byt získal Znamenákovej známy.

2006 - Znamenáková „dohodila" byt v bratislavskom Ružinove. Vlastníkom bytu dôchodkyne sa stal muž za takmer 70-tisíc eur. Peniaze jej však nedal a sfalšoval potvrdenie o tom, že si ich prevzala. Nehnuteľnosť predal ďalej. Dôchodkyňa trpela Alzheimerovou chorobou a žila sama. Starenka napokon skončila v ústave, kde aj  zomrela.

Špeciálny vyšetrovací tím

Špeciálny vyšetrovací tím vytvorila polícia a prokuratúra po zverejnení seriálu Nového Času o bytovej mafii v roku 2007. Postupne sa tak rozplietala sieť skupiny bratislavskej bytovej mafie. Na jej čele od začiatku figurovalo meno Zuzany Znamenákovej. Do megakauzy boli zapletení aj ďalší ľudia. Organizácia bytovej mafie bola sofistikovaná. Jednotlivé podvody, pri ktorých ľudia zo dňa na deň prišli o strechu nad hlavou sa odohrávali väčšinou vždy v inom bratislavskom okrese. Viacerí policajní vyšetrovatelia, ku ktorým sa prípady pred rokmi dostali, podozrenia z podvodov riešili zdĺhavo, väčšinou bez širších súvislostí. Zriadenie špeciálneho tímu na odhaľovanie praktík bytovej mafie iniciovala Generálna prokuratúra. Prípady mali zväčša podobný scenár. Partia si našla osamelo žijúceho, chorého človeka či človeka vo finančnej tiesni, našla bieleho koňa na podpis kúpnej zmluvy, ďalší z gangu nehnuteľnosť predal ďalej... Vo viacerých prípadoch figurovali rovnaké mená. 
 
Otvoriť galériu
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!