Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2016 10:58 | Správy | Politika

Kiska prehovoril v parlamente a kritikou nešetril: Tvrdé slová vláde!

Korupcia je v týchto dňoch opäť najhorúcejšou témou. Vo svojej historicky druhej správe o stave republiky to v Národnej rady SR vyhlásil prezident Andrej Kiska.

Jeho prejav si vypočuli okrem poslancov aj viacerí členovia vlády a veľvyslanci. "Nemôžem parlamentu, vláde ani politickým stranám poskytnúť žiadnu radu, ktorú nepoznáte. Ale chcem zdôrazniť, že ak má SR takto pokračovať ďalej, bude to mať veľmi vážne následky. Asi niet osoby, ktorá by uverila, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti. Napriek tomu do dnešného dňa nemáme zmysluplnú odpoveď. Koľko občanov si podľa vás myslí, že orgány činné v trestnom konaní a daňové orgány nepodliehajú žiadnym tlakom, politickým ani iným, a sú absolútne nezávislé? A že sa na ich prácu dá spoľahnúť?" pýtala sa hlava štátu.

"Predstavte si, že sa daňové orgány alebo orgány činné v trestnom konaní dopracujú k nejakému výsledku o dva, tri alebo o päť rokov. Posilní to dôveru v právny štát? Netreba sa preto čudovať otázkam ľudí, či máme skutočne nezávislú políciu, inšpekciu či prokuratúru. Ak áno, spoločnosť očakáva výsledky. A reálne, pochopiteľné vysvetlenie neobjasnených káuz," povedal Kiska.

Otvoriť galériu

Prezident tiež tvrdí, že prípadné vyvodenie politickej zodpovednosti nemá byť koncom, ale len začiatkom hľadania spravodlivosti a pravdy o vyslovených podozreniach. "Vyvodenie politickej zodpovednosti nie je riešením žiadnej kauzy, ale len obyčajným gestom slušnosti, ktoré má upokojiť verejnosť a umožniť zodpovedným inštitúciám pracovať," myslí si. Takto to podľa jeho slov funguje v krajinách s normálnym systémom spravodlivosti a kultúrou slušnosti v politike, nie však na Slovensku.

 

Poslancov, vládu a politické strany preto Kiska požiadal, aby hľadali urýchlene také inštitucionálne a politické riešenie, ktoré konečne poskytne ľuďom nádej, vieru a sebavedomie, že "je prakticky vylúčené, aby sa ešte niekedy politika zamiešala do daňových a policajných úradov a že už žiadne porušenie zákona nezostane nevyšetrené a nepotrestané".

Na margo vzťahov koalície a opozície Kiska uviedol, že v parlamentných voľbách nezískal žiaden politický prúd dominantnú prevahu ani nezískal dominantnú prevahu žiaden program alebo myšlienka. "Preto si myslím, že súčasná vláda by sa nemala spoliehať na to, že k nej dnes neexistuje reálna politická alternatíva. Ale ani súčasná demokratická opozícia by sa nemala spoliehať na to, že ak vláda nebude úspešná, tak ju automaticky vymení. Takáto jednoduchá dvojčlenka dnes neplatí," zdôraznila hlava štátu.

Podľa jeho slov situácia nie je dobrá. "Štyria z piatich dospelých ľudí si myslia, že náš štát ovláda zopár oligarchov. Dôvera ľudí v štát spadla na nové minimá. Chcem vážne varovať, že ak bude tento trend pokračovať, po budúcich voľbách môže byť problematické, ak nie nemožné, zostaviť vládu z demokratických politických strán," podotkol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Rusko v bojoch na Ukrajine nepoľavuje: Masívny útok si vyžiadal jednu obeť, ďalší sú ranení
Muža, ktorý potreboval pomoc viacerí odignorovali.
Váš Tip
Zarážajúci príbeh z Trenčína: Muž kričal o pomoc, ľudia ho obchádzali!
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Národná transfúzna služba bije na poplach: Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné!
Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
(ilustračné foto)
Ďalšia bombová hrozba: Po školách policajti uzavreli a evakuovali aj TIETO miesta!
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje
Ruský prezident Vladimir Putin, v pozadí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Ruská vláda podnikla rázny krok: Podala demisiu! Čo pripustil Peskov
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Polícia SR
Obsah MAILU, ktorý spôsobil poplach na školách, ODHALENÝ: Teraz sme po celej vašej krajine!
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie