Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2016 11:45 | Tip od Vás | Slovensko

Barborkin život závisí od darcu: Pred druhou transplantáciou pečene dúfa len v jedno!

Napriek princeznovskej korune krásy ju rozprávkový život zďaleka obchádzal. Poslednýkrát si Barborka Dömeová (25) z Nededu (okr. Šaľa) ostrihala vlasy pred siedmimi rokmi.

Za ten čas jej narástli na úctyhodných 105 centimetrov. Sympatickú mladú ženu s nádhernou hrivou však odmalička neposlúcha zdravie - už 19 rokov žije s transplantovanou pečeňou, ktorú jej budú musieť na budúci rok vymeniť. Barborka verí, že o svoju najväčšiu pýchu, ktorou sú dlhé vlasy, tentoraz nepríde.

Barborke sa problémy s pečeňou začali čoskoro po narodení. „Keď mala štyri mesiace, ožltla. Mysleli sme si, že má žltačku. Lekári jej však diagnostikovali Alagillov syndróm,“ spomína na najťažšie chvíle života Barborkina mamina Vlasta (49). Dievčatku pečeň transplantovali, keď mala 6 rokov.

Otvoriť galériu

Choroba jej zmenila život

„Operáciu podstúpila vo Viedni, keďže u nás sa v tom čase deťom nerobili. V Rakúsku sme museli byť až štyri mesiace, pretože mala s tým spojených dosť veľa komplikácií,“ vysvetľuje mamina. Barborka sa nemohla hrať s deťmi, museli ju chrániť pred infekciami. Ešte aj teraz si musí dávať pozor a nemôže ísť tam, kde je veľa ľudí. Po 19 rokoch od transplantácie Barborkina pečeň začína opäť robiť problémy. „Vybavila som jej nemocnicu v Banskej Bystrici. Verím, že aj tentoraz transplantácia dopadne dobre a jej život sa predĺži minimálne o taký dlhý čas ako teraz,“ nádeja sa mamina.

Strihala sa pred 7 rokmi

Najväčšou Barborkinou pýchou sú vlasy. Strihať si ich dala len výnimočne, za celý život asi trikrát. Po prvý raz o ne prišla pred transplantáciou pečene, keď mala šesť rokov. Po operácii  sa dala ostrihať už len raz, pred siedmimi rokmi, po zavedení eura na Slvoensku. Dievčina dúfa, že o ne pred druhou transplantáciou pečene nepríde. "Verím, že všetko dobre dopadne a vlasy mi budú rásť ešte dlho," dodala.

Otvoriť galériu

Retransplantácia pečene

Podľa hepatológa Štefana Hrušovského sa retransplantácia pečene vo všeobecnosti robí z dôvodu jej postupne sa zhoršujúcej funkcie. „Niekedy ju postihne pôvodná choroba, v iných prípadoch je dôsledkom zhoršovania funkcie transplantovanej pečene to, že v priebehu rokov vznikne opakovane akútna rejekcia (odmietnutie orgánu), alebo sa rozvinie chronická rejekcia, alebo, naopak, v dôsledku imunosupresívnej liečby pečeň poškodzuje séria rozličných infekcií – napríklad vírusových či baktériových. Okrem toho po transplantácii pečene sa v dlhodobom priebehu prakticky u každého pacienta rozvíja fibróza pečene. Aj s takouto fibrózou však pečeň zabezpečuje funkcie potrebné pre organizmus aj počas niekoľkých desaťročí,“ vraví.

Alagillov syndróm

Počas neho dochádza k narušeniu génu, ktorý je zodpovedný za správnu tvorbu vnútornej štruktúry tela počas vývoja zárodku. Dôsledkom sú mnohé deformácie a poruchy tkanív a orgánov. Najviac postihnutými orgánmi sú pečeň a srdce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať