Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2016 11:00 | Správy | Domáce správy
Video

Najsilnejšiu stranu čaká dôležitý snem: Koho Fico hodí cez palubu?

Nedotknuteľný! Aj keď Smer zrejme čaká personálne zemetrasenie, nebude také silné, aby z kresla podpredsedu Smeru spadol aj Robert Kaliňák (45).

Na dlho očakávanom sneme Smeru, ktorý sa dnes uskutoční v Prešove, sa ale predsa len nejaké personálne zmeny udejú. Dvoch podpredsedov Pavla Pašku (58) a Dušana Čaploviča (70) majú nahradiť minister hospodárstva a košický krajský šéf Peter Žiga (44) a žilinský župan Juraj Blanár (50). Čo si od snemu sľubujú samotní straníci a aký je názor odborníkov?

Politická udalosť tejto zimy! Snem najsilnejšej politickej strany Smer-SD, ktorý prebieha dnes v Prešove, sa na verejnosti túžobne očakáva už niekoľko mesiacov. Sociálnych demokratov totiž už dlhší čas trápi mnoho problémov, na ktoré by podľa odborníkov mali dať v sobotu jednoznačnú odpoveď. Inak ich môže pokojne čakať cesta ako kedysi silné HZDS alebo SDKÚ, teda cesta do zabudnutia. „Pokúsime sa identifikovať existujúci stav a posúdime materiály, ktoré sú pripravené, a potom bude diskusia,“ opisuje poslanec Miroslav Čiž program, ktorý na delegátov Smeru čaká. On ani jeho kolegovia na snem s nejakými bojovnými vyjadreniami nejdú. „Očakávania nechcem veľmi rozoberať, všetko sa uvidí až na sneme,“ hovorí poslanec Smeru Jozef Burian.

Otvoriť galériu
Podpredsedovia.
Zdroj: anc

Sebareflexia sa nečaká

 

Podľa odborníkov však Smer zúfalo potrebuje na aktuálnu situáciu nejakým spôsobom reagovať. Prepad preferencií sa strane nepodarilo zastaviť ani po voľbách a najnovšie čísla ukazujú, že sociálni demokrati sa nebezpečne približujú k hranici 20 percent, čo by pre nich malo byť už alarmujúce. Strane priťažujú rôzne kauzy, najmä je to stále nie celkom vyjasnený vzťah Roberta Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom podozrivým z daňových podvodov. „Pokiaľ bude Smer pred týmito vecami zatvárať oči, tak tento trend bude jednoznačne pokračovať,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak.

Otvoriť galériu

Politológovia a ani ľudia z prostredia Smeru však Kaliňákov odchod neočakávajú. „Ak sa predsedníctvo rozhodne, že Roberta Kaliňáka opäť nominujú, určite zostane podpredsedom ,“ tvdí europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ktorá je jeho veľkou kritičkou. Isté sú teda len výmeny na postoch dvoch podpredsedov a drobné zmeny v krajských štruktúrach. Do definitívneho dôchodku pôjde podpredseda Dušan Čaplovič a už prakticky politicky mŕtvy Pavol Paška (58). Na zásadné zemetrasenie v Smere však ešte budeme musieť čakať.

 

Čo by mohlo zachrániť Smer?

1. Čistky pre korupciu

„Prvá vec, ktorú by mal Smer urobiť a požaduje ju celá spoločnosť aj časť členskej základne - proste odchod skorumpovaných a skompromitovaných ľudí na čele s ministrom vnútra Kaliňákom,“ myslí si politológ Eduard Chmelár.

2. Smeru chýba vizionár

„Ak by Smer chcel do-siahnuť vyššie priečky, mal by vytiahnuť nejakého vizionára, kto povie dosť korupcii a kto to začne aj riešiť, už bez ohľadu na to, ako to dopadne. Môže to urobiť len Smer, lebo len on ovláda exekutívu,“ tvrdí politológ Ján Baránek.

3. Návrat k sociálnej demokracii

„Jasné ideové vyhranenie sa smerom k sociálnej demokracii, pretože to, čo dnes Smer robí, je sociálny konzervativizmus, a ten priestor čoraz šikovnejšie obsadzuje SNS. Čiže to, čo momentálne robí Smer, je aj hlúpe z hľadiska spoločenského dopytu,“ hovorí politológ Chmelár.

4. Ďalšia generácia

„Očakávania boli, že Smer posunie ďalšiu generáciu politikov do najvyššieho vedenia. Sú tam síce tí politici okolo Pellegriniho. Možno nielen na tej najvyššej úrovni, ale aj všeobecne, že nastúpi ďalšia generácia,“ zamýšľa sa Baránek.

