Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2016 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Tragický pád lietadla s futbalistami: Posledná komunikácia pilota s dispečermi!

Lietadlo s celým futbalovým tímom sa zrútilo v kolumbijských horách! Svetom otriasla obrovská tragédia. Krátko pred pristátím v kolumbijskej Bogote zmizlo z radarov lietadlo Avro RJ85 s 81 ľuďmi na palube vrátane 8 členov posádky.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Záchranárom sa podarilo z trosiek v nedostupnom teréne vytiahnuť aj preživších. Medzi pasažiermi bol kompletný futbalový tím Chapecoense aj s vedením klubu a novinármi. Mierili na finálový zápas juhoamerického pohára Copa Sudamericana. Príčinu nešťastia ešte len začínajú vyšetrovať, pilot však pred pádom hlásil riadiacej veži problémy s elektronikou.

Provinčný futbalový klub Chapecoense prežíval najlepšiu sezónu vo svojej histórii. Darilo sa mu v brazílskej prvej lige a postúpil do finále druhej najsledovanejšej klubovej súťaže na kontinente. Copa Sudamericana je obdobou Európskej ligy UEFA. Na letisku v bolívijskom Santa Cruz panovala pred odletom skvelá nálada. Na prvý z dvoch zápasov proti kolumbijskému Atléticu Nacional však mužstvo nedorazilo...

Otvoriť galériu

Chýbalo 15 minút

K havárii došlo v pondelok krátko pred polnocou miestneho času v provincii An­tioquia v hornatej oblasti neďaleko mesta Medellín. Do pristátia chýbalo necelých 15 minút. Stroj sa po páde rozlomil na dve časti. Na miesto okamžite vyrazilo 90 záchranárov, sanitky sa však dostali len asi na 30 minút cesty k vraku stroja, vrtuľníky pre hmlu vzlietnuť nemohli. Zranených museli prenášať na nosidlách ručne.

 

V oblasti navyše bolo len okolo 5 stupňov, tým, čo prežili, hrozilo ešte aj podchladenie. Prvý náraz prežilo podľa prvých správ desať ľudí, šiestich z nich sa podarilo dostať včas do nemocnice San Juan de Dios a bojovať o ich život – boli to obranca Alan Luciano Ruschel (27), brankár Jakson Follmann (24), Helio Hermito Zampier (31), novinár Rafael Valmorbida, letuška Ximena Suárez a palubný technik Erwin Tumiri. Stredopoliar Danilo skonal po prevoze do nemocnice.

Otvoriť galériu

Prvé slová po záchrane

Jeden zo zachránených začal krátko po ošetrení komunikovať so svojimi fanúšikmi na facebooku. „To sú najťažšie chvíle môjho života,“ napísal Alan Lucian Ruschel, ktorý sa v roku 2015 predstavil v drese Paranaense aj na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. Pri havárii utrpel zlomeninu bedrovej kosti a množstvo pomliaždenín.

„Všetci, čo sme ostali v klube, sme zdrvení tou hroznou správou. Sme tu v šatni mužstva na štadióne. Je tu zvyšok vedenia aj tímu,“ povedal jeden z viceprezidentov klubu Ivan Tozzo a opísal aj atmosféru v 200-tisícovom meste: „Veľa ľudí plače. Toto si nikto z nás nevedel predstaviť. Dúfame, že preživších bude čo najviac.“ Fanúšikovia sa zhromaždili pri štadióne, plakali, držali sa za ruky...

Otvoriť galériu

Krutá hra osudu

Podľa niektorých informácií mal tím pôvodne letieť charterovým letom priamo zo Sao Paula, to však brazílske úrady zamietli, preto pribudlo medzipristátie v Santa Cruz. V rovnakom lietadle cestovali pred tromi týždňami reprezentanti Argentíny vrátane Lionela Messiho do Brazílie na kvalifikačný zápas MS 2018.

Klub Chapecoense založili v roku 1973, ešte pred siedmimi rokmi bol účastníkom 4. ligy. Do najvyššej súťaže sa prebojoval predvlani, momentálne bol na 9. priečke. V prípade triumfu v Juhoamerickom pohári by sa mužstvo dostalo do prestížneho Pohára osloboditeľov.

Káder tvorili brazílski rodáci okrem jedného Argentínčana. Kapitán Cléber Santana hrával v minulosti za Atletico Madrid, autor postupového gólu Ananias bol na hosťovaní z Cruzeira, Matheus Biteco (21) bol kmeňovým hráčom bundesligového Hoffenheimu a brankár Marcelo Boeck (32) hral päť rokov v Európe za Sporting Lisbon (2011 - 2016). Brazília vyhlásila trojdňový štátny smútok. Vedenie klubu Nacional požiadalo organizátorov turnaja, aby trofej prisúdili práve klubu Chapecoense.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Čo zapríčinilo pád lietadla?!

O príčinách nešťastia sa špekuluje. Pilot upozorňoval dispečerov na údajne zlú elektroniku, viaceré zdroje však uvádzajú aj nedostatok paliva. Svoju úlohu mohlo zohrať aj počasie, keďže stroj letel naprieč búrkovým mrakom.

Posledná komunikácia pilota s dispečermi

1. Dispečeri letiska zaregistrovali, že pilot lietadla vyslal núdzový signál. Sťažoval sa na problémy s elektronikou.

2. Pilot začal v tiesni vypúšťať palivo, aby predišiel veľkému výbuchu bezprostredne po náraze.

3. Vzápätí uviedol, že má málo pohonných látok na to, aby úspešne doletel do Medellínu. Agentúra, ktorá riadi civilnú premávku v kolumbijskom vzdušnom priestore, pripustila možnosť, že lietadlu došlo palivo.

Na nehode sa mohla podpísať aj búrka

Otvoriť galériu

Peter Švec, pilot - Chyba elektroniky je široký pojem a len jej samotné zlyhanie nemuselo viesť ku katastrofe. V lietadle sú totiž záložné systémy. Z dostupných informácií mali nejakú poruchu, ktorú kapitán hlásil, ale rozhodli sa letieť, tak to bolo zrejme bezpečné. Ja môžem prezentovať len hypotézy, resp. opísanie faktov. Leteli v búrke, teda v počasí, ktoré je nebezpečné. Ak bol pilot šialenec a dokopali ho k tomu, aby letel aj v tomto počasí, a nefungoval by jeden z prvkov elektroniky, ktorým je meteorologický radar, nevedeli by identifikovať, kde sa nachádzajú tieto nebezpečné poveternostné javy. Zatiaľ však nie je dostatok informácií.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jč, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane