Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2016 18:20 | Správy | Peniaze

Dobré správy pre východniarov: Investor chce zamestnať 200 ľudí!

V Košickom kraji sú desiatky priemyselných parkov a zón. Časť z nich však nie je obsadená.

Investorov odrádza zlá infraštruktúra či nedostatočné kapacity inžinierskych sietí. Vo Veľkej Ide v okrese Košice – okolie v týchto dňoch finišujú so stavebnými povoleniami pre vstup nového, v poradí tretieho investora, strojársku spoločnosť Energyco.

V Košickom kraji Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) eviduje vo svojej databáze 219 nehnuteľností, ktoré ponúka potenciálnym investorom. "Z tohto počtu je 95 nehnuteľností charakteru 'zelených plôch' a 114 hnedých priemyselných zón a existujúcich výrobných objektov. Charakteristiku priemyselných parkov z tohto počtu napĺňa desať nehnuteľností,“ uviedol pre TASR hovorca SARIO Richard Dírer.

Priemyselné parky, či už "zelené plochy", alebo existujúce výrobné objekty, sú podľa jeho slov v rôznom štádiu obsadenosti - od plne voľných lokalít až po plne obsadené priemyselné parky a zóny. "Agentúra SARIO aktívne ponúka všetky priemyselné parky na území SR a nezasahuje a ani nemôže zasahovať do rozhodnutia investorov o výbere lokality," vysvetlil hovorca.

 

Vo Veľkej Ide majú priemyselný park takmer šesť rokov. Pôsobia tam dve zahraničné spoločnosti, ktoré zamestnávajú približne 1500 ľudí. V týchto dňoch podľa starostu obce pripravujú podklady pre vstup nového investora.

"V súčasnosti sa dokončujú stavebné povolenia na vstup ďalšieho investora. Je to spoločnosť Energyco, ktorá sa má etablovať do konca roka. Malo by vzniknúť okolo 150 až 200 pracovných miest a samozrejme majitelia priemyselného parku aj my rokujeme s ďalšími zahraničnými investormi. Po treťom investorovi ostane ešte asi 30 až 40 percent voľnej plochy v priemyselnom parku,“ uviedol pre TASR starosta obce Július Beluscsák.

Prilákať nových investorov do obce je podľa jeho slov náročné. Je za tým i konkurencia. "Je to pomerne dosť náročné, nakoľko v blízkosti sa nachádza i ďalší priemyselný park Kechnec a potom máme priemyselný park pri letisku v Košiciach. Sú aj iné priemyselné parky, ktoré sú nefunkčné, na východnom Slovensku - pri Vranove nad Topľou alebo pri Humennom. Aj z toho dôvodu vlastne každý lobuje pre svoj priemyselný park," skonštatoval Beluscsák. SARIO eviduje viaceré dôvody, pre ktoré sa nechcú investori etablovať na východnom Slovensku.

"Medzi hlavné dôvody, s ktorými sa stretávame, patrí vysoká vzdialenosť niektorých priemyselných lokalít od diaľničného napojenia a ostatnej dopravnej infraštruktúry, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatočné kapacity inžinierskych sietí v priemyselných parkoch a nedobudovaná infraštruktúra priemyselných lokalít," dodal Dírer.

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vybavujete si TENTO doklad? Ministerstvo varuje: S týmto musíte počítať
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s Emmanuelom Macronom počas návštevy Francúzska.
Foto
Stretnutie Macrona a Si Ťin-pchinga: Francúzsky prezident hovorí o historickom bode zlomu!
Čo si už podvodníci nevymyslia?
Váš Tip
Do nezmyslu, ktorému Slováci naleteli, zatiahli najznámejšieho čarodejníka: Čo má autorka Harryho Pottera s Ruskom?!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Doplatí krajina na ministrove slová?! Rusko si predvolalo zahraničného diplomata: Svoje manévre si bránia
ilustračné foto
Aktualizované
Tragédia v nemocnici Poprade: Senior († 65) vypadol z okna toaliet! Čo sa stalo?
Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
Polícia pátra po dvoch nezvestných 17-ročných dievčatách
Polícia pátra po nezvestných 17-ročných dievčatách: Videli ste ich?
(ilustračné foto)
Novinky o predčasnom dôchodku: Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok!
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné