Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2016 07:39 | Správy | Zahraničné správy

Vyšetrovanie tesne pred voľbami: Hillary Clinton preposiela úradné maily svojej dcére!

Kandidátka Demokratickej strany v roku 2009, keď bola ministerkou zahraničných vecí, preposlala svojej dcére Chelsei e-mail obsahujúci informáciu získanú od zamestnancov Bieleho domu.

Tento e-mail bol medzi tými, ktoré v piatok zverejnil americký rezort diplomacie v rámci plnenia príslušného súdneho nariadenia. E-mail datovaný 19. decembrom 2009 Hillary Clinton dostala od zástupcu prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Fromana cez zamestnanca svojho aparátu Jacoba Sullivana. Svedčia o tom ich e-mailové adresy v príslušných kolónkach.

Mail preposlala svojej dcére s poznámku: "Pozri si to". Ako prijímateľ je v príslušnej kolónke uvedené meno Diane Reynolds, ktoré Chelsea Clinton používala pri komunikácii so zamestnancami ministerstva zahraničných vecí. Obsah e-mailu nie je známy, pretože bol pred zverejnením začiernený. Je na ňom však poznámka, že stupeň tajné mu bol pridelený až 30. októbra 2015. Vzhľadom na profesionálne aktivity osôb v reťazci, ktorým e-mail prešiel, a jeho načasovanie by sa text podľa analytikov mohol týkať priebehu kodanskej klimatickej konferencie.

Denník New York Times na svojej webovej stránke poukázal na to, že obsah e-mailu nebol síce v danom období utajenou informáciou, ale takéto zdieľanie medzi vysokopostavenými štátnymi úradníkmi a ľuďmi mimo vlády, aj keď ide o blízkych príbuzných, je veľmi neobvyklé. Medzi v piatok zverejnenými 74 e-mailmi, ktoré boli uložené na jej súkromnom servere, boli aj dva s rovnakým stupňom utajenia. Týkali sa Spojených arabských emirátov a Afganistanu.

 

Nové e-maily boli objavené v rámci samostatného vyšetrovania bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera, odlúčeného manžela Clintonovej asistentky Humy Abedin. Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa o Weinera zaujíma v súvislosti s jeho sexuálne ladenými SMS správami adresovanými okrem iných osôb aj 15-ročnému dievčaťu.

Predchádzajúce prešetrovanie tejto kauzy sa skončilo v lete. FBI a ministerstvo spravodlivosti vtedy oznámili, že nebudú Hillary Clinton brať na zodpovednosť za používanie súkromného servera na služobné účely. Jej súper vo voľbách, republikánsky kandidát Donald Trump, e-mailový škandál s obľubou využíva vo svojej kampani na útoky proti svojej rivalke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mama Andrea je na dcéru pyšná.
Foto
Natália (16) je prvá majsterka Európy MMA zo Slovenska: Spolužiaci majú predo mnou rešpekt! Čo hovorí mama?
Práca europoslanca prináša výhody, ale má aj tienisté stránky.
O čo bojujú kandidáti v eurovoľbách: Lákavé benefity i tienisté stránky!
Foto
Nehrajú, no mieria na vrchol: Rusi dobýjajú rebríček IIHF!
Woman with closed eyes covering her ears in the street while vehicles are passing by fast in the background. Stressful and frustrating situation. Noise pollution concept. Radial blur filter applied.
NAJHLASNEJŠÍ zvuk na svete, by vás dokázal zabiť! Odborníci vysvetlili, prečo to tak je
Český premiér Petr Fiala.
Do českej výzvy pre Ukrajinu sa zapojilo 15 krajín: Fiala prezradil, kedy pošlú prvú muníciu
Stav Roberta Fica je stabilizovaný.
Zvrat 2 týždne po atentáte: Muž, ktorý strieľal na Fica, je v nemocnici!
Helena Vondráčková.
Vondráčková ostala z fanúšikov na Slovensku v údive: TOTO spevácku divu veľmi prekvapilo!
(ilustračné foto).
Výstrahy pred búrkami: Považie zažije extrémne dažde, silný vietor aj krupobitie
Prague, Czech republic - October 1, 2015: Volkswagen car maker logo on a building of dealership on October 1, 2015 in Prague, Czech republic.
Volkswagen chystá revolúciu na trhu áut: Pozrite sa, čo plánuje! Príde to už o tri roky
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Prezidentka podpísala nový zákon: Týkať sa má rozpočtových pravidiel verejnej správy
Foto
Športový svet oplakáva ďalší mladý život... Vychádzajúci talent mal iba 26 rokov
Najdôležitejšie je sústredené a kvalitné zacvičenie cvikov.
Chcete spomaliť starnutie? TOTO cvičenie je ako zázrak: Vyskúšajte to!