Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2016 16:53 | Správy | Zahraničné správy

Premiér Fico sa stretol s francúzskym prezidentom: Ich názory na Brexit sa zhodujú

Francúzsky prezident Francois Hollande prijal dnes na pracovnom stretnutí v Paríži premiéra SR Roberta Fica.

Hlavnou témou rozhovoru boli priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a budúcnosti EÚ po štvrtkovom britskom referende. Fico i Hollande sa zhodli na tom, že by neuvítali prípadný odchod Británie z únie. "Slovensko sa ujíma predsedníctva po referende vo Veľkej Británii, a tu spolu - ja a Robert Fico - si hovoríme - či už bude výsledok taký, ako chceme - sme tu na to, aby sme sa snažili, aby sa Európa pohla ďalej, aby sme ochránili Európu, podporili rast v eurozóne, ako aj mladých ľudí, ktorí sú prioritou európskeho projektu," povedal francúzsky prezident.

V britskom plebiscite sa podľa neho bude rozhodovať aj o budúcnosti celej Európy a Európskej únie. Británia podľa Hollanda podstupuje vážne riziko, pretože po prípadnom odchode z únie nebude mať prístup k jednotnému trhu, ani sa nebude môcť podieľať na prijímaní spoločných európskych rozhodnutí.

Robert Fico v tejto súvislosti Hollandovi "navrhol začatie neformálnej diskusie v rámci slovenského predsedníctva o tom, čo ponúkneme európskemu priestoru v oboch prípadoch výsledku referenda". A upozornil, že je potrebné ponúknuť inovatívnejšie a nápaditejšie témy.

 

Slovensko má podľa Roberta Fica jasnú predstavu o predsedníctve a o programe, ktorý chce presadzovať. "Uvedomujeme si, že výsledok referenda, nech už bude akýkoľvek, zmení to Európsku úniu," podotkol. Podľa Fica Slovensko čaká v kontexte referenda a migračnej krízy ťažké predsedníctvo. Vyjadril preto potešenie nad tým, že sa SR bude môcť pri riešení náročných úloh oprieť o podporu Francúzska. Na spoločnom pracovnom obede v Elyzejskom paláci obaja lídri prediskutovali - okrem referenda a priorít predsedníctva SR - aj problematiku migračnej krízy a ďalšie aktuálne otázky EÚ a eurozóny.

Definitívne okruhy štyroch priorít slovenského predsedníctva v rade EÚ Slovensko predstaví 30. júna s ohľadom na výsledky britského referenda o budúcom zotrvaní v únii a nasledujúcom summite lídrov EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrel člen († 58) slávnej kapely, jeho HITY pozná celý svet
V hre je možnosť, že atentátnik mal komplicov.
Foto
Atentátnik Cintula opísal, ako chystal útok na premiéra: Jeho slová vás prekvapia
Muži si dali na svojej obuvi mimoriadne záležať.
FotoVáš Tip
Na Rómskom plese zdobila nohy každého muža originálna obuv: Toto boli najdrahšie topánky z Dubaja!
Martina založila občianske združenie, ktoré spolupracuje s 11-tisíc učiteľmi.
Martinu prijali na Oxford, no nemá na školné: Od vysneného štúdia ju delí takmer 60-tisíc eur!
Vodič zostal po nehode zakliesnený v aute a uhorel.
Foto
Desivé nešťastie: Vodič († 55) zomrel v obrovských mukách, uhorel v aute
(ilustračné foto)
Tomu neuveríte: TENTO primátor navrhol zníženie svojho platu o 1200 eur
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Vojenská pomoc pre Ukrajinu: Obrovská suma! Od koho ju dostanú?
Tomeček v šou začínal a pôsobil v nej viac ako desať rokov
Nečakané ZMENY v šou Milujem Slovensko: Prečo vyšachovali Tomečka?!
Zľava za Petrom Pellegrinim a Zuzanou Čaputovou: Patrik Sirota, predseda bratislavskej pobočky, Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní na Slovensku, Milan Mitana, predseda rady, Cirkev bratská v SR, Benjamín Uhrin, predseda rady, Bratská jednota baptistov v SR, Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita, Rímskokatolícka cirkev, Peter Rusnák, bratislavský eparchiálny biskup, Gréckokatolícka cirkev, Pavol Zsolnai, biskup, Apoštolská cirkev na Slovensku, Jana Srpoňová, členka Národnej duchovnej rady, Bahájske spoločenstvo v SR, František Kolesár, predseda, Cirkev adventistov siedmeho dňa, Slovenské združenie, Gabriella Kopas, superintendantka, Evanjelická cirkev metodistická, Slovenská oblasť, Jan Hradil, biskup, Cirkev československá husitská na Slovensku, Martin Kornfeld, tajomník, Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR.
Veľké stretnutie v Prezidentskom paláci: Zástupcovia cirkví vyzývajú na pokoj, úctu a mier
Foto
Cenu Tribúna slávy za Juraja Halenára († 35) prevzal syn: O čom Nicolas sníva?
V byte v Trenčíne vybuchla v stredu (22. 5.) popoludní elektrická kolobežka.
AktualizovanéVáš Tip
Dráma v Trenčíne: V byte vybuchla elektrická kolobežka! Spôsobila peklo
Hypersonic missile flies above the clouds
Odstrašujúci krok: Ďalšia krajina odpálila raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu! Čo je za tým?