Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2016 04:00 | Správy | Politika

Zakladateľ Smeru Boris Zala: Drsná kritika samotného premiéra Fica

Stál pri zrode Smeru, dnes dáva od neho ruky preč! Zdá sa, že europoslanec Boris Zala (62), po tom ako prerušil členstvo v strane, tak na nej, respektíve na ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi nenechá ani jednu nitku suchú.

Po nedávnom sneme strany sa europoslanec opäť rozohnil. Tentokrát si podal aj samotného „najvyšieho šéfa“!

Ako hodnotíte snem Smeru v Prešove?

Po obsahovej stránke priniesol niekoľko pozitivnych iniciatív predovšetkým v sociálnej oblasti. V ostatných oblastiach boli výsledky veľmi „skromné”.

 

Dvojicu Pavol Paška/Dušan Čaplovič zosadili z podpredsedníckej stoličky Smeru. Robert Kaliňák na nej zostáva. Aký na to máte názor?

Má to dva rozmery: vidím nerovnosť v prístupe k Paškovi a Kaliňákovi. Ale podstatu kauzy Kaliňák nevidím v poziciách v Smere, ale na poste ministra. Tam je podľa mňa Robert Kaliňák v konflikte záujmov. Nie v Smere.

Robert Kaliňák má v strane stále pevné miesto. Myslíte, že kauza Bašternák Smeru škodí tak, až by sa pre ňu mohla stať osudnou?

Osudnou nie, ale škodí strane, a to výrazne.

Aký máte názor na postoj Ľuboša Blahu, ktorý za ministrom vnútra tak skalopevne stojí?

Nerád sa vyjadrujem ku konkrétnym postojom, veď je to oficiálne stanovisko celého poslaneckého klubu Smeru. Ale myslím, že je to reakcia na hysterický tlak opozície proti Kaliňákovi. Je to celkovo nezvyklá situácia, ktorú mohol vyriešiť Kaliňák sám odstúpením vo vhodnej situácii ešte na začiatku.

Otvoriť galériu

Monika Flašíková-Beňová je veľkou kritičkou strany, no najmä na facebooku. Či už na programovej konferencii alebo na sneme bola paradoxne dosť krotká a voči strane nekritická. Čo hovoríte na tieto dve polohy pani europoslankyne?

Nesledujem diskusie pani Beňovej na facebooku, ale poznám jej názory aj nekompromisný postoj k odstúpeniu Roberta Kaliňáka. V tejto otázke sa zhodneme.

Robert Fico si po moslimoch vzal na mušku ďalšiu menšinu na Slovensku a na sneme sa vyjadril tentoraz na adresu Rómov. „Musíme začať v rómskych osadách robiť poriadky.“ Ide podľa vás o správny prístup zo strany premiéra?

Som za komplexnejší prístup, ale v otázke boja proti zneužívaniu sociálnych dávok má pravdu. Napokon, je to už stará téma, s ktorou sa Smer snaží vo vláde vyrovnať roky. Ale pokiaľ ide o represie zo strany policajtov, bol by som opatrnejší. A chýbal mi vládny koncept výchovy detí a mladej generácie Rómov, ich pracovné zaraďovanie, preškoľovanie atď...

Premiér ohlásil, že chce skončiť s politickou korektnosťou. Čo to pre vás presne znamená?

Tomuto výrazu som nikdy nerozumel. Ja osobne som vždy, aj v mediách všetko označoval tak, ako som myslel. Ale ak pod tým myslí – ako sa mi zdalo z prejavu na sneme – že preberie rétoriku z repertoáru nacionalistov alebo aj extrémistov, bola by to veľká chyba. Hovoriť otvorene o utečencoch a problémoch spojených s nimi je jedna vec a ponižovať, ľudsky urážať či vyháňať je vecou inou. To prvé je žiaduce, to druhé neakceptovateľné a nebezpečné.

Uvažujete, že v strane opäť obnovíte členstvo?

Tie problémy, pre ktoré som si členstvo pozastavil, sa na sneme vôbec neriešili: dlhodobá strata voličov, príčiny poklesu podpory strany vo voľbách, politická a ideologická orientácia strany, výmena politickej garnitúry po 16 rokoch. Preto ukáže čas…

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa