Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2016 15:17 | Správy | Politika

Reakcie politikov na Lipšicov krok: Spravil správnu vec? Mali by sa inšpirovať aj Fico a Kaliňák?

Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) urobil rozhodnutie vzbudzujúce rešpekt, myslí si František Šebej z koaličnej strany Most-Híd.

"Rozhodol sa nečakať na konzekvencie, isto to nebolo ľahké rozhodnutie," povedal.

Koaličná SNS Lipšicovo rozhodnutie rešpektuje. "Beriem ho na vedomie," napísal v reakcii predseda strany i Národnej rady SR Andrej Danko.

Opozičný poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) urobil správnu vec, keď sa k 30. septembru rozhodol vzdať svojho poslaneckého mandátu. Povedal to vo štvrtok podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga.

 

"Úplne rozumiem Danielovi Lipšicovi, chápem jeho krok. V jeho situácii by som asi postupoval rovnako. Tragédia, ktorá sa stala, či už zavinene, alebo nezavinene, je mementom v jeho osobnom živote a určite by mu to spôsobovalo bariéry aj v politickom živote," povedal Žiga.

Podľa jeho slov toto je moment, kedy by sa mala aj politická garnitúra zamyslieť nad tým, ako sa robí politika. "Pamätám si to aj v tomto parlamente aj v predchádzajúcich vládach, že politika sa robila korektne, v politickom ringu sme si to rozdali, ale nikdy sa do toho nezaťahovala rodina či osobný život," upozornil Žiga s tým, že pomery sa zmenili a možno aj opozícia by sa mala zamyslieť, či toto práve nie je ten moment, kedy by politici mali proti sebe bojovať len politickými nástrojmi.

Na otázku, či by sa Lipšicovým rozhodnutím nemali inšpirovať aj premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD), odpovedal Žiga negatívne. "Asi nechceme porovnávať spolitizovanú kauzu Bašternák s ľudskou tragédiou, ktorá sa stala pri autonehode," dodal minister.

Predpoklad Daniela Lipšica, podľa ktorého by v dôsledku pondelkovej (19.9.) tragickej dopravnej nehody už nemohol poslanecký mandát vykonávať plnohodnotne, má svoju logiku. „Ak by ostal poslancom Národnej rady SR, mal by sťaženú prácu. Vzhľadom na kvalitu poslancov, ktorí tam sú. Hrešili by ho a nadávali by mu do vrahov, hoci ešte vôbec nie je isté, či tú dopravnú nehodu zapríčinil on, alebo nie,“ povedal v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Ak sa Lipšic vzdal poslaneckého mandátu napriek tomu, že nemá na tragédii žiadnu vinu a spôsobil ju iba chodec, nastavil podľa Hrabka latku aj ostatným poslancom naozaj vysoko. A v takom prípade má podľa neho časom šancu na reštart aj Lipšicova politická kariéra. „V prípade, ak polícia uzatvorí prípad s tým, že nebol vinný. Že sa nijakým spôsobom nepodieľal na tejto tragickej udalosti. Robil to, čo robiť mal, venoval sa riadeniu vozidla... Jednoducho, ak polícia vyšetrí ten prípad tak, že to bola chyba chodca, je možný politický reštart. V opačnom prípade, ak bude spoluvinný alebo vinný, myslím si, že v politike nadobro skončil,“ odhadol Hrabko.

Lipšic vo štvrtok oznámil, že k 30. septembru sa vzdá poslaneckého mandátu. "Nedokázal by som túto funkciu už vykonávať naplno," povedal. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?