Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2017 12:03 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Šialené! Ťažko chorá vdova Miriam je v koncoch: Chce pochovať mŕtveho muža, ten však musí najprv ožiť!

Taký prípad ako z Turčeka (okr. Turčianske Teplice) si Slovensko roky nepamätá! Milana Račku († 52) vyhlásili za mŕtveho, aj keď bol živý.

Pred desiatimi rokmi totiž po tom, ako narobil obrovské dlhy, zmizol bez stopy a nechal manželku Miriam (41) samu s tromi deťmi a štvrtým pod srdcom. Po čase ho vyhlásili za mŕtveho a deti žili s vedomím, že ich ocko nemá hrob, pretože záhadne zmizol. Pred Vianocami sa však odrazu objavil - vrátil sa k žene zomrieť. A zakrátko naozaj skonal. Ťažko chorá vdova však muža nemôže pochovať skôr, ako ho úrady opäť neoživia...

Otvoriť galériu

Pred desiatimi rokmi záhadne bez stopy zmizol otec štyroch detí a manžel Milan Račko. Bol zamestnaný vo vodárenskej firme a privyrábal si ako poradca v nebankovkách, kde narobil obrovské dlhy. Nabral pôžičky pre seba na mená iných ľudí, a keď to malo prasknúť, ušiel. Netušil, že manželka Miriam (41), s ktorou má tri deti, nosí pod srdcom už dva týždne štvrté... „Nemali sme z čoho žiť, bola som sama na štyri deti, a tak ho po štyroch rokoch vyhlásili za mŕtveho. Mohla som aspoň dostávať sirotské príspevky,“ hovorí ťažko chorá Miriam Račková.

Po tvári jej stekajú slzy, ktoré sa nedajú zastaviť. Deti sedia okolo nej a tiež plačú. Sama je vážne chorá a nemôže pracovať. Keďže pre zdravotné problémy odpadáva aj niekoľkokrát za deň, hospitalizovali ju v martinskej nemocnici. Práve tam sa dozvedela šokujúcu informáciu, že vo vedľajšej budove hospitalizovali jej manžela, ktorý neskôr zomrel!

Vrátil sa za rodinou zomrieť

Mŕtvy otec a manžel sa desať rokov ukrýval na Morave a žil ako bezdomovec. Prišiel v zúboženom stave - s opuchnutou hlavou, vychudnutý a s posledným štádiom rakoviny koreňa jazyka. „Je mi ho ľúto, je to môj otec... No nedokážem pochopiť, ako nás mohol nechať s maminou a narobiť dlhy. Ona všetko musí splácať, ochorela z toho. Bol to bezcitný človek,“ nemilosrdne hovorí o otcovi dcéra Timea (21).

Otvoriť galériu

Najstaršia Nikolka sa po nečakanom návrate otca s láskou ujala a starala sa oňho do poslednej chvíle. Najskôr ho hospitalizovali na krčnom, potom ho opatrovali doma a posledné tri týždne dožil na onkológii. Prečo zbabelo ušiel, žene vysvetliť nestihol. Na smrteľnej posteli, keď už nevládal ani rozprávať, len zachrčal, že raz jej všetko porozpráva. Osud mu to už nedožičil...

Dlhy robí aj po smrti

Milan svoju rodinu priviedol na mizinu. „Exekútori odo mňa chcú 40-tisíc eur za dlžoby, ktoré napáchal a zmizol. Je strašné, že teraz, keď sa vrátil a zomrel, leží na patológii v Martine a odo mňa chcú 10 eur za každý deň, ktorý tam je. Je tam už dva týždne. Musia urobiť testy DNA. Je jedno, že ho identifikovalo už sedem ľudí, na znovuoživenie a vyhlásenie za mŕtveho je potrebná DNA, a to môže trvať od troch mesiacov až do jedného roka,“ plače nešťastná žena.

Otvoriť galériu

„Je to strašné, obec sa snaží pomôcť, ako môže, pretože nám je detí aj mamy ľúto. Skutočne neviem, kde môže chorá žena zobrať peniaze na testy DNA a ešte aj platiť desať eur za každý deň v márnici,“ povedala starostka Turčeka Oľga Wagnerová. Úľavu chorej Miriam priniesla aspoň jedna dobrá správa. „Matka nemusí vrátiť sirotský dôchodok vyplatený za obdobie, keď bol síce otec nažive, ale zároveň bol právoplatne vyhlásený za mŕtveho,“ povedal pre Nový Čas advokát Juraj Bizoň s tým, že vrátiť sa musia len dávky prijaté po tom, ako sa rodina dozvedela, že ich otec žije.

Peniaze vrátiť nemusí

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

- Túto dávku, sirotský dôchodok, vrátiť nemusí, pretože muž bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho. Povinnosť príjemcov dávky vrátiť vyplatené sumy je daná iba vtedy, ak príjemca dávky porušil povinnosť uloženú zákonom - ak vedel, že mu dávka nepatrí, alebo ak vedome spôsobil, že sa vyplatila dávka neprávom. Skutočnosť, že sa následne po vyhlásení za mŕtveho zistí, že osoba žije, nespôsobuje vznik povinnosti vrátiť sumu vyplateného vdovského a sirotského dôchodku.

Ako budú postupovať úrady

Juraj Bizoň, advokát

1. Súd zruší rozhodnutie o vyhlásení za mŕtveho, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov.

2. Lekár vystaví list o prehliadke mŕtveho a štatistické hlásenie o úmrtí.

3. Matrika vydá nový úmrtný list.

- Zákon si nepamätá na situáciu, že po objavení sa osoby vyhlásenej za mŕtveho, táto osoba ešte pred realizovaním 1. bodu náhle zomre. Ak mŕtveho spoznajú príbuzné osoby, DNA testy sa nemusia robiť.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod
 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Aby ste navštevovali pumpu menej často, nemusíte dusiť motor, ale treba jazdiť s rozumom.
Úspornejšia jazda sa vám môže poriadne vypomstiť: Pozor, takéto poruchy vám hrozia!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Kaliňák má veľké plány: Chcel by uzavrieť dôležitú zmluvu
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!