 

Smer má personálne problémy

Eduard Chmelár, politológ:

Otvoriť galériu

Každá ďalšia personálna zmena by bola obrovským prekvapením. Aby ale boli títo ľudia nahradení obchodníkom Žigom, ktorý je z Kaliňákovej skupiny, čiže aj keby Robert Kaliňák odišiel, tak je to ako z blata do kaluže, a pánom Blanárom, ktorý je absolútne ideovo nevyhranený typ, to len poukazuje na to, že Smer má už problémy nielen obsahové, ale aj personálne. Ak sa naozaj neudeje niečo nečakané, tak mne sa to dokonca až nechce veriť, akoby strácali v Smere zmysel pre realitu, ak to dopadne iba takto.

 

K veľkému zemetraseniu nedôjde

Tomáš Koziak, politológ:

Otvoriť galériu
Tomáš Koziak.
Zdroj: laz

Držím sa toho čo povedal predseda strany a premiér Robert Fico - že nedôjde k žiadnym dramatickým zmenám, k žiadnemu veľkému zemetraseniu. Ak by sa tak stalo, tak by to išlo proti tomu, čo Fico avizoval. Trend poklesu preferencií Smeru je však nepochybný. Najjasnejšie dôvody sa javia to, že ľudia vnímajú, že sa so Smerom spájajú rôzne kauzy. Pokiaľ bude Smer pred týmito vecami zatvárať oči, tak tento trend bude jednoznačne pokračovať.

 

Najznámejší odídenci Smeru

Boris Zala

Otvoriť galériu
Boris Zala.
Zdroj: anc

V septembri 2016 Fico prišiel o straníckeho ideológa, o ktorom povedal, že sa v Bruseli stratil v realite. „Nemôžem byť v strane, ktorá hlása triedny boj a rozdeľuje ľudí na bohatých a chudobných, Bratislavu a vidiek a hovorí o hladových dolinách,“ povedal europoslanec Zala, ktorý odišiel aj pre programový dokument Smeru.

Renáta Kolenčíková

Otvoriť galériu

Po búrlivom straníckom odchode nitrianskej krajskej tajomníčky Renáty Kolenčíkovej zo Smeru ju Mestské zastupiteľstvo v  Nitre v  októbri tohto roka odvolalo aj z viacerých funkcií. Prišla o miesto v mestskej rade aj o post konateľky v mestskom podniku Službyt.

Bohumil Hanzel

Otvoriť galériu
Bohumil Hanzel.
Zdroj: anc

Pri premiérovi Ficovi stál podnikateľ Bohumil Hanzel od vzniku dnes najsilnejšej politickej strany na Slovensku. Už ako bývalý poslanec Smeru však v  roku 2010 vytiahol pochybné stranícke financovanie z roku 2002.

Fedor Flašík

Otvoriť galériu
Fedor Flašík.
Zdroj: anc

Masívnu reklamnú kampaň strany Smer v roku 2002 mal pod palcom Fedor Flašík, ktorý si o štyri roky neskôr vzal za manželku europoslankyňu za Smer Moniku Beňovú. Smeráci sa však s reklamným mágom rozhádali, pretože podľa informácií zvnútra strany čachroval s peniazmi, ktoré sponzori do strany vložili.

 

Komentár

Marek Vagovič, šéf investigatívneho tímu aktuality.sk

Otvoriť galériu

Kaliňák je v suchu

Na sobotňajšom sneme Smeru by malo dôjsť k viacerým personálnym zmenám. Dušana Čaploviča nahradí vo funkcii podpredsedu strany Juraj Blanár, Pavla Pašku vymení Peter Žiga. Jedna figúrka za druhú, politiku Smeru však budú naďalej ovplyvňovať oligarchovia z obchodného pozadia strany. Zrejme príde k niektorým zmenám aj na úrovni krajských predsedov, no nečakajte žiadnu drámu. Robert Fico má situáciu plne pod kontrolou, snem bude demonštráciou sily a jednoty ako za komunizmu.

Skutočná revolúcia by nastala len vtedy, keby Smer odstavil Roberta Kaliňáka. Nič také sa však zrejme nestane, lebo minister vnútra má v strane – napriek kauze Bašternák – ešte stále veľmi silnú pozíciu. Smer tak na sneme zakonzervuje svoj najväčší problém, ktorým je nulový boj s korupciou. A namiesto riešení si bude znovu vybavovať účty s novinármi, ktorí vraj poškodzujú imidž strany aj krajiny.

(Názory redakcie sa nemusia stotožňovať s názormi autora komentára, ktorý zodpovedá aj za jeho vecný obsah.)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!