Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2016 15:15 | Správy | Politika

Za odvolanie Fica hlasovali všetci opoziční poslanci: Premiér im adresoval štipľavé vety

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo svojej funkcii. Za jeho odvolanie, ktoré iniciovala opozícia pre jeho nečinnosť v daňovej kauze Bašternák, v piatok hlasovalo len 36 poslancov zo 116 prítomných.

Na vyslovenie nedôvery bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Premiéra Fica vo funkcii podržali všetci prítomní koaliční poslanci. Za jeho odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci. Celý klub ĽSNS v sále chýbal. Opozícia tvrdila, že premiér je svojím postojom po odhalení kauzy Bašternák, jej bagatelizovaním a zámerným odsúvaním tohto obrovského problému hanbou SR práve v čase jej predsedníctva v Rade EÚ.

"Robert Fico svojím konaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy," upozornila opozícia v odôvodnení návrhu. Podľa poslancov také masívne podozrenia z korupcie, akým čelí minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), nemajú obdobu od éry mečiarizmu.

Predseda vlády vo svojom vystúpení označil mimoriadnu schôdzu za zbytočnú, bezdôvodnú, pričom ju organizujú nedôveryhodní ľudia s cieľom budovať si permanentnú politickú imunitu. Fico vidí dva dôvody, prečo opozícia takéto schôdze organizuje. "Buduje si permanentnú imunitu. Viacerí predstavitelia opozície čelia vážnym podozreniam zo spáchania trestnej činnosti. Tento cirkus robia preto, aby si vybudovali permanentnú politickú imunitu, a domnievajú sa, že keď sa tieto podozrenia potvrdia, budú môcť kričať, že vidíte, to je preto, že sme upozorňovali, že toto sú tí zločinci," povedal premiér.

 

Ako druhý a hlavný dôvod vidí sklamanie opozície po voľbách. "Strieľali šampanské, rozdávali sa funkcie. Potom prišlo vytriezvenie, lebo strany, ktoré majú zdravý rozum, pochopili, v čom je význam stability, a postavili silnú koalíciu. Sklamanie je o to hlbšie, že si uvedomujú, že neexistuje nejaká alternatívna ponuka voči koalícii. Preto prichádzajú s filozofiou politickej nenávisti. Vedia, že nie je možné alternovať hospodárske a sociálne výsledky vlády, tak sa nás snažia vtiahnuť do politiky nenávisti. Chcú vyvolať dojem, že sme rozhádaní, aby verejnosť bola ešte nahnevanejšia a povedala si, že oni sú všetci rovnakí," povedal predseda vlády.

Fico je podľa svojich slov hrdý, že tu máme koalíciu zloženú z troch strán, ktoré rešpektujú demokratické pravidlá hry. "Som hrdý, že sme postavili koalíciu na stranách, ktoré tvrdo pracujú na svojich štruktúrach. Je to obrovský rozdiel v porovnaní s tým, čo je na druhej strane. Novotvary založené na internete, strany so štyrmi členmi, pri ktorých nevieme nič o ich financovaní. Urobím všetko pre to, aby sme v týchto demokratických tradíciách pokračovali ďalej," uistil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Katar bije na poplach: Verejná výzva na urýchlenie prijatia opatrení! Na Rafah sa plánuje niečo hrozné
Hlavné mesto čaká veľké dopravné obmedzenie: Mostu SNP sa v nedeľu radšej vyhnite!
Múzeum sa nachádza v centre Liptovského Mikuláša.
Váš Tip
V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pripravili novú komentovanú prehliadku: Na TOTO sa môžu návštevníci tešiť!
(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)
(ilustračné foto)
Rodina miliardárov šokovala: TAKTO chce pomôcť stovkám domácností! Padne vám sánka, čo idú urobiť
Ilustračné foto
Na verejnosti sa stal terčom útoku ďalší politik: Udieranie do hlavy a krku ťažkým predmetom?!
Foto
Šatan prehovoril o nominácii: Najťažšie rozhodnutie v repre! Kto ide na MS?