Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vedcov v stredu opäť vydesil dym, majú strach spustiť počítače: Požiar ohrozil výskum liečby rakoviny!

Žijú v neistote. Prírodovedci z vyhorenej budovy Univerzity Pavla Jozefa Šafárika doteraz nevedia, či sa im podarilo zachrániť výsledky dlhoročných výskumov.

Po piatkovom požiari zostali niektoré laboratóriá zničené. Vedci dúfajú, že vydržali aspoň nejaké prístroje. Doteraz ich nespustili, čakajú, kým poriadne vyschnú. Hlavu v smútku má aj prodekan Vladimír Zeleňák. Pracuje na výskume nanopórovitej siliky, ktorá môže poslúžiť i pri liečbe rakoviny. Pomoc akademikom ponúkajú ďalšie univerzity, finančnú injekciu už schválila aj vláda. Navyše, v stredu sa začalo z trosiek opäť dymiť.

Akoby nebolo katastrofy už dosť, prírodovedcov v stredu opäť vystrašil dym šíriaci sa z vyhorenej strechy. Hasiči si však s tlejúcimi zvyškami rýchlo poradili. Budova univerzity je momentálne celkom uzavretá, vedcom tak zostáva len čakať, či sa podarí zachrániť výsledky ich práce. Každé z laboratórií bolo totiž šité na konkrétne výskumy.

Výskum liečby rakoviny

 

Jeden z dlhoročných výskumov vedie aj prodekan Vladimír Zeleňák. „Zaoberám sa výskumom materiálov na báze usporiadanej nanopórovitej siliky. Gram takejto látky môže mať povrch futbalového ihriska,“ vysvetľuje prodekan, ktorý pomáhal techniku vynášať z budovy. Zničené laboratóriá mu nedajú spávať. Jeho zhruba desaťročný výskum smeruje na využitie siliky ako nosiča liečiv. Medziným aj proti najväčšiemu strašiaku medicíny. „Skúmame, ako ich je možné pripraviť tak, aby sa liečivo uvoľňovalo v mieste terapeutického účinku. Silika dáva možnosť uvoľňovať hydrofóbne liečivá, ktorých podávanie je problematické. Medzi nich patria aj fluorouracil proti rakovine,“ pokračuje Zeleňák.

Otvoriť galériu

Zničené prístroje

V budove využívali aj s kolegami na tento výskum štyri laboratóriá so špičkovým zariadením v hodnote aj niekoľko stotisíc eur. Vedci musia vo výskumoch pokračovať, aby nestratili konkurencieschopnosť. Dúfajú, že výskumné dáta nie sú stratené. „Niektoré prístroje majú známky zatopenia, sú na nich zvyšky omietky. Musíme ich nechať vyschnúť a preskúmať, či budú vôbec bezpečné,“ vraví prodekan. Informatici sa snažia zachrániť počítače, ktoré zatiaľ po prívale vody nevyschli. Vedenie univerzity stále bilancuje škody. Pomoc už odsúhlasila vláda, štát škole bezúročne požičia tri milióny eur na likvidáciu škôd po požiari, univerzita ich bude splácať tri roky. S košickými akademikmi cítia mnohé univerzity, dokonca aj zo zahraničia, ktoré im ponúkajú pomoc. „Ďakujeme všetkým, ktorí nám prejavujú sympatie a akýmkoľvek spôsobom pomáhajú,“ odkazujú akademici. Finančne prispievajú i študenti, výučba teraz prebieha v náhradných priestoroch.

Skúmajú liečivá

Výskum materiálov na báze nanopórovitej siliky a ich využitie ako nosiče liečiv tak, aby sa liečivo uvoľňovalo v mieste terapeutického účinku. Silika dáva možnosť uvoľňovať hydrofóbne liečivá, k nim patrí aj fluorouracil proti rakovine. Na výskume robí 5 ľudí už desať rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!