Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2017 11:55 | Správy | Politika
Video

Slovensko v centre pozornosti amerických médií: Premiér Fico vzorom Trumpa

To sa ale Slovákom dostalo pocty! Po tom, ako americký prezident Donald Trump (70) stopol prijímanie utečencov a zakázal vstup do USA občanom siedmich prevažne moslimských krajín, vypukol vo svete poriadny chaos.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci svoje rozhodnutie odôvodnil bojom proti islamskému terorizmu, ešte väčšmi prehĺbil náboženskú priepasť medzi krajinami. Americký denník Washington Post upozornil na to, že Trump vo svojom boji proti migrantom nie je sám. Do popredia vytiahol populistických politikov v Európe, ktorí ho mali inšpirovať. V tejto neslávnej trojici sa okrem maďarského premiéra Viktora Orbána (53) a francúzskej nacionalistky Marine Le Pen (48) ocitol aj náš premiér Robert Fico (52)!

Hoci je Trump najmocnejším mužom sveta len pár dní, stihol sa už postarať o poriadny zmätok. „Nariaďujem nové lustrovanie, aby sme udržali radikálnych islamských teroristov mimo Spojených štátov. Nechceme ich tu. Chceme sa ubezpečiť, že nepustíme do našej krajiny tie isté hrozby, s ktorými naši vojaci bojujú v zámorí,“ vyhlásil Trump krátko na to, ako na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní dal zákaz občanom Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu vstúpiť do USA.

Podľa amerického denníka Washington Post za Trumpovou protiimigračnou politikou stojí taktika, ktorú opísal od európskych populistov. Denník vo svojej analýze uvádza, že Trump chce ovládnuť Ameriku s agendou európskej krajnej pravice. Inšpirovať ho pritom má pravicový premiér Maďarska Viktor Orbán, francúzska nacionalistka Marine Le Pen a slovenský premiér Robert Fico. Denník upozorňuje na trend európskych lídrov, ktorí rozlišujú utečencov podľa vierovyznania.

 

Fico a jeho výroky

Fico je známy svojimi výrokmi už dávnejšie, keď tvrdil, že nechce dopustiť „vytvorenie ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. Práve to zaujalo amerických novinárov, ktorí si všimli až priveľmi veľkú podobnosť medzi Ficovými a Trumpovými slovami. „Taktikou môže byť rozlišovanie medzi kresťanskými a moslimskými utečencami, ktorú počuť už od niektorých európskych lídrov. Na začiatku roka 2015 Slovensko trvalo na tom, že prijme len kresťanov. Populistický premiér Robert Fico varoval, že islam nemá na Slovensku žiadne miesto,“ píše Washington Post.

Kritiku vplyvného média Fico však odmieta. „Priraďovanie ľavicového politika R. Fica ku krajne pravicovým politikom len svedčí o profesionalite denníka Washington Post. Napriek tomu predseda vlády SR bude vždy ľuďom hovoriť pravdu. Trvá na tom, že si neželá vznik ucelenej moslimskej komunity na Slovensku,“ hovorí premiérova hovorkyňa Beatrice Szaboóvá.

Otvoriť galériu
Zdroj: reuters, getty images, anc

 

V čom Fico inšpiroval Trumpa?

1. Odmietanie utečencov

Premiér Robert Fico už od vypuknutia migračnej krízy ostro kritizoval prerozdeľovanie utečencov v rámci EÚ. Podobný postoj zaujal pred pár dňami aj Trump, keď na 120 dní zastavil prijímanie utečencov.

2. Rozdeľovanie imigrantov na kresťanov a moslimov

Slovensko zo Sýrie podľa Fica prichýli výlučne kresťanských utečencov.

3. Proruský slovník

Obaja politici sa na adresu Ruska či Vladimira Putina vyjadrujú najmä v pozitívnom či neutrálnom duchu.

4. Kritika médií!

Aj to jedna zo základných čŕt politiky Donalda Trumpa aj Roberta Fica. Čerstvý prezident len nedávno obvinil americké médiá, že sa správajú ako opozičná stramna.

Aj títo politici ovplyvnili konanie amerického prezidenta

Otvoriť galériu

Viktor Orbán (53), maďarský premiér

Americký prezident Donald Trump dodržal svoj volebný sľub a len po pár dňoch v úrade vydal exekutívny príkaz na stavbu múru na mexickej hranici dlhej 3 200 kilometrov. Jeho postoj k migrantom sa však podľa Washington Post až príliš podobá na konanie maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten sa totiž menoval do úlohy ochrancu kresťanstva a postavil na južnej hranici Maďarska múr proti utečencom. Najviac migrantov totiž do krajiny prichádzalo južnou trasou zo Srbska.

Výrok: " Hranice sa nezabezpečujú kvetinami a “plyšákmi”, ale hraničnými plotmi a zbraňami."

Otvoriť galériu

Marine Le Penová (48), francúzska politička

Európska populistka má podobne ako Trump ašpiráciu stať sa prezidentkou. Práve Le Penová bola prvá z európskych politikov, ktorá Trumpovi pogratulovala k výhre v prezidentských voľbách. Dokonca ju bolo nedávno vidieť aj v Trump tower, kde debatovala s ľuďmi blízkymi americkej hlave štátu. Podobne ako Trump, aj Le Penová je otvorená spolupráci s Vladimirom Putinom a jej strana dokonca prijala nemalú finančnú injekciu od ruskej banky.

Výrok: „Ak sa stanem prezidentkou, Francúzsko uzná Anexiu Krymu.“

 

Donald Trump (70)

Nie je žiadnym tajomstvom, že čerstvá hlava Spojených štátov amerických má blízko k predstaviteľom európskej krajnej pravice. Jeho názory na migračnú otázku, problematiku terorizmu a ostrú kritiku islamu sú podobné ako u viacerých politických lídrov. Netají sa tiež umiernenou rétorikou voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Trump si taktiež vyslúžil nálepku antisystémových politikov, bojujúcich proti štandardným politickým elitám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, mač, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN