Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Mark a Margo den Houtingovci založili na Slovensku naturistický kemp: Bez oblečenia sme si všetci rovní!

Nudizmus prekvitá aj na Slovensku. Už to rozhodne nie sú iba utajené pláže pri jazerách, niekde v húštine. Na strednom Slovensku v malej dedinke Zaježová (okr. Zvolen) už päť rokov funguje prvý a jediný naturistický kemp.

Prevádzkujú ho manžela den Houtingovci, ktorí sa do malebnej krajiny prisťahovali z Holandska. Nudizmus nie je po­dľa nich nič sexuálne. Znamená najmä slobodu a lásku k prírode. Vybrali sme sa preto presvedčiť na vlastné oči, ako to v takomto kempe chodí. Prichádzame do kraja, ktorý všade navôkol zdobia zelené lesy a stráne. Ľudia tu žijú v dokonalom súlade s prírodou. Krásny kraj zlákal aj manželov Marka (52) a Margo (48) den Houtingovcov z Holandska. Zavesili na klinec svoje uponáhľané západné životy a zamierili do jednej z najpokojnejších častí Slovenska. Začali tu prevádzkovať kemp Dobrá lúka. Ak sme na začiatku spomínali, že tu ľudia žijú v súlade s prírodou, v tomto kempe to platí na 100 %. Je to totiž prvý a jediný naturistický kemp na Slovensku. Návštevníci tu od svitu do mrku relaxujú nielen bez stresu, ale aj bez oblečenia...

 

Zamilovaní

Vchádzame do kempu po prašnej príjazdovej ceste a začína sa pred nami črtať pekná modrá chalúpka. Strážia ju labrador a čierne prasiatko. Povieme si: neobvyklá kombinácia, no aj tak na chvíľu zastaneme, pretože nevieme, ako na nás strážcovia zareagujú. Vtom však z domu vychádza majiteľka kempu Margo spolu so svojím manželom Markom. „Vitajte u nás! Zvierat sa nebojte, sú to naši maznáci,“ hovorí Margo a ponúka nám miesto pri veľkom drevenom stole na priedomí.

Otvoriť galériu

Je to už päť rokov, čo vymenili svoju rodnú krajinu za Slovensko. Našli tu niečo, čo u nich doma nie je. „Prišli sme sem, pretože sú tu krásne hory a príroda. V Holandsku je to samá rovina. Keď sme sem po prvýkrát prišli, zamilovali sme sa,“ spomína na svoj príchod Margo. Usadlosť, ktorú kúpili, bola naozaj stará, veď niektoré domy pochádzali z roku 1809! Mnoho vecí preto bolo potrebné zrekonštruovať, Hountingovci však farme ponechali jej usadlícky štýl. Rozhodli sa, že na svojom pozemku vybudujú oázu slobody pre ľudí, ktorí radi zhadzujú oblečenie.

Otvoriť galériu

Zdravé splynutie

Naturizmus je životný štýl vyznávajúci toleranciu a harmóniu. To, že sa raz niekde na pláži vyzlečiete, podľa Houtingovcov z vás naturistu neurobí. „Nahota je iba vonkajší znak naturistov. Vyzliekame sa, pretože to považujeme za prirodzenejší a zdravší spôsob, ako splynúť s prírodou,“ tvrdí Mark. Naturizmus však znamená aj slobodu a rovnocennosť. „Nezáleží na tom, či ste bohatý podnikateľ, alebo robotník. Oblečenie vás značkuje a vypovedá o vašom statuse. Ak nemáte na sebe drahé sako, ktoré z vás robí podnikateľa, ani montérky, ktoré z vás robia robotníka, bez oblečenia ste si s každým rovní,“ vysvetľuje Mark a dodáva „Je to aj veľmi praktické. Na svojom dvore si nemusím robiť starosti, čo si dám na seba. Jednoducho vyjdem z dverí so svojou rannou kávou tak, ako ma Boh stvoril. Teda pokiaľ nie je veľmi zima,“ smeje sa hrdý majiteľ kempu.

Otvoriť galériu

Nahota (nie)je tabu

Nuž, ale nebudeme si klamať, na slovenské pomery je to aj tak odvážna myšlienka. Ako národ sme si dokázali zvyknúť na všeličo od utláčania cez vykorisťovanie, na veci ako nahota si zvykáme iba ťažko. Aj keď biblické postavy Adam a Eva chodili po raji nahí a v nábožensky založenej krajine, ako je tá naša, je nahota skôr tabu ako prirodzená vec. Mnoho ľudí si myslí, že naturisti sú iba nejakí úchyláci, ktorí majú potrebu odhaľovať sa na verejnosti. „Samozrejme, stretli sme sa aj s názormi, že tu nič iné nerobíme, iba celý deň medzi sebou sexujeme. Niekedy sa však neoplatí vysvetľovať, kde je pravda. To by narúšalo filozofiu slobody, a teda aj slobody názoru. Občas im iba povieme, že to, čo oni robia v bikinách, my robíme nahí,“ bráni sa Margo. Slovenský naturizmus sa však pomaly, ale iste rozvíja a podla Margo je naturistická komunita u nás väčšia, ako si dokážeme predstaviť. „Naturizmus začína byť na Slovensku viac a viac rešpektovaný, ľudia to začínajú brať ako normálnu súčasť života. Veď za posledných pár týždňov sme tu mali už niekoľko slovenských párov.“

Otvoriť galériu

Relax pre všetkých

V okolí kempu sa nachádza pár susedstiev, kde žijú tradiční farmári. Prevádzka ojedinelého kempu im však neprekáža. „Nevadí im to. Pomáhali nám s prestavbou farmy. Povedali sme im, že to bude slúžiť ako dovolenkové miesto a potom sme im povedali, že tu ľudia budú chodiť nahí. Povedali, že čokoľvek chceme robiť na našom pozemku, je naša vec.“

Majitelia v kempe radi privítajú nielen páry, ale aj celé rodiny. „Áno, chceme byť rodinný kemp. Páčiť sa tu však bude každému, kto hľadá oddych od každodenného stresu. Návštevníci čítajú knihy, prechádzajú sa, plávajú a užívajú si ticho, ktoré tu je. V noci si vychutnávajú čiernočiernu tmu, ktorá tu všetko zahalí, hviezdnatú oblohu a dokonca vidia Mliečnu cestu. Občas chodia aj na výlety do Banskej Štiavnice či Banskej Bystrice. Alebo idú do sauny. Raz za týždeň robíme aj táborák, vychutnávame si tieto chvíle,“ vymenuváva Margo.

Otvoriť galériu

Stany sa netrasú

Aj keď sa to možno nezdá, naturisti v skutočnosti nie sú nejakí exhibicionisti. „Čudovali by ste sa, ale naturisti potrebujú viac súkromia ako iní ľudia. Nahotu so sexualitou na rozdiel od názorov mnohých nespájame. V obyčajných kempoch často vidíte stan, ako sa trasie, lebo ľudia tam majú sex. U nás sa to nestáva, intímne veci si omnoho viac strážime. Dôležité pre nás je, aby sa všetci cítili pohodlne a bezpečne. Preto sme radi, že sme od holandskej asociácie naturizmu získali akreditáciu ,príjemne nahí‘, ktorá slúži ako známka kvality.“

Niektorých záujemcov o pobyt musia občas aj odmietnuť. „Ojedinele sa stane, že sem prídu ľudia, ktorí si myslia, že sa tu konajú nejaké orgie a chcú sa pripojiť. Posielame ich hneď preč,“ hovorí rázne Mark. Inokedy zasa neprijmú ani pár, ktorý nie je rovnako naladený. „Muž sa chce vyzliecť, ale jeho žena nie. Vtedy ich tiež musíme odmietnuť, pretože ak je naturizmus o slobode, nemôže muž svoju ženu nútiť, aby sa vyzliekla, ak sa nebude cítiť príjemne,“ vysvetľuje Margo.

Päť minút strachu

Ak to chcete vyskúšať, najťažších je podľa manželov Houtingovcov prvých päť minút. „Na začiatku môžete mať zmiešané pocity a v hlave myšlienku: pre Boha, ja som nahý. Ak toto prekonáte prvých pár minút, niečo ojedinelé sa zrazu stane normálne. Zistíte, že bez oblečenia sú ľudia viac priateľskí, uvoľnene sa medzi sebou rozprávajú, sú viac otvorení. Že pohyb bez oblečenia je jednoducho úžasný, pretože oblečenie znamená prekážky. My ľudia na základe oblečenia iných naozaj posudzujeme. A ak sa nám človek nepozdáva, lebo je oblečený tak či onak, nerozprávame sa s ním. Je to hlúpe, ale je to tak... Bez oblečenia toto mizne...“ uzatvára rozprávanie nahá Margo.

Nudistické pláže na Slovensku

Aj Slováci sa radi kúpu „na Adama“. Miesta pre nudistov sú často označené skratkou FKK - Freikorperkultur - kultúra voľného tela.

Okolie Bratislavy

• Bratislava – Zlaté piesky

• Bratislava – Čunovo

• Bratislava – Rusovce

• Nové Košariská pri Dunajskej Lužnej

• Termál Chorvátsky Grob

• Senecké jazerá - nudapláž Guláška

Od západu po východ

• Ratnovská Zátoka, Piešťany

• Zelená Voda, Nové Mesto nad Váhom

• Harčáš, Komárno

• Vodárenské jazero pri Banskej Štiavnici

• Štrkovisko Krásna

• Kotelnica – pri obci Bajč

• Jazero pri obci Bajč

• Prírodné jazero v lome v Šútove

• na východe sú pre nudistov vyhradené FKK Bukovec a FKK Geča v Košiciach

• vodná nadrž Palcmanská Maša

Umelé kúpaliská

Nudistická pláž v areáli termálneho kúpaliska Vadaš v Štúrove, nudapláž v Thermalparku Dunajská Streda, nudapláž v Thermalparku Bešeňová

Čo je naturizmus?

Podľa medzinárodnej federácie naturistov je to spôsob života v harmónii s prírodou, charakteristický praktizovaním verejnej nahoty so zámerom podporiť sebaúctu, rešpekt k druhým a tiež k životnému prostrediu. Ľudia, ktorých spája láska k nahote, navštevujú na to určené miesta. Nie je to pritom žiadna novinka posledného storočia. Nahota sa vyskytovala v mnohých kultúrach už od nepamäti - veď aj na slávnych antických olympijských hrách súťažili športovci nahí. Novodobá história nudizmu má pôvod v Nemecku začiatkom 20. storočia. V roku 1903 bol blízko Hamburgu otvorený Freilichtpark, prvý známy nudistický klub. K popularite naturizmu prispeli aj knihy Heinricha Pudora – Kult nahoty a Heinricha Ungewittera – Nahota. Bol to životný štýl, ktorý mal pevne stanovené pravidlá - žiadne cigarety ani alkohol, vegetariánstvo či odvracanie sa od materiálnych pôžitkov. Naturistické hnutie sa rozrastalo a šírilo v Nemecku rýchlo, v blízkosti veľkých miest vznikali celé oblasti nudistických klubov. V USA šírili toto hnutie najmä hippies - skupinovú nahotu brali ako základný rys slobody.

Pravidlá správania sa na nudapláži

Otvoriť galériu

1. Na nudapláži je človek nahý, bez plaviek.

2. Platí zákaz fotodokumentácie či videodokumentácie a obťažovania iných.

3. Na niektorých nudaplážach sú pre istotu zakázané aj telefóny.

4. Je zakázané akéhokoľvek sexuálne či erotické správanie.

5. Rešpektujte súkromie iných, neotravujte ich nevhodnými pohľadmi a zízaním a dodržujte diskrétnu zónu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť