Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2016 11:55 | Správy | Domáce správy

Miroslav chcel prekročiť hranice, kryl sa slovenskou vlajkou: Prečo som ostnaté drôty prekročil nahý!

Šialenstvo alebo hrdinský čin? Na jar roku 2014 docent chémie Miroslav Iliaš (41) prestrihol ostnatý drôt medzi Izraelom a pásmom Gazy.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Do nebezpečnej zóny, ktorú strážia ozbrojení vojaci pripravení likvidovať votrelcov, vstúpil nahý a intímne miesta mu zakrývala iba slovenská vlajka. Pedagóg z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a proizraelský aktivista na Slovensku riskoval svoj život pre záchranu troch moslimsko-izraelských detí, ktoré chcel vrátiť do rúk ich mamy Galit (34), Židovky z Izraela. Šľachetný pokus Slováka sa však nevydaril a putoval na 37 dní do väzenia a naparili mu aj desaťročný zákaz vstupu do Izraela. Čo prekazilo jeho plán, ktorý vyšiel na svetlo sveta len teraz? 

 

Príbeh rodáka z Prievidze si všimli izraelské médiá a vďaka tomu sa dostal na verejnosť. Miroslav sa na internete dočítal o neľahkom osude mladej Židovky z Izraela, ktorá bojuje o svoje tri dcérky žijúce vo vojnovom pásme Gazy, osobne ju navštívil a rozhodol sa jej pomôcť. „Moji predkovia poslali veľa Židov v rámci holokaustu na smrť, teraz je čas im pomôcť. Za tých všetkých, ktorých zabili, chcem ja zachrániť aspoň troch,“ odôvodňoval svoj čin pre The Times off Israel profesor chémie Miroslav Iliaš.

Otvoriť galériu

Začalo sa to láskou

V roku 1999 si izraelská Židovka Galit vzala palestínskeho moslima Ramiho a konvertovala na islam. Žili v Hornom Nazarete, na území Izraela však Rami pracoval nelegálne. Po čase ho deportovali späť do Gazy a rodina odišla s ním. Vtedy už mali šesť detí - Jasmín (16), Tami (15), Maora (13), Daniela (10), dvojičky Sally a Dali (9).

„Po roku som to tam už viac nemohla zniesť,“ spomína Galit, ktorá v roku 2006 vzala synov Maora, Daniela i dcérku Tami a prešla naspäť do Izraela. „Ukázala som vojakom môj izraelský identifikačný preukaz. Dovolili mi prejsť, a tak som sa z Gazy vrátila do Izraela. Hádam som bola jediný Izraelčan, jediný Žid v pásme. Vedela som, že tam nechávam svoje tri deti, ale nemala som žiadnu inú možnosť,“ dodáva s tým, že v Gaze nechala iba mesačné dvojičky a najstaršiu dcéru Jasmín. S mužom sa nerozviedla a stále dúfala, že aj ostatné deti sa jej podarí dostať k sebe. O dva roky neskôr však jej muža zabili počas náletov v rámci izraelskej operácie s názvom Liate olovo v súvislosti s konfliktom s Hamasom. Nasledoval neúspešný boj o zvyšné tri deti s rodičmi nebohého manžela.

Nahý cez hranicu

A tu vstupuje do príbehu slovenský docent chémie z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorého oslovil osud rozdelenej rodiny. „Chceli sme získať deti naspäť k mame, ale nikto ma tam nevedel dostať, takže som urobil tento zúfalý krok,“ hovorí Miroslav Iliaš (41), ktorý kliešťami prestrihol ostnatý drôt na hraniciach Izraela a Gazy a nahý prekročil prísne stráženú líniu. „Slovenskú vlajku som si dal okolo seba preto, aby som ukázal, že som zahraničný aktivista a cudzinec,“ hovorí odvážlivec. Čoskoro nato ho obklopili ozbrojení vojaci a došlo aj k výstražnej streľbe do vzduchu.

Otvoriť galériu
Ako prešiel cez hranicu.
Zdroj: infografika NČ

„Žiaľ, nevyšlo to. Všetko som ‚pobabral‘ batohom, v ktorom bol list, ktorý sa nemal dostať do rúk Hamasu. Ak by som mal len list s pozvaním a mobil, nebol by problém,“ spomína na dramatické chvíle pre Nový Čas Miroslav, ktorý sa neskôr vojakom priznal, prečo prekročil hranice.

„Overili si, kto som, akademický pracovník zo Slovenska. Správali sa ku mne dobre,“ pokračuje Miroslav s tým, že jeho ponuku, aby ho vymenili za tri deti, odmietli. Napokon skončil vo väzení, kde strávil 37 dní a z toho 10 na samotke. Do veci bola zainteresovaná naša vláda i Červený kríž, ktorým sa Miroslava 17. júla 2014 podarilo dostať domov. Má na desať rokov zákaz vstupu do Izraela. Tri deti Jasmín (16), Sally (9) a Dali (9) stále nie sú s mamou.

Riskoval život

Milan Šuplata, zahraničnopolitický analytik

Všeobecne sa vie, že pásmo Gazy je strážené a  obklopené veľmi dômyselným plotom a akékoľvek narušenie tohto plota z  izraelskej strany sa trestá - spravidla sa strieľa, samozrejme, po vyzvaní. Takýto človek musel vedieť, že riskuje svoj život. Mal veľké šťastie, o tom niet pochýb. Myslím si však, že šťastie mala aj slovenská diplomacia, ktorá si neželá takéto incidenty, a  zrejme to stálo veľa úsilia, aby to vyrokovala. Ten človek veľmi riskoval a zrejme sa neoboznámil so základnými faktmi.

Konflikt v Gaze

Pásmo Gazy je síce v palestínskej samospráve, no Izrael má pod kontrolou prístup k moru aj vzdušný priestor. Izrael zaviedol blokádu pásma Gazy po tom, ako sa vlády nad územím po víťazstve vo voľbách v roku 2006 ujalo radikálne hnutie Hamas. V roku 2008 Hamas vyhlásil, že nepredĺži šesťmesačné prímerie s Izraelom, pokiaľ neskoncuje s blokádou Gazy. Reakciou Izraela bolo týždňové bombardovanie Gazy. Konflikt sa vyostril po raketových náletoch z palestínskej strany smerom na Izrael. Izraelské zložky 14. novembra 2012 následne zabili Ahmeda Džabarího, ktorý bol druhým najsilnejším mužom Hamasu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nh, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina