Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2016 06:00 | Správy | Politika

Šéf ochrankárov Horváth po vlámačke k prezidentovi odchádza, nie však hneď: Krk mu zachránila jedna vec!

Odchádza, ale napriek lapsusu šéfom ochrankárov zostáva ešte pol roka! Taký je verdikt ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý o osude šéfa štátnych ochrankárov Radovana Horvátha rozhodoval niekoľko dní.

Na Horvátha sa zniesla obrovská vlna kritiky po tom, čo na konci júna do Prezidentského paláca vnikol muž a bezpečnostné zložky si jeho prítomnosť vôbec nevšimli. Kaliňák tvrdí, že riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií sám po škandále požiadal o uvoľnenie z funkcie. Napriek tomu, že sa napokon rozhodol Horvátha stiahnuť, najbližšieho pol roka bude bezpečnosť najvyšších štátnych predstaviteľov stále v jeho rukách.

Vzhľadom na vážnosť obdobia SK PRES, na ktorého bezpečnostných opatreniach sa riaditeľ podieľa, sa dohodli na ukončení funkcie po slovenskom predsedníctve k 1. januáru 2017,“ uviedlo ministerstvo. Ku škandálu pritom došlo práve tri dni pred oficiálnym začiatkom predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, ktoré sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, o ktoré sa stará aj jeho úrad.

Otvoriť galériu

Zvažovalo sa toho veľa

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tvrdí, že je potrebné vedieť, ako bola nezvládnutá akcia v paláci vyhodnotená a kto konkrétne zlyhal. „Veliteľská zodpovednosť tam, samozrejme, je, keďže jemu úrad podlieha a v jeho úrade sa to prihodilo. Minister v tomto prípade musel zvažovať veľa vecí - čo by Horváthovo okamžité skončenie vo funkcii spravilo s útvarom, aké tam panujú vnútorné pomery, nakoľko je dobrým manažérom,“ myslí si odborník.

 

Podľa Žitného nielen predsedníctvo, ale práve tieto okolnosti rozhodovali o osude šéfa ochrankárov. „Tých faktorov je veľmi veľa, čiže skratovité konanie nie je v tejto chvíli namieste,“ dodáva expert. Horváth má odísť po tom, ako sa do Prezidentského paláca vkradol 35-ročný Čech Milan K., ktorého zadržali až po incidente. V sídle najvyššieho ústavného činiteľa strávil niekoľko desiatok minút bez toho, aby ho ochrankári zaregistrovali. Podľa zdroja od vyšetrovateľov to bola stávka z recesie a chlapík si chcel spraviť selfie.

Bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník tvrdí, že inštitúcie, ktoré sa starajú o ochranu najvyšších predstaviteľov krajín sveta sa považujú v rámci bezpečnostných zložiek za elitné. „Bohužiaľ podľa posledných nepríjemných udalostí jako je vlámanie sa do bytu druhého najvyššieho činiteľa štátu, predsedu parlamentu a sídla úradu prvého činiteľa – prezidenta SR sa dá hovoriť len o neprofesionálnosti,“ povedal odborník.
 
Zábojník konštatuje, že takúto inštitúciu musia viesť ľudia, ktorí vedia, čo chcú od podriadených. „Ako ich kontrolovať a viesť k tomu, aby sa nestala taká hanba ako už niekoľkokrát. Som z toho smutný a je to výsledok nezodpovednej práce. Zatiaľ je za tým kopec amaterizmu a neriešenia problémov, ktoré raz prinesú kardinálny prúser a potom sa budú všetci čudovať,“ dodal Zábojník.
 
Otázka profesionality takejto zložky podľa neho spočíva v zodpovednom prístupe ľudí, ktorí sú profesionálne vyspelí, myslí im to, vedia predvídať a toto prenášajú na nižšie organizačné články. „Riaditeľ takéhoto úradu musí byť podľa neho autorita, ktorá požíva rešpekt a musí byť samostatný v rozhodovaní,“ skonštatoval Zábojník.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Horieť začalo v byte na piatom poschodí.
Pri požiari v Handlovej zomreli 4 ľudia: Po 2 rokoch odhalili výsledky vyšetrovania
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Český minister Lipavský prehovoril k Ruskej federácii: Upustite od tohto konania! Je to v rozpore s OSN
ilustračné foto
Desaťročia bojov priniesli krvavé výsledky: Letecké útoky zabili 16 ľudí!
New York City, United States, April 7, 2023 - Columbia University Library in New York City, USA.
Prestížna univerzita RUŠÍ slávnostnú ceremóniu: Prečo chcú dosiahnuť čo najväčšiu bezpečnosť pre študentov?
Ilustračné foto
NAJDESIVEJŠIA stránka na internete? Prejde vám mráz po chrbte, čo o vás dokáže nájsť!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Pri Kežmarku si vodič POMÝLIL brzdu s plynom: Doplatila na to mladá chodkyňa
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Rusko má pre Britániu VAROVANIE: Následky naháňajú hrôzu! Dôjde k rozšíreniu konfliktu?
"The Tower of London, seen from the River Thames, with a view of the water-gate called ""Traitors' Gate"""
Čo sa to vo Veľkej Británii deje? Krajinu ohlučilo viac ako 100 sálv!
Najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa
Penta preinvestovala v zdravotníctve na Slovensku viac ako 400 miliónov eur
(ilustračná foto)
Europoslanca po násilnom útoku museli operovať: Nová dimenzia násilia! Patrí podozrivý k pravici?
Vladimir Putin.
Kyjev má vážnu výzvu na svojich spojencov: Týka sa Putina! To sa mu páčiť nebude
Pri nehode sa nik nezranil.
Foto
Nešťastie na diaľnici: Na R1 sa PREVRÁTIL autobus! Desivé FOTO