Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2016 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Slová, ktoré vás dojmú: Takto herci spomínajú na Juraja Slezáčka (†73)

Herci spomínajú na svojho kolegu ale aj kamaráta Juraja Slezáčka, ktorý odišiel do hereckého neba.

Stretávali sme sa v kaviarničke

Otvoriť galériu

Ivan Letko (81), herec: Ako kolegovia a partneri sme sa na jednom javisku nestretli, zato dosť sme spolu vedľa seba pôsobili na VŠMU pri hereckej pedagogike. Vždy som obdivoval jeho vitalitu, zmysel pre účinnú pointu, jeho nenapodobiteľný humor. Nezabudnem ani na naše časté stretnutia v jeho obľúbenej vinárničke práve v Piešťanoch, kde nás navždy opustil. Je mi za ním nesmierne smutno.

Páčil sa mi jeho nadhľad

Otvoriť galériu

Ján Greššo (63), herec, bývalý riaditeľ DAB v Nitre: Jurko, vždy sa mi páčil tvoj nadhľad, ktorým si sa díval na všetko „dôležité“ a „neprekonateľne vážne“... Asi preto sme si rozumeli a mali k sebe blízko... už od čias, keď si ma učil v škole. Pozdravuj, prosím ťa všetky naše vzácne vzory, všetkých našich milých, s ktorými si sa v nebi stretol. Neviem kedy, ale určite dovidenia.

Statočný bojovník

Otvoriť galériu

Zuzana Vačková (47), herečka a žiačka: Je mi to ľúto. Ostane v mojom srdci ako nesmierne ľudský herecký velikán, môj pedagóg herectva, neskôr kolega s veľkým srdcom, milovník života, dobrý človek, statočný bojovník s nepriazňou osudu. Bude mi veľmi chýbať.

Vtipné esemesky k narodeninám

Otvoriť galériu

 

Richard Stanke (49), herec a žiak: Juraj bol spolu s Milošom Pietorom a Ivanom Letkom mojím pedagógom na VŠMU. Po skončení školy a nástupe do SND sme si vzájomne každý rok priali k narodeninám, keďže sme boli obaja januároví Kozorožci, buď esemeskou, alebo telefonicky. A Juraj to robil vždy s vtipom jemu vlastným. Bude mi chýbať jeho osobitý humor a hlavne mi bude chýbať ako človek s veľkým srdcom. Za všetko ti vďaka, Ďuri.

Mal svojský čierny humor

Otvoriť galériu

Ľubo Gregor (73), herec a spolužiak: V piatok sme boli s manželkou v Piešťanoch. Zastavili sme sa vo viacerých obchodoch a všade mi predavačky hovorili o Ďurovi Slezáčkovi. Spomínali ho, že ho tam často vídajú a pravidelne tam chodieva. Ďuro bol kedysi môj spolužiak na VŠMU a tajne som dúfal, že ho v Piešťanoch stretnem. V noci, keď umieral, strhla sa obrovská búrka a myslel som, že sa schovám do pivnice, také blesky udierali. Hoci sme neboli nejakí veľkí priatelia, rešpektovali sme sa a jeho smrť sa ma veľmi dotkla. Bol introvert a mal svojský čierny humor. Zrejme chcel pôsobiť ako nejaký anglický džentlmen, a tak sa aj správal. Vedel veľmi dobre vychádzať s ľuďmi a k sebe bol veľmi kritický, nehanbil sa o sebe povedať pravdu, za čo si ho všetci vážili.

Veľa ľudí mu vďačí za pomoc

Otvoriť galériu

Božidara Turzonovová (74), herečka: Je mi to veľmi, veľmi ľúto. Boli sme si veľmi blízki od prvej chvíle, keď ako študent prišiel do Bratislavy. V mojich očiach to bol divadelný principál v tom najpravejšom slova zmysle. Veľa pomáhal, mnoho ľudí zo súboru mu vďačí za pomoc v zdravotných aj v súkromných problémoch. Pokiaľ sa dalo, vždy bol poruke a pripravený. Fungoval spoľahlivo ako šéf, previedol nás s eleganciou a spravodlivosťou cez všetky komplikované obdobia, ktoré sme museli ako SND prežiť.

Pripravoval som ho na herectvo

Otvoriť galériu
Milan Lasica (76), herec
Zdroj: Andrea Jacenková

Milan Lasica (76), herec: Na Juraja si spomínam ešte z detstva. Naše rodiny sa priatelili. Spomínam si, ako za mnou prišiel, že chce študovať na VŠMU, aby som mu poradil, pretože ja som tam už študoval, ale nie herectvo. Spolu sme sa pripravovali, a to, že ho prijali, považujem aj za svoj úspech. Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo. Toto bola prvá spomienka, ktorá sa mi vynorila v súvislosti s Jurajom.

Tešil sa, že sa uzdraví

Otvoriť galériu

Milka Vášáryová (74), herečka: Vždy som Juraja obdivovala, lebo bol statočný človek, neskutočný džentlmen, skvelý šéf. Mala som ho rada pre jeho prístup k životu, nedal sa zlomiť napriek všetkému, čo ho v živote prenasledovalo. Obdivovala som jeho humor. Preňho je to možno vykúpenie, ale ja viem, že sa snažil a do posledných chvíľ sa tešil, že sa uzdraví. Nikdy som ho nepočula sťažovať sa, veľmi statočne šiel životom. Bol milý, láskavý kolega, ochotný vždy pomôcť. Smútim za ním.

Ponúkol mi angažmán

Otvoriť galériu
Vlado Kobielsky.
Zdroj: gt, jac, mh, jf

Vladimír Kobielsky (41), herec: Juraj bol mojím dekanom na VŠMU, bol riaditeľom činohry, ktorý mi ponúkol angažmán v SND, vďaka nemu som prežil rok vojenčiny v Armádnom umeleckom súbore. Intenzívne sme sa stretávali v divadle aj pred kamerami. Vždy som sa tešil na jeho vtipné glosy. Mal úžasný zmysel pre humor, životný nadhľad a obrovské srdce pre divadlo a ľudí okolo seba. Vždy ochotne každému pomohol, ak ho o to požiadal. Bude mi za ním nesmierne smutno a ďakujem mu za všetko. Úprimnú sústrasť pani Jelke.

Bol veľmi dobrý kapitán

Otvoriť galériu
Martin Huba
Zdroj: gt

Martin Huba (73), herec: Juraj vedel celé desaťročia Činohru SND vďaka svojej slušnosti a svojej prísnej výchove z domu riadiť tak, že sme bez väčších úrazov doplávali vždy do prístavu, ktorý Juraj považoval za dobrý. Bol veľmi dobrý kapitán. Bytostne miloval divadlo, bol veľmi dobrý kolega, cez všetky ťažké chvíle nikomu neublížil a nekonečnému množstvu ľudí pomohol.

Miloval Piešťany

Otvoriť galériu

Mária Kráľovičová (89), herečka: Jurko bol skvelý kolega, priateľ, obaja sme milovali Piešťany, to nás tiež spájalo. Vždy každému nezištne pomohol, bol veľký džentlmen a muž s obrovskou noblesou. Spravodlivý riaditeľ a fantastický kamarát.

Všetko vedel vybaviť

Otvoriť galériu

Zuzana Kocúriková (67), herečka: Bol fantastický dlhoročný riaditeľ, keď bol niekto v nepríjemnostiach, vždy to vedel vybaviť, pomôcť. Bol senzačný, pritom veľmi priateľský, ústretový, ohromný riaditeľ. A, samozrejme, dobrý kolega, dobrý človek.

Mal veľké srdce

Otvoriť galériu

Ján Koleník (36), herec: Juraj mal veľké srdce, humor, nadhľad a  veľkú šarmantnú dávku cynizmu, čo sú vlastnosti, ktoré má mať dobrý pedagóg, dekan, riaditeľ divadla, a herec. Za mnohé som mu vďačný.

Najkrajšia spolupráca

Otvoriť galériu

Ľubomír Feldek (79), spisovateľ: V roku 1988 hral v mojej hre Skúška bufetára. To bola naša najkrajšia spolu práca, lebo v  tej hre sa pripravovala Nežná revolúcia. Bol dobrý priateľ, dobrý človek, je mi to ľúto. Vyslovujem úprimnú sústrasť jeho manželke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!