Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Špecialisti majú poplach: Polícia opätovne varuje pred nebezpečnou látkou v zásielkách!

Kto sa zahráva s nebezpečnou rádioaktívnou látkou? A prečo? Policajti a záchranné zložky vo štvrtok zasahovali na pracoviskách viacerých súdov a polície. Preverovali tam zásielky podozrivé, že obsahujú nebezpečnú látku.

V súvislosti s podozrivou listovou zásielkou, ktorá bola doručená v utorok na ministerstvo spravodlivosti, polícia eviduje zaslanie podobných zásielok na Okresný súd v Považskej Bystrici a Okresný súd v Poprade. V priebehu štvrtka boli doručené ďalšie podozrivé listové zásielky na Okresný súd v Kežmarku a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove. 

Polícia opätovne upozornila občanov, štátne inštitúcie a organizácie na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s doručenými listovými zásielkami, ktoré sa prejavujú adresátom nezvyčajné, neštandardné alebo podozrivé. V prípade doručenia podozrivej zásielky polícia žiada verejnosť, aby s ňou ďalej nemanipulovala a okamžite kontaktovala políciu na čísle 158. "Prípady zásielok s podozrivou látkou vyšetrujú policajti Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru. Vzhľadom na súčasný stav vyšetrovania nie je možné poskytnúť bližšie informácie," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ohrozená ministerka Žitňanská?!

Do budovy Ministerstva spravodlivosti v Bratislave prišla v utorok ráno obálka adresovaná ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej s výhražným listom, ktorý bol kontaminovaný nebezpečným rádioaktívnym prvkom amerícium 241. Pri jeho vdýchnutí hrozí poškodenie pľúc až smrť. Podľa protokolu o meraní nebezpečných látok na ministerstvo spravodlivosti doručili obálku s listom, v ktorom sa písalo o tom, že je kontaminovaný radiáciou. Nový Čas zistil, že zásielka bola doručená do podateľne samotného rezortu, kde ho otvorili a neskôr posunuli až do kancelárie ministerky Žitňanskej, ktorá s ním mala prísť do kontaktu. Okamžite sa rozbehli mimoriadne bezpečnostné opatrenia a na ministerstve zasahovali hasiči aj polícia, ktorí jeho časť evakuovali. Spočiatku po prvotných testoch mali byť výsledky zásielky negatívne, keďže experti nedisponovali technikou, ktorá by nebezpečné prvky odhalila.

 

Neskôr sa však obálka s listom dostala do Kontrolného chemického laboratória CO v Nitre. „Na základe meraní sme zistili, že vzorka - obálka s listom, bola kontaminovaná rádionuklidom amerícium - Am-241,“ uviedol vedúci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany Miloš Kosír. Intenzita ožiarenia zvonku pre organizmus nebola podľa našich meraní nebezpečná, avšak odborníci zatiaľ nevedia posúdiť mieru vnútornej kontaminácie osôb. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!