Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2017 11:05 | Správy | Domáce správy

Slovensko v zajatí snehu: Záveje, neprejazdné cesty a dopravné nehody!

Povrchy vozoviek na severnom Slovensku pokrýva vo štvrtok ráno podľa aktuálnych informácií Slovenskej správy ciest (SSC) čerstvo napadaný sneh.

V dôsledku poveternostných podmienok a dopravnej nehody vo štvrtok boli neprejazdné už dve cesty v Dolnom Kubíne a okolí. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

V dolnokubínskej mestskej časti Kňažia sa po 6.00 h stala podľa neho dopravná nehoda štyroch motorových vozidiel, cesta I/59 bola v dôsledku toho úplne neprejazdná. Vodiči pre neupravenú vozovku neprešli ani úsekom medzi Zázrivou a Terchovou, cesta III/583 bola neprejazdná pre všetky motorové vozidlá.

Silné sneženie obmedzuje podľa SSC dohľadnosť do 100 metrov na severnej diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Na vozovkách v okresoch Námestovo a Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. Zvýšenú opatrnosť a vzájomnú ohľaduplnosť si vyžaduje prejazd cez horské priechody.

 

Na väčšine ciest v Liptove a na Orave sa nachádza vrstva čerstvého kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií miestami do piatich centimetrov. Jednou zo základných podmienok bezpečnej a bezproblémovej zjazdnosti je použitie zimných pneumatík.

Snehové jazyky a záveje sa tvoria najmä v oblasti Starej Ľubovne

Cesty v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa vyskytuje sneh do troch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v oblasti Starej Ľubovne tvoria snehové jazyky a záveje.

Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. Vo Vysokých Tatrách je utlačená vrstva snehu do piatich centimetrov a na horskom priechode Magura sa miestami vyskytuje utlačený sneh do troch centimetrov.

Počas stredy 11. januára sa inertným materiálom na území Prešovského kraja posypalo 820 kilometrov a soľou 1627 kilometrov ciest. Podľa Štofka bolo na území kraja nasadených 69 mechanizmov, ktoré pluhmi odhrnuli sneh na 2474 kilometrov ciest.

Neprejazdné horské priechody

Horské priechody Donovaly a Šturec sú neprejazdné pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky. TASR o tom informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Dôvodom je husté sneženie. Donovaly pre nákladnú dopravu uzavreli ešte v noci, Šturec nadránom.

Podľa informácií Slovenskej správy ciest na týchto horských priechodoch povrch vozovky pokrýva vrstva čerstvého až utlačeného snehu hrúbky štyroch až piatich centimetrov.

Hasiči zasahovali pri niekoľkých dopravných nehodách

Hasiči v Prešovskom kraji vo štvrtok zasahovali pri väčšom počte dopravných nehôd ako je zvykom, pod čo sa podpísalo aj nepriaznivé počasie. Od rána snežilo a na viacerých miestach fúkal silný vietor. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej webstránke upozorňuje, že z dôvodu siného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v okresoch Prešov a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky a zaveje.

Ako informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči pomáhali vodičom havarovaných vozidiel v okresoch Svidník, Bardejov, Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Humenné. Nehody si vyžiadali iba ľahké zranenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť