Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2016 12:06 | Správy | Domáce správy

Železnice aj Regiojet upozorňujú cestujúcich: Pripravte sa na veľké meškania!

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú cestujúcich, že v dôsledku nepriaznivého počasia, výdatného sneženia, silnej víchrice a popadaných stromov na trať je úplne alebo čiastočne prerušená železničná doprava na viacerých úsekoch Slovenska.

ŽSR

TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. "Najvážnejšia je situácia v úseku Východná – Kráľova Lehota. Cestujúci v úseku Košice – Žilina – Bratislava preto musia počítať počas celého dňa s výrazným meškaním vlakov. ŽSR majú na odstraňovanie následkov nepriaznivého počasia nasadené všetky sily a prostriedky. Za vzniknuté meškanie sa cestujúcim ospravedlňujú," uviedla hovorkyňa, pričom komplikácie sa začali počas uplynulej noci v dôsledku nárazu medzinárodného rýchlika do popadaných stromov. Pre cestujúcich z osobných vlakov je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Sneh komplikuje situáciu aj na Tatranskej elektrickej a ozubnicovej železnici (TEŽ). "V úsekoch Poprad Tatry TEŽ – Štrbské Pleso, Štrba Ozubnicová železnica (OŽ) – Štrbské Pleso OŽ, Starý Smokovec – Tatranská Lomnica TEŽ bola potrebná snehová fréza na sprejazdnenie týchto úsekov. Frézovanie sa začalo včera krátko pred polnocou a pokračovalo až do dnešného rána," spresnila Pavliková.

 

Od 5.27 h je v dôsledku spadnutých stromov na trať úplne prerušená aj železničná doprava v úseku Smolenice – Dúbrava a od 8.25 h aj v úseku Čadca – Kysucké Nové Mesto.

 

REGIOJET

Dopravná situácia je na Slovensku pre nepriaznivé počasie a neprejazdnosť trate v podtatranskom úseku medzi Liptovom a Popradom veľmi komplikovaná a cestujúci sa musia pripraviť na dlhé meškania, upozorňuje súkromný dopravca RegioJet.

"Mrzí nás to, robíme maximum, ale podmienky sú skutočne veľmi nepriaznivé," zhodnotil hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj. Nočný spoj dopravcu z Prahy a rovnako aj ranný spoj z Košíc do Bratislavy majú podľa jeho slov meškanie v rozsahu troch až štyroch hodín.

"Pri obidvoch týchto spojoch bola v úseku Liptovský Hrádok - Štrba - Poprad-Tatry zavedená náhradná autobusová doprava," opísal hovorca. Súpravy oboch spojov sa podľa jeho slov premenili, aktuálne by teda mali pokračovať v jazde, avšak budú mať uvedené meškanie pri príjazde do cieľových staníc.

To podľa Ondrůja ovplyvní tiež jazdu ďalších spojov, na ktoré súpravy prechádzajú. Oneskorený je tiež ranný spoj dopravcu z Košíc do Prahy s odjazdom pred 8.00 h, ktorý by zatiaľ podľa doterajších predpokladov mal odchádzať z Košíc v čase odjazdu spoju po 11.00 h, a to v spojenej súprave vezúcej spoje RJ 404 z Košíc do Bratislavy a RJ 1012 z Košíc do Prahy.

"Cestujúcich informujeme SMS správami, odporúčame im priebežne sledovať informácie o odjazdoch a príjazdoch spojov, prípadne cestovať odklonovou trasou aj s inými dopravcami," doplnil Ondrůj. Napríklad cez Zvolen či Banskú Bystricu.

"Tým, ktorí nemusia cestovať, umožňujeme bezplatné storno ich lístka alebo prerezervovanie na iný dátum," vysvetlil. Samozrejme, hneď ako sa Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) podarí zaistiť zjazdnosť trate, bude dopravca podľa hovorcu robiť všetko pre to, aby situáciu čo najskôr uviedol do normálu. "Cestujúcim sa za spôsobené komplikácie ospravedlňujeme. Robíme maximum pre minimalizáciu následkov zastavenia prevádzky, ale dosahy na pohodlie a včasnosť jazdy spojov sú aj napriek všetkému úsiliu zásadné," uviedol Ondrůj.

 

LEO EXPRESS

Aj ďalšiemu súkromnému dopravcovi Leo Express v noci na Slovensku výrazne skomplikovala dopravu kalamitná situácia v úseku Kráľová Lehota - Východná. "Vďaka modernej technike našich súprav a ústretovosti manažéra infraštruktúry ŽSR dokázali naše spoje prejsť problematickým úsekom trate bez čakania na pomocnú lokomotívu," opísala spoločnosť. V súčasnosti je teda oneskorený len spoj LE 1358 na trase medzi Košicami a Prahou, a to o tri hodiny.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Foto
USA 18 – Slovensko 18 ONLINE: Vybojujú naši mladíci senzačný postup do finále?
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko tvrdí, že NATO sa pripravuje na konflikt: TOTO má byť DÔKAZ!
Nevideli ste tohto muža?
Zobral si bicykel a NEZAPLATIL: Polícia prosí o pomoc! Nevideli ste tohto muža?
2020 Kilá navyše nosila hrdo a s gráciou
Foto
Názlerová SCHUDLA 35 kíl: V tvári ju to úplne ZMENILO! Aha, ako vyzerá
Rodičia dievčatku neverili dlhé mesiace.
Dieťatko fňukalo, že má v izbe strašidlá: Rodičia neverili, potom ostali v úplnom ŠOKU
(ilustračné foto).
Neďaleko Paríža došlo k streľbe: Hlásia zranených aj mŕtveho
Patrícia bola účastníčkou Farmy 13.
Foto
Veľká RADOSŤ mladej farmárky: Prišlo nám do života šťastie z nebies! FOTO ako dôkaz
Dorazila Flašíkova exmanželka Monika Beňová v sprievode svojho syna Martina či Robert Kaliňák.
Foto
Netradičný pohreb mediálneho mága Flašíka († 66): Rozlúčiť sa prišla aj exmanželka Beňová a zástup politikov
Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!