Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2016 11:55 | Správy | Politika

Nový prezident USA zapôsobil aj na našich politikov: Toto sú sloven skí Trumpovia!

Prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa (70) v amerických prezidentských voľbách spustilo vlnu pohoršenia, ale aj nadšených reakcií z celého sveta.

Nová hlava Spojených štátov totiž zaujala najmä svojou radikálnou rétorikou, neštandardnými postojmi, xenofóbnymi komentármi či sľubmi, ktoré mnohým spôsobili na tvárach hlboké vrásky. Z prvotných reakcií niektorých našich politikov vidieť, že Trump na nich napriek všetkým svojim chybám poriadne zapôsobil. Kto sú „slovenskí Trumpovia“ a plánujú sa jeho názormi inšpirovať?

Boris "Donald" Kollár

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: anc

Ako najväčší zástanca Trumpa sa na Slovensku profiloval milionár Boris Kollár, podľa ktorého prináša zmenu do politiky. „Vysmievali sa z neho, ale zmýlili sa. Svet sa mení a bude sa meniť aj Európa,“ tvrdil šéf strany Sme rodina. Na otázku Nového Času, či bude nasledovať Trumpa aj vo vulgárnych vyjadreniach či v škandáloch, odpovedal jasne: „Nechcem sa po nikom opičiť, robím vlastnú politiku, nie som Donald Trump. Idem si po svojom. Je mi sympatická jeho rétorika a chcem zostať neštandardným politikom. Štandardným už odzvonilo,“ dodal zásadovo Kollár.

Politický analytik Eduard Chmelár si myslí, že dnes je moderné hovoriť o sebe, že nie ste politikom. „Lebo byť politik je nadávka. Donald Trump to využíval. Od demokratov bola chyba, že postavili Clintonovú, ktorá je popísaným listom papiera,“ tvrdí odborník.

Robert „Donald“ Fico

Otvoriť galériu
Robert Fico
Zdroj: anc

 

Premiér v posledných mesiacoch rozbehol kampaň za posilnenie imidžu vládneho Smeru. Na početných bilbordoch hlása, že držia slovo. K Trumpovi sa čiastočne hlásil už pred samotnými voľbami. „Prečo sa vytvára dojem, že zmena by bola k horšiemu?“ pýtal sa Fico s tým, že by privítal zmenu postoja Bieleho domu k Moskve. Hneď po víťazstve republikána nezabudol svojsky poznamenať, že „svet aj Slovensko sú úplne iné, ako ich opisujú médiá“. „Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa ukázala,“ dodal Fico.

Politológ Grigorij Mesežnikov hovorí, že pre našich politikov nie je nevyhnutné preberať všetky Trumpove komunikačné prvky. „To, čo funguje v Amerike, nemusí fungovať aj tu, ale určite sa tomuto trendu budú chcieť niektorí prispôsobiť. Sám premiér už využíva populistické prvky a zrejme to bude zosilňovať,“ zamýšľa sa expert.

Richard „Donald“ Sulík

Otvoriť galériu
Richard Sulík
Zdroj: anc

Šéf liberálov Trumpovi hneď po zvolení gratuloval. „Dúfam, že rýchlo pochopí, že už nie je v kampani a že teraz musí byť štátnik,“ uviedol. Sulík však tesne pred rozhodnutím prekvapil svojimi vyjadreniami, ktoré príliš nekorešpondujú s agendou Slobody a Solidarity. „Bojuje sa za práva všelijakých menšín, migrantov, proti najmenším prejavom extrémizmu, rasizmu... s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny americký muž je najväčším chudákom,“ ostro sa zastal republikána.

Nový Čas sa zaujímal o to, či chce v blízkom čase zostriť svoje názory podobným spôsobom a či ho k tomu donútil práve Trump. „Plánujem sa inšpirovať naším volebným programom a našou víziou. Neplánujem meniť seba ani náš program. V rámci politickej korektnosti sme to prehnali a nakoniec sú už všetky možné menšiny privilegované viac ako väčšina. Ide o to nájsť vyváženosť - som za to, aby mali menšiny práva, ale nie do takej miery, aby bola väčšina diskriminovaná,“ otvorene priznal Sulík.

Politici budú radikálnejší

Tomáš Koziak, politológ: Obsah majú s Trumpom odlišný, ale formu si určite prispôsobia. V Amerike bolo veľa inšpiratívnych vecí pre „slovenských Trumpov“ - radikálna rétorika, absolútna strata politickej korektnosti, útoky na menšiny, a toto bude inšpiráciou pre ľudí, ktorí ho obdivujú. Môže to dospieť k ďalšej radikalizácii politiky, extrémnejším prejavom voči menšinám, veľmi silnej antiutečeneckej rétorike. Politika bude populistickejšia a bude sa klásť menší dôraz na obsah a väčší na formu - hrubší slovník, viac populistických sloganov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN