Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2016 12:02 | Správy | Domáce správy

Jadrový útok na ministerstvo spustil vyšetrovanie v najvyššom stupni utajenia: Žitňanská v ohrození života?!

Obrovský poplach na najvyšších miestach v štáte! Ministerstvo spravodlivosti, na ktorého čele je Lucia Žitňanská (52), sa stalo priamym terčom jadrového útoku.

Podľa zistení Nového Času prišla do budovy v centre Bratislavy v utorok ráno obálka s výhražným listom, ktorý bol kontaminovaný životunebezpečným rádioaktívnym prvkom amerícium 241. Pri jeho vdýchnutí hrozí ťažké poškodenie pľúc až smrť. Nový Čas má k dispozícii správu z chemického laboratória v Nitre, ktorá informácie potvrdzuje. Ako mohli vystaviť ministerku takejto hrozbe? 

Podľa protokolu o meraní nebezpečných látok na ministerstvo spravodlivosti doručili obálku s listom, v ktorom sa písalo o tom, že je kontaminovaný radiáciou. Nový Čas zistil, že zásielka bola doručená do podateľne samotného rezortu, kde ho otvorili a neskôr posunuli až do kancelárie ministerky Lucie Žitňanskej, ktorá s ním mala prísť do kontaktu. Okamžite sa rozbehli mimoriadne bezpečnostné opatrenia a na ministerstve zasahovali hasiči aj polícia, ktorí jeho časť evakuovali. Spočiatku po prvotných testoch mali byť výsledky zásielky negatívne, keďže experti nedisponovali technikou, ktorá by nebezpečné prvky odhalila.

Neskôr sa však obálka s listom dostala do Kontrolného chemického laboratória CO v Nitre. „Na základe meraní sme zistili, že vzorka - obálka s listom, bola kontaminovaná rádionuklidom amerícium - Am-241,“ uvádza vedúci laboratória Miloš Kosír v protokole o meraní nebezpečných látok.

Otvoriť galériu

 

Život ohrozujúci prvok

Vzápätí dodáva, že ide o životunebezpečný prvok, ktorý vyžaruje žiarenie alfa, beta aj gama a je nutné manipulovať s ním „za prísnych bezpečnostných opatrení na prácu s rádioaktívnymi materiálmi“. Práve žiarenie alfa je obzvlášť nebezpečné pri vdýchnutí, požití aj v prašnom prostredí či kontakte s rukami. Prízvukujú, že rizikom tak mohla byť aj kontaminácia pri otváraní obálky a manipulácii s listom. Kosír sa vyjadril aj k samotnému nebezpečenstvu rádioaktívneho listu. „Intenzita ožiarenia zvonku pre organizmus nebola podľa našich meraní nebezpečná, avšak nevieme posúdiť mieru vnútornej kontaminácie osôb (najmä dýchacie orgány), ktoré manipulovali s listom,“ dodáva.

Polícia potvrdila incident

Samotná Žitňanská na naše otázky, či prišla do priameho kontaktu s obálkou a či podstúpila špeciálne merania, počas dňa nereagovala. Polícia však rovnako potvrdila, že list doručený na ministerstvo obsahoval nebezpečný materiál. „Ten je spôsobilý pri vdýchnutí alebo požití vyvolať ohrozenie alebo poškodenie zdravia,“ uviedol hovorca Michal Slivka. Dodal, že vyhrážky anonyma boli adresované zamestnancom v oblasti justície, prokuratúry a polície. Ministerstvo vnútra zároveň upozornilo štátne inštitúcie na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s doručenými listovými zásielkami, ktoré sa javia ako podozrivé. Podľa našich informácií dokonca prišli rovnaké zásielky ďalším dvom sudcom na Slovensku.

 

Vdýchnutie poškodzuje pľúcne tkanivo

Karol Holý, zástupca vedúceho Katedry jadrovej fyziky a biofyziky na UK v Bratislave

- Je to antropogénny rádionuklid, ktorý je produkovaný v jadrových reaktoroch. Jeho polčas rozpadu je 432 rokov. Pri jeho premene sú emitované alfačastice prevažne s energiou 5,48 megaelektrón voltov. Patrí medzi vysoko toxické rádionuklidy. Pri jeho vdýchnutí môžu emitované alfačastice poškodzovať pľúcne tkanivo. Z biologického hľadiska sa ukladá prevažne v kostiach.

Ako sa mohla ministerka dostať až k listu?

 

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik:

- Zásielky prichádzajú na hlavnú spisovňu ministerstva, odtiaľ sa podľa adresáta preposielajú na konkrétne sekcie, prípadne na kanceláriu ministra. V prípade, že tam je napísané do vlastných rúk, tak sa pošta neotvára, ale otvára sa až na sekretariáte ministra. Ak tam nie je napísané do vlastných rúk, tak sa to otvára priamo na spisovni, kde je najohrozenejšia práve osoba zodpovedná za príjem pošty. Pokiaľ list zvonku nevykazuje nejaké znaky nebezpečenstva, tak je pošta bežne otváraná bez toho, aby bola hlbšie kontrolovaná. Ak je aj list určený priamo do rúk ministra, tak ho neotvára minister, ale jeho blízky spolupracovník, ktorý mu pripravuje poštu.

Čo je amerícium 24l

- rádioaktívny a životunebezpečný prvok

- syntetický chemický prvok, ktorý sa v prírode nevyskytuje

- je striebornej farby, ktorá sa pôsobením vzdušného kyslíka mení na sivastú

- vyžaruje žiarenie alfa, beta aj gama, a preto je potrebné s ním manipulovať za dodržania bezpečnostných opatrení na prácu s rádioaktívnymi materiálmi

- alfa žiarenie s krátkym doletom je zvlášť nebezpečné pri inhalácii a vnútornej kontaminácii

Otvoriť galériu

Hodnoty dávkového príkonu (žiarenia)

Bežné hodnoty 100 do 160 nGy/h

Obálka s listom u Žitňanskej 450 až 700 nGy/h

Smrteľné nebezpečenstvo väčšie ako 10 000 nGy/h

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká, Martin Hanzel, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu