Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2016 12:23 | Správy | Domáce správy

František Tanko to povedal za všetkých Rómov na Slovensku: Z premiéra Fica sme zhrození!

Šéf občianskeho združenia (OZ) Únia Rómov na Slovensku František Tanko sa vyjadril k slovám a konaniu premiéra.

Rómovia na Slovensku sú podľa neho zhrození z toho, ako predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje Rómov, verejne podporil neonacizmus, fašistov a skínov, ktorým dal svojimi vyjadreniami zelenú, aby dehonestovali Rómov. Tanko to povedal s tým, že ak polícia začne Rómov biť, postavia sa na odpor.

"Je smutné, že Smer-SD získal desaťtisíce hlasov aj od rómskych voličov. Je zarážajúce, keď premiér povedal A a nepovedal B. Ako OZ sme sa s ním snažili niekoľkokrát stretnúť. Ešte v roku 2009 sme dávali žiadosť o prijatie, kde sme mu chceli navrhnúť adekvátne riešenie rómskej problematiky, ako napr. povinná práca. Ani za niekoľko rokov sme sa pracovne nestretli," povedal Tanko na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že na spoločnom rokovaní s premiérom stále trvá.

Podľa jeho slov Rómovia majú záujem žiť v tejto krajine slušne a nechcú vyvolávať napätie medzi nimi a majoritou. "Premiér povedal, že Rómovia zneužívajú sociálne dávky. Ak to niekto robí, tak všetci občania, nielen Rómovia. Sociálne dávky si musia Rómovia odrobiť, musia plniť tvrdé podmienky. Nie je vôbec pravdou, že Rómom sa robiť nechce. Pracovať chcú a je zarážajúce všetkých hádzať do jedného vreca," apeloval Tanko.

 

Sám je presvedčený, že jednotlivé vlády už roky nevedia a ani nechcú riešiť túto problematiku. "EÚ posiela na riešenie rómskej otázky milióny eur. Na čo sú nám potom projekty, keď štát tvrdo a nekompromisne zadržiava financie?" pýtal sa Tanko s dôvetkom, že politické strany často využívajú rómsku problematiku vo svoj prospech.

Robert Fico v sobotu na straníckom sneme v Prešove povedal, že je potrebné urobiť poriadok v rómskych osadách. "Vyrastá ďalšia generácia, ktorá nechce pracovať. Treba reštriktívne opatrenia," povedal s dôvetkom, že len zneužívanie sociálneho systému sa tolerovať nebude.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že jeho rezort a polícia budú od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. "Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol.

Spomenul pritom programy v oblasti kamerových systémov alebo sociálnej práce. Pre každú takúto obec bude podľa neho za zlepšenie situácie osobne zodpovedný konkrétny policajt, v prípade viacerých komunít to bude viacero mužov zákona. "Každý občan tejto obce, ktorý bude cítiť, že v jeho obci nie je situácia v poriadku, bude mať konkrétneho človeka, aby s ním mohol komunikovať," povedal Kaliňák.

Zároveň konštatoval, že na Slovensku je 1992 rómskych osád a malých komunít, z ktorých viac ako polovica je zásadne problémová. Opatrenia majú podľa neho zlepšiť situáciu tam, kde slušní občania trpia pre správanie neprispôsobivých osôb, dramaticky znížiť kriminalitu a zabezpečiť dodržiavane zákona a pravidiel. Zdôraznil, že nie je možné tolerovať, aby ľudia, ktorí žijú zo sociálnych dávok, naďalej ignorovali pravidlá a vytvárali si svoje vlastné. Kaliňák sa zmienil aj o mimovládnych organizáciách a médiách, ktoré podľa neho často chránia ľudí porušujúcich zákon, keď akýkoľvek policajný zásah okamžite označujú za brutalitu. "Ak budeme musieť priniesť neštandardné opatrenia, tak tie neštandardné opatrenia prinesieme," dodal.

Fico trvá na svojom

Stredobodom pozitívneho záujmu Smeru-SD bude len ten nezamestnaný, ktorý sa poctivo uchádza o prácu, a ľudia, ktorým vážne prekážky bránia zamestnať sa. Pre TASR to v piatok uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii na brífing šéfa občianskeho združenia (OZ) Únia Rómov na Slovensku Františka Tanka, podľa ktorého sú Rómovia na Slovensku zhrození z toho, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje Rómov.

"Stredobodom reštriktívneho a represívneho záujmu Smeru-SD budú ľudia, ktorí odmietajú pracovné ponuky, zneužívajú sociálny systém a svojím spôsobom života narúšajú pokojný život v mestách a dedinách. Predseda vlády na tomto stanovisku trvá a nemieni nič na svojich postojoch korigovať," dodal tlačový odbor.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide