Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2016 14:50 | Správy | Domáce správy

Slovenka žijúca v Británii opísala tú vianočnú hystériu: O tretej si všetci sadnú k telke a pustia TOTO!

Vianoce v Británii sú asi najväčším sviatkom v roku. Symbolizujú dobu dobrej vôle, ktorá sa prejavuje všeobecnou snahou byť veselým, spoločenským a štedrým.

Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, ktorá je síce slovenského pôvodu, avšak už dlhé roky žije vo Veľkej Británii a tak si osvojila britské Vianoce. Tie symbolizujú podľa nej darčeky, stretávanie sa s ľuďmi, s ktorými celý rok nebola v kontakte, oslavy s kolegami, školské koncerty a hlavne obrovské nákupy jedla a pitia. "Každý vie, že nie je možné to všetko skonzumovať. Všade sú ozdoby, stromčeky, veľká premávka a nervozita, či to človek všetko stihne. Predvianočná atmosféra, ktorá sa dá definovať ako celonárodná hystéria, sa začína už na začiatku decembra, keď Briti prestanú hovoriť o počasí a bežnou otázkou sa stáva "Ste pripravení na Vianoce?" alebo "Čo robíte na Vianoce?" uviedla Harrisová.

Všetka námaha sa sústredí na prvý vianočný deň, keďže v Británii sa Vianoce oslavujú dva dni. Štedrý večer podľa jej slov Briti až tak neoslavujú a keď, tak sa stretnú s priateľmi alebo idú na večierok. "Vianoce sú stále menej náboženským sviatkom, viac je to oslava konca roka a dovolenka spojená s nostalgiou detstva a oslavou rodiny. Všade je polnočná omša, na ktorej sa zúčastňuje čoraz menej a menej ľudí, keďže bývam medzi dvoma kostolmi, tak to viem posúdiť," vysvetlila.

Napriek tomu, že každá rodina má svoje vlastné tradície, spoločné je vo Veľkej Británii to, že vianočný deň sa začína pomerne skoro s darčekmi a pokračuje jedením a pitím. "Potom je slávnostný obed. Tradične je to morka, ale môže byť aj hus alebo bravčové, záleží na rodinnej tradícii. Čo ale nesmie chýbať je "christmas puding" - teplý koláč plný hrozienok, sušeného ovocia a alkoholu, ktorý sa pripravuje týždne vopred dolievaním alkoholu a "mince pies" - menšie pečivo naplnené miešaninou jabĺk, hrozienok, škorice a pod. Toto pečivo je súčasťou Vianoc a podáva sa pred Vianocami všade," priblížila Harrisová.

 

Vianoce vo Veľkej Británii sú neoddeliteľne späté s prejavom kráľovnej Alžbety II., ktorý sa začína o 15.00 h. "Potom je každý prejedený, unavený a zvyšok dňa Briti trávia pospávaním pri televíznych seriáloch a obľúbených filmoch. Druhý vianočný deň sa trávi dojedaním z predošlého dňa, prechádzkami, návštevami a hlavne vydýchnutím a radosťou, že je po Vianociach a môžeme sa vrátiť do normálneho života," dodala Harrisová.

Sama oslavuje britské Vianoce, aj keď priznala, že už roky sa neúspešne domáha darčekov na Štedrý večer. Najväčší rozdiel vidí v tom, že Vianoce v Británii prenikli do kultúry tejto spoločnosti do takej miery, že je skoro nemožné sa tejto oslavy rodiny, krajiny, tradície a dobrej vôle vyhnúť. "A tak aj väčšina cudzincov alebo nekresťanov, ktorí tu už dlhšie žijú, ich nejakým spôsobom oslavuje," uzavrela.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Brutálny incident v krajine: Kandidáta opozície dobili na smrť! Čo sa to tam deje?
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o uvedení jadrových zbraní do stavu pohotovosti.
Desivé vyjadrenia: NATO môže čeliť niečomu, čomu NIKDY predtým! Znepokojivé, čo pripravujú
William pôsobil hrdo a šťastne, že má opäť po svojom boku očarujúcu Kate.
Princezná Kate sa zúčastnila osláv na počesť kráľa prvýkrát od oznámenia rakoviny: Romantika na balkóne paláca!
Rok 2024 je podľa generála veľmi podstatný vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. (Ilustračné foto)
Foto
Generál prehovoril o vojne Ruska a Ukrajiny: Reč padla aj na JADROVÉ zbrane! Jeho slová Putina nepotešia
Matilda so svojim manželom.
Matilda sa vydala za svojho brata: Na reakciu mamy spomína s údivom!
Herečka si novú úlohu nesmierne užila.
Herečka Hilmerová si túto rolu užila ako nič iné: Takto sa zžila s Radosťou!
Ilustračné foto
Do rýchlika vpálil nákladný vlak! Jeden vozeň bol vo vzduchu, hlásia obete! Hrôzostrašné detaily tragédie v krajine
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Mimoriadny summit EÚ: Namiesto Fica pocestuje Pellegrini! Nie sú vylúčené prekvapenia
Foto
Marek Hamšík ukázal luxusné hodinky: Stoja viac ako byt v Bratislave
Už sa valí prvá vlna HORÚČAV! Spaľujúce teploty a kedy príde OCHLADENIE?!
Cykloželeznička bude mať až 7,7 km.
Prešovskí fanúšici pohybu majú dôvod na radosť: Cykloželezničku predĺžia za 315-tisíc!
Seržant americkej armády Gordon Black sedí  v tzv. presklenej klietke v súdnej sieni vo Vladivostoku.
Americký vojak prišiel do Ruska za láskou: Zvrat, o akom sa mu ani nesnívalo